Vatikan i skandali: Grob mafijaša u Vatikanu krije tijelo otete djevojčice?

Večernji.hr

06.07.2010 / 22:00

Duga tajna

Grob mafijaša u Vatikanu krije tijelo otete djevojčice?

Emanuela Orlandi nestala je prije gotovo 30 godina. Postoje tri teorije zašto je oteta, ali ni danas se ne zna gdje je dijete jednog od vatikanskih dužnosnika.

 Piše: Bernard Karakaš/VLM

Odlukom da se otvori grobnica Enrica de Pedisa, Vatikan je otvorio još jedno poglavlje trilera kojega se ne bi postidio ni Dan Brown. Čini se da su u grobnici ovog mafijaša pokopanog u rimskoj kripti bazilike svetog Apollinarea i posmrtni ostaci petnaestogodišnje Emanuele Orlandi, djevojčice za kojom cijela Italija traga već gotovo trideset godina.

http://www.vecernji.hr/vijesti/grob-mafijasa-vatikanu-krije-tijelo-otete-djevojcice-clanak-164534

Viđena u BMW-u

Kao kći vatikanskoga dužnosnika, Emanuela je nestala 22. srpnja 1983. godine na putu iz glazbene škole prema Vatikanu u kojem je živjela od rođenja. Iako su već bili školski praznici, djevojčica je odlazila na vježbe flaute u rimsku glazbenu školu izvan vatikanskih zidina, a posljednji je put viđena oko 7 sati navečer kako na povratku kući ulazi u tamni BMW.

Kako nije na vrijeme došla kući, očajni roditelji zvali su sestru Dolores, ravnateljicu glazbene škole i kćerine prijateljice, no nitko nije znao gdje je Emanuela. Policija je počela potragu, a nakon nekoliko dana sam papa Ivan Pavao II. na angelusu javno je njezin nestanak proglasio otmicom te pozvao otmičare da dijete puste na slobodu. Istodobno, Rim je bio oblijepljen plakatima s Emanuelinom fotografijom, a talijanski se tisak raspisao o nekoliko mogućih razloga otmice petnaestogodišnjakinje. Kao prvi scenarij u javnost je dospjela teza da su Emanuelu oteli turski Sivi vukovi i bugarska obavještajna služba, kako bi njezinim oslobađanjem ishodili puštanje na slobodu Alija Ağce, turskog terorista koji je dvije godine ranije izveo atentat na papu.

U prilog tome govorila je i činjenica da su Emanueline roditelje neposredno poslije otmice nazivali nepoznati Turci tvrdeći da znaju gdje je dijete. Roditeljima su preko telefona puštali snimke Emanuelina glasa i opisivali neke detalje djevojčičine odjeće što neupućeni nikako nisu mogli znati. Sam Ağca iz zatvora je poručivao da je Emanuela dobro, da je živa te da je preko Luksemburga odvezena u jedan od katoličkih samostana u Europi.

Druga pak teorija govorila je kako su otmicu, preko rimske mafijaške obitelji Magliani, organizirali krugovi okupljeni oko Vatikanske banke. Djevojčičin je otac, tvrdilo se tada, kao vatikanski službenik bio naletio na dokumente koji su Vatikansku banku povezivali s mafijom, a Emanuela je oteta kako bi se osigurala njegova šutnja.

U ovoj je teoriji istican Roberto Calvi, bankar koji je nekoliko godina poslije pronađen obješen pod jednim rimskim mostom.

Potraga jenjavala

Treća je i najmračnija teza otmicu djevojčice povezala s kardinalom Paulom Marcinkusom, neformalnim direktorom Vatikanske banke, za kojeg se govorkalo da ima veze s osobama izvan zakona. Djevojčica nikada nije pronađena, a potraga je s godinama jenjavala. Ipak, 2005. u jednu se televizijsku emisiju javio nepoznati muškarac, poslije identificiran kao sin jednog od mafijaških glavešina, tvrdeći da je Emanuela pokopana s De Pedisom, vođom mafijaške obitelji Magliana koja ju je otela. De Pedis je ubijen u mafijaškom obračunu 1990. godine, a njegovi nasljednici nisu htjeli čuvati djevojčicu koja se sedam godina nalazila u ropstvu, pa su je ubili i pokopali sa svojim šefom. Pet godina Vatikan je čekao s dopuštenjem da se provjeri ima li istine u ovoj tvrdnji, a ekshumacija će biti obavljena idućeg mjeseca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s