Kardinal pozvan kao svjedok o pedofiliji

ISTRAGA U BELGIJI

Kardinal pozvan kao svjedok o pedofiliji

Vatikan

Datum objave:
06.07.2010 21:07

Autor: tportal.hr/Hina

Bivši predsjednik Belgijske biskupske konferencije kardinal Godfried Danneels pozvan je u utorak da da iskaz u sklopu policijske istrage o navodnom spolnom zlostavljanju djece i zataškavanja tih događaja u Katoličkoj crkvi u Belgiji, objavili su belgijski mediji

Vezane vijesti

Belgija se cijelom nizu zemalja koje potresaju pedofilski skandali u redovima Katoličke crkve pridružila u travnju kad je brugeski biskup Roger Vangheluwe priznao da je spolno zlostavljao jednog dječaka i dao ostavku na svoj položaj.

Novinska agencija Belga objavila je da je policija pozvala Danneelsa u sklopu šire istrage spolnog zlostavljanja djece koje su počinili belgijski svećenici. U agencijskoj se vijesti kao ključno navodi pitanje je li Danneels, koji je bio na čelu Katoličke crkve u Belgiji od 1979. do početka ove godine, znao za spolno zlostavljanje ili nije.

Danneelsu je krajem lipnja belgijska policija zaplijenila računalo, što je naišlo na oštre kritike Vatikana, a on je tada izjavio kako je za slučaj Vangheluwe čuo tek u travnju, iako postoje izvori koji tvrde da je o njemu izviješten još prije desetak godina.