“Tajna veza” sa sveštenikom

Deutsche welle

Politika | 04.07.2010

“Tajna veza” sa sveštenikom

 Brojne organizacije žena katolkinja zahtjevaju od pape da prihvati puno učešće žena u djelovanju katoličke crkve. Njima su se priključile i one žene koje su u tajnoj vezi sa nekim od sveštenika…

 Nedavno je devet žena napisalo pismo papi u kojem pozivaju na ukidanje celibata. Sada se sastaju kako bi podijelile svoja iskustva. Stefani Salamon (42) govori o sramoti koju žene sveštenika osjećaju: „Veoma nam je teško da o ovome javno pričamo. Ljudi imaju negativno mišljenje o tim ženama, misle da su loše osobe.“

Stefani je bila pet godina u vezi sa jednim sveštenikom. Prije nekoliko mjeseci čula je papu koji o celibatu govori kao o svetinji: „I onda sam rekla: stvarno je dosta, moramo nešto da preduzmemo, jer i mi postojimo!“

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5759290,00.html

Ona i još osam žena napisale su pismo papi, zahtjevajući od njega da oslobodi sveštenike obaveze celibata. One su napisale i da bi „sveštenici trebalo da žive kao sva ostala ljudska bića, da bi trebalo da iskuse osjećanje da vole i da budu voljeni“.

Žene više ne ćute

Katolička crkva prećutala je pismo. Ali, žene nisu ćutale. Stefani Salamon je dobila podršku ostalih žena koje su bile u vezi sa sveštenicima – sakupilo ih se 40 i formirale su grupu koja se sastajala svake nedjelje.

„Kažu: uplašen je, boji se, osjeća stid. Možda mu je stalo do nje, ali šta poslije ovih riječi možemo da uradimo ? Neće se vidjeti šest mjeseci, zato što mora da se pričesti. To zaista vrijeđa ženska osjećanja, jer se osjećaju ‘prljavo’. Nije im prijatno saznanje da muškarci sa kojima su u vezi, moraju da se ‘čiste’ od te ljubavi. Žene bi trebalo da su blago u njihovom životu – u drugom slučaju nemoj ni dolaziti!“

Stefani kaže da su sveštenici seksualno nezreli i da se ovako njihova nezrelost samo produbljuje. „Sveštenici moraju biti seksualno nezreli, inače ne bi ni prihvatili ovo pravilo. Edukovani su na seminarima da budu takvi“, kaže Stefani Salamon.

Vrijeme za promjene?

„Ne možemo razgovarati o tome da li sveštenik može biti u braku. U crkvi je zabranjeno govoriti i o homoseksualnosti. Uopšte je zabranjena diskusija o seksualnosti u crkvi. Nije nam dozvoljeno da pričamo o seksualnosti. Podržava se postojeća praksa i učenje crkve, i niko ne traži odgovore na pitanja koja se nameću“, kaže Robert Mekens, koji je već duže vrijeme ekspert u Vatikanu, novinar i piše za katolički nedjeljnik „Tablet“.

Celibat je tradicija koja se poštuje hiljadama godina. Šanse su skoro nikakve da dođe do nekih promjena, smatra vatikanski pisac, Fransis Roka, koji dodaje da bi, čekajući promjene, sveštenici trebalo da budu jedinstveni u svom stavu. „U oblastima gdje ima manje sveštenika, možete vidjeti mnoge biskupe koji zahtjevaju izuzetak i dozvolu zaređenja oženjenih muškaraca koji su stubovi lokalnih zajednica kako bi mogao da se odvija crkveni život“, kaže Roka.

Ali, Stefani Salamon kaže da to „gašenje požara“ neće doprinijeti promjenama koje su potrebne kako bi crkva raščistila sa hipokrizijom u načinu funkcionisanja. „Crkva, ovakva kakva jeste, nije u skladu sa porukom koju bi trebalo da prenosi“, kaže Stefani. „A poruka je“, kaže ona, „radost i svijetlo, a ne hijerarhija i poricanje“.

Autori: Megan Vilijams / Maja Radu

Odgovorni urednik: S. Tanović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s