Crkva poručila Vladi: Ovoga je s(t)anja dosta!

Večernji list

Darko Pavičić

09.07.2010 / 12:00

Dopisništvo Kaptol

Crkva poručila Vladi: Ovoga je stanja dosta!

Biskupi ne smiju pristati da ih šutnja svrstava uz bok onih elita koje su isisale Hrvatsku

Dobro je da je glavni urednik Glasa Koncila napisao tako oštar komentar kao što je to učinio u posljednjem broju toga tjednika. Premda se nekima čini da je on preoštar i bez dlake na jeziku, komentator katoličkog tjednika iskoristio je upravo neovisnu poziciju Katoličke crkve da bez politizacije i kalkulacija kaže da je odaziv građana na prikupljanje potpisa za referendum doista svojevrstan referendum sam po sebi.

Ne o ZOR-u, ne kao podrška godinama uspavanim sindikatima, ne toliko protiv same Vlade i njezine premijerke, nego glas protiv očaja koji se dvadeset godina valja Hrvatskom. Taj očaj, evidentno je danas više nego ikada, proizvele su političke i gospodarske elite, koje su svoje nekadašnje pozicije pretočile u novu političku i financijsku moć, producirajući isključivo svoju (samo)održivost u tako stvorenom sistemu.

Ljude se teško može prevariti i Crkva to dobro zna. Štoviše, ona je upravo jedan od ključnih senzora volje puka kao volje Božje i upravo u ovim trenucima važno je da se iz službenog glasila, kao što je Glas Koncila, odašilje poruka političkim i inim elitama da je ovakvog stanja uistinu dosta.

S druge strane, to je gotovo osamljen crkveni glas. Prije njega javio se franjevački svjetovni red, koji je tek s crkvene margine uspio dati do znanja da u Crkvi nisu svi zaspali. Crkva sa svoga vrha nimalo nije pokazala zanimanje za aktualna zbivanja. Štoviše, sisački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et pax mons. Vlado Košić rekao je da je Crkva tijekom godine više puta progovarala o socijalnim pitanjima i ljudskim pravima pa to ne mora sada i opet činiti?! No, neka mu to nitko ne uzme za zlo jer se biskupi boje eskalacije sukoba u hrvatskom društvu, grčkog ili ne daj Bože još goreg scenarija, rušilačke demonske sile koja bi i ovo malo stečenoga bila u stanju posve razoriti.

Međutim, biskupi ne smiju pristati da ih ta pasivnost i šutnja svrstava u javnosti uz bok onih političkih i gospodarskih elita koje su isisale Hrvatsku do posljednje kapi krvi. Njih nitko nije instalirao i vezao političkom šutnjom, partijskom poslušnošću, kojekakvim koruptivnim lancima i spregama. Oni su posve slobodni i neovisni o sustavu koji je stvoren i koji je ovo društvo odlučio posve iscrpsti. Oni su, ako hoćete, na svojim funkcijama i zaslugom sile Duha Svetoga, koji puše upravo ondje gdje on hoće. Oni su baštinici i promicatelji žive riječi, a ne praznih političkih floskula i lažnih obećanja gladnom narodu.

Stoga mu moraju stati uz bok i dati do znanja da narod nije sam u svojim očekivanjima, baš kao što je to Crkva činila svih onih olovnih komunističkih godina. Svidjelo se to kome ili ne. I dokazati da Crkva doista ne ovisi npr. o škudama iz državnog proračuna, nego da u svome poslanju računa na nebesku dimenziju, pred kojom su sve zemaljske spletke i laži prozirne i razotkrivene. Ako je u tome duhu bio i najnovijih komentar Glasa Koncila o referendumu, onda je doista potpuno pogodio svoj cilj.