Raskol crkve na internetu

B92.net

Raskol crkve na internetu

3. jul 2010. | 00:10 | Izvor: Blic

 Beograd — Poprište borbe vernika Srpske pravoslavne crkve u poslednjih nekoliko meseci postao je internet.

S jedne strane su “vernici“ koji sebe smatraju jedinim ispravnim, šalju poruke mržnje prema svemu drugačijem i proglasili su se sledbenicima vladike Artemija.

Njima, s druge strane, su oni koji na forumima pišu o ljubavi i hrišćanskim temama, pokušavajući da demaskiraju neistine o SPC koje se pojavljuju na “suparničkim“ sajtovima.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=03&nav_id=442935


Na internetu je praktično začeta virtuelna paralelna “crkva“ i raskol, koji se poslednjih nedelja polako i konkretizuje kroz ponašanje pojedinih monaha.

Trenutno ima nekoliko foruma koji se mogu podeliti u dve grupe: anticrkvene i crkvene.

Anticrkveni forumi rade bez dozvole Crkve i nadležnih episkopa, a crkveni su “verujem.org“ koji radi po blagoslovu Patrijaršije ili “žive reči utehe“ po blagoslovu vladike šumadijskog Jovana.

Na anticrkvenim forumima iako to možda čudno zvuči učesnici su oni koji sebe smatraju jedinim ispravnim pravoslavcima, a prema svima koji ne misle isto kao i oni osećaju prezir koji se ogleda čak i u raznoraznim kletvama, potpuno neprimerenim pravoslavlju.

Na ovim forumima podmeću se i neistinite priče o pojedinim vladikama, a u poslednje vreme glavna meta i uvredljivi navodi su o patrijarhu srpskom Irineju koji je počeo da obnavlja Crkvu.

Među navodima, od kojih je dobar deo neprimeren za objavljivanje, su i oni u kojima se pojedini, u svetu uvaženi crkveni velikodostojnici, nazivaju ubicama.

Glavni moderatori ovih foruma su nepoznati, a učesnici anonimni. Međutim, svi oni veličaju vladiku Artemija, njemu se čak pišu pesme u desetercima.

U Patrijaršiji za “Blic” kažu da je hrišćanstvo zasnovano na ličnosti i odgovornosti.

“Ovi sajtovi koji su svi odreda postali javna glasila “jedinog nepogrešivog, jedinog srpskog i pravoslavnog vladike” su zasnovana upravo na anonimnosti i neodgovornosti. Bez imena šire se sulude ideje, laži pa može se reći i veoma bolesne slike“, kažu u Patrijaršiji.

Do sada se vladika Artemije i pored zahteva Crkve nije ogradio od sajtova. Takođe u SPC se spekuliše i sa nekoliko imena monaha, bliskih Artemiju, koji aktivno učestvuju na forumima i vređaju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s