Nova zainteresovanost ruskog pravoslavlja za uniju sa Rimokatoličkom crkvom

Novinar.de

06.jul 2010.

+++

Pol Gobl (Paul Goble) Ruski visokodostojnik, blizak patrijarhu Kirilu, izjavio je prošle nedelje u Rimu da je ‘’došlo vreme da se preduzmu odlučni koraci u pravcu punog jedinstva’’ između ruskog pravoslavlja i Rimokatoličke crkve. Poslednji pokazatelji upućuju na to da Kiril, za početak, želi mnogo bliže veze sa Vatikanom nego bilo koji od njegovih prethodnika. Govoreći o susretu pravoslavnih i rimokatoličkih velikodostojnika i zvaničnika, patrijaraški egzarh Belorusije, mitropolit Minska i Slutska Filaret, izjavio je da ‘’jedinstvo stavova’’ dveju crkava ‘’po mnogim pitanjima’’ zapravo znači da je ‘’došlo vreme da se preduzmu odlučni koraci u postizanju punog jedinstva’’.

Filaretove reči su prenete od strane Vatikana i prevedene na ruski jezik u ‘’Sibirskoj katoličeskoj gazeti’’ koja se fokusirala na njegov poziv na preduzimanje ‘’zajedničkih koraka ka jedinstvu’’, i koja je takođe prenela da se on nada da će uskoro doći do susreta patrijarha Kirila i pape Benedikta XVI.

sibcatholic.ru/2010/05/07/nastalo-vremya-predprinyat-sovmestnye-shagi-k-edinstvu/

Novine su takođe izvestile da će kasnije, tokom meseca maja, Vatikan biti domaćin ‘’Dana ruske kulture i duhovnosti’’ na koma će, između ostalog, biti izvedena muzika koju je komponovao mitropolit Ilarion Alfejev, načelnik Odeljenja za spoljnje poslove (položaj koji je Kiril zauzimao dugi niz godina pre svoga uzdizanja na tron patrijarha).

Od kada je postao patrijarh, Kiril je povremeno izjavljivao da je zainteresovan za bliže odnose sa Vatikanom i da bi dve crkve trebalo da sarađuju u suprotstavljanju sekularizmu i modernizmu u Evropi i drugde. On i njegovi saradnici su nagovestili da konzervativnog nemačkog papu vide kao nekoga s kime mogu da rade.

Koliko je u stvari svaka strana spremna da nastavi sa naporima da bi prevazišla podelu koja traje skoro hiljadu godina, ipak ostaje daleko od jasnog. Kiril se suočava sa opozicijom u Pravoslavnoj Crkvi od strane onih koji veruju da je ekumenizam loš, čak i ako mnogi posmatrači misle da patrijarh ima koristi od vaspostavljanja takvih veza.

I papa se takođe suočava sa unutrašnjom opozicijom iz Kurije, kao i od strane mnogih katolika koji su sumnjičavi po pitanju ruskih namera prema katolicima, a posebno prema unijatskim grupama na istoku koje takođe gledaju na pravoslavne stavove po pitanju različitih teoloških i moralnih pitanja kao na problematične. Prema tome, vrlo je moguće, kao što jedan religijski portal naslovljava svoj izveštaj o Filaretovim pogledima, da su mitropolitove reči pre izvesna forma ‘’crkvene ljubaznosti’’ nego pravog pomaka u odnosima, posebno zbog toga što ih pravoslavni sajtovi nisu preneli na isti način.

www.religiopolis.org/news/474-tserkovnyj-polites-ili-intermedija-k-vossoedineniju.html

Izvor: http://politicom.moldova.org/news/russian-orthodoxys-new-interest-in-unity-with-roman-catholic-church-209020-eng.html

preneto sa svetosavlja.org