Obračun kao duhovnost

06.07.2010. | 17:03

FRANCUSKA ŽUPA POKUŠALA PREUZETI ‘Sv. ĆIRILA I METODA’

VJERSKI SUKOB Pariz: Hrvati obranili crkvu

Cijela hrvatska katolička misija u Francuskoj digla se na noge kada su prije par dana doznali kako susjedna francuska župa definitivno namjerava preuzeti hrvatsku parišku crkvu sv. Ćirila i Metoda i prostore, te protjerati župnika o. Matu Antunovića, njegova pomoćnika i dvije sestre.

Rok za predaju ključeva im je zadao biskupski vikar pariške nadbiskupije Xaviera Rambauda – 31. kolovoza 2010., kada ujedno i prestaje kanonska misija o. Mate.

Situacija je Hrvatima još teže pala na srce jer su ulagali u te prostore od 1990. i do sada je uloženo dva milijuna eura te puno truda i volje.

Do sukoba je došlo nakon što su francuske vlasti zatvorile crkvu nasuprot crkvi hrvatske misije, zbog opasnosti od urušavanja bogomolje. Sve crkve izgrađene prije 1905. su u vlasništvu države.

Koliko će potrajati obnova nije poznato. U trenutku kada je zatvorena, francuski svećenik koji je vodio tu župu počeo je održavati mise u hrvatskoj crkvi, ali već prije je počeo podgrijavati atmosferu protiv hrvatskih crkvenih službenika.

No, potom se stvar ipak preokrenula u pozitivnom smjeru u ovu nedjelju kada su se susreli predstavnici Predstavničkog vijeća Hrvatskih institucija i zajednice Francuske (CRICCF) s vikarom Rambaud, te p. Mato Antunović.

Kako neslužbeno doznajemo, situacija bi se mogla preokrenuti, pa bi Hrvati mogli sačuvati crkvu i prostore. Uz to, čini se da pariški nadbiskup André Vingt-Trois očekuje da ga kontaktira zadarski nadbiskup Želimir Puljić. On je pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji zadužen za hrvatske misije.

Želi se riješiti pitanje o. Mate Antunovića – hoće li ostati , tj. hoće li mu se produžiti mandat ili će ga netko zamijeniti. Kako neslužbeno doznajemo, prepreke za ostatak o. Mate mogle bi se barem privremeno, dok se ne nađe trajnije rješenje, ukloniti.

Ujedno, francuski svećenik koji je i pisao nadbiskupiji da se Hrvati uklone iz prostora, jer se uostalom, kako piše, ponašaju kao sekta, smijenjen je s dužnosti. Što ponajviše i smeta vjernicima u Parizu, jest činjenica da je nadbiskup Puljić bio upoznat s cijelom situacijom još u siječnju ove godine kada su mu se pisano obratili predstavnici francuske crkvene hijerarhije.

Do odgovora tada nije došlo, a isto tako je i sada nadbiskup bio nedostupan za komentar.

Na misi u hrvatskoj crkvi nedjeljom zna biti oko 250 do 500 vjernika, a blagdanima i puno više. Inače, do 20 tisuća Hrvata živi u pariškoj regiji, a ovo je jedina hrvatska crkva u Parizu, dok postoji još nekoliko filijala u pariškoj regiji.

SAŠA HORVAT

Misija djeluje više od pola stoljeća

Hrvatska katolička misija u Parizu osnovana je ubrzo nakon što je papa Pio XII. 1952. godine u enciklici “Exul Familia” iznio načelo da se pastoralni rad za emigrante raznih narodnosti mora organizirati na njihovu jeziku. Ukupno u Francuskoj djeluju tri hrvatske katoličke misije, i to u Parizu, Lyonu i Nici, dok se jednom mjesečno održavaju sv. mise na hrvatskom jeziku na području Beauvaisa, Metza i Lillea.