POP-IKONE ZEMLJE ČUDA Velečasni Zlatko Sudac i don Vinko Sanader

Slobodna Dalmacija

04.07.2010. | 13:00

POP-IKONE ZEMLJE ČUDA Velečasni Zlatko Sudac i don Vinko Sanader

Hrvatska je zemlja čuda. U njoj nesmetano djeluje Mesija, koji tvrdi da je običan svećenik, provincijski kapelan, iako krvari na rane Isusove, hoda po vodi i, prema vlastitom svjedočanstvu, ima dar bilokacije, sposobnost da se istodobno nađe na dva mjesta.

To ga je snašlo dok je putovao avionom u Ameriku, žalostan što ne prisustvuje pogrebu majke jednog prijatelja. Zaspao je i usnio da se ipak našao kod groba, da podijeli bol i tugu s rodbinom, a onda, puno kasnije, kad se vratio s puta, čuo je od ljudi koji su bili na sprovodu, da se i on tamo pojavio, pa sa svima rukovao. Uskrsnuće je imalo manje svjedoka. Sad, ili je on lud ili su ludi oni.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Nedjeljna/tabid/95/articleType/ArticleView/articleId/108249/Default.aspx

Vjera u čudo

 Postoji i treća solucija koju zastupa autor posljednje od bezbroj studija o velečasnom Zlatku Sucu – pisane na ikavskoj čakavštini Paga – što sadrži sedam poslanica koje je pisac slao samome Papi. Sad već pomalo ozlojeđen, njihov autor čeka odgovor koji nikako ne stiže, jer u Kongregaciji za nauk vjere valjda nemaju pri ruci eksperta za taj osebujni idiom, da prevede tok struje svijesti valjanog Novaljanina, koji se prihvatio ćorava posla da šalje encikliku u Rim, iako one inače putuju obratnim smjerom.

Treća je, dakle, solucija da je posrijedi čudo. Ovaj novaljski lik objašnjava kako se Sudac još i ranije počeo podvajati, pa primio taj blagoslov točno u momentu kad je umro čuveni talijanski karizmatik, kapucin padre Pio. Njega je papa Ivan Pavao II. zatim kanonizirao po kratkom postupku. I Pio je, naravno, krvario na stigme, jedino nije levitirao, a izgledao je kao normalni isposnik malo izbuljenih očiju, bradat i neuredan, kako to znaju biti postariji jogunasti franjevci.

Velečasni Sudac doima se pak kao da je upravo došao sa snimanje serije “Friends” – ima obrve stilizirane poput Nikoline Pišek, te dugu kosu počešljanu po sredini i fazoniranu bradu. Da ne radi u Crkvi, mogao bi nastupati na televiziji, ali kako ga onamo ne pozivaju, odlučio je pokrenuti svoju vlastitu. Priređivao je masovne seminare, ali su mu stalno stavljali zapreke – biskup ga je onemogućio u nakani da u Betaniji kod Ćunskog na Krku uredi svoj Civitas Dei.

Stoga je odlučio preći na estradu, pa evangelizirati bezbožni auditorij koji sad uglavno prati nogomet i “Red Carpet”. Može sve to nekome izgledati neozbiljno, ali Suca su bili kooptirali i u stožer nesuđenog državnog udara kojemu je na čelu bio fosilni Bobetko, a uza nj sinjski komodor Lošo Domazet, te marsejski provalnik general Gotovina. Nenad Ivanković kleo mi se da su to sve posve bezopasni ljudi, koji se boje i vlastitih žena, ali tko poznaje Dunju Zloić, svjestan je da oprez tu svakako ima mjesta.

Sudac je rodom iz Baške na otoku Krku, gdje je njegova majka išla u osnovnu školu s kardinalom Bozanićem, pa je odrastao u drevnom središtu hrvatske pobožnosti, gdje se još pjeva glagoljaška misa. Završio je za autoelektričara i malo se navukao na psihodeliju – to je dio kvarnerskog spleena. No, onda su se kod njega pojavili neki simptomi koje nije umjesno spominjati u novinama, ali to nije spriječilo neodgovorne ljude da ga prime na teologiju, što je zatim dovelo do očekivanih rezultata.

Don Vinko, tvrd kao hrid

 Problem je u tome što u Hrvatskoj sve to padne na plodno tlo. Domaća crkva nema snage da se suprotstavi provalama nekontrolirane pobožnosti, pa u zemlji niču čudotvorna prošteništva, upražnjava se egzorcizam, a svakojaki čudaci osnivaju svoje karizmatske sljedbe. Hrvatski biskupi – nosioci ljubičastog pojasa – kolektivno su u krizi poslanja, pa se bave politikom, ili ohrabruju čudake koji prave mirakule. Zato je Hrvatska – zemlja čuda.

Tako je i u donedavno hadezeovskom Splitu Crkva odabrala političku rolu. Nije se kao u Zagrebu bacila na razvoj nekretnina udruživši se s lokalnim mafijašima i eks-komunjarom, Hercegovcem Milanom Bandićem, nego se (budući da u Splitu nitko ne vjeruje u poduzetništvo) koncentrirala na stvaranje mreže utjecaja preko javnih poduzeća. Pritom je najvažniji kadrovik bio brat premijera, don Vinko Sanader, četvrto, invalidno dijete te siromašne obitelji, prepušteno Crkvi, pošto su ostala braća, završivši teologiju, otišla u emigraciju i bacila se u biznis.

Vinko je pak službovao u Metkoviću, pa u Omišlju, no svugdje su ga pratile seksualne afere. Na kraju, premješten je za župnika u Solin, gdje je izazvao dosad najveću. Splitski književnik Zvonimir Penović, kojemu je sam Ivo Sanader, dok je još bio skromni urednik u propalom gradskom izdavačkom poduzeću “Logos”, izdao jednu pjesničku zbirku, optužio je don Vinka pred Interdijecezanskim crkvenim sudom da mu je zaveo ženu Mirandu, majku dvoje malodobne djece, inače sekretaricu solinskoga gradonačelnika.

Smjestio ju je u stan u neposrednoj blizini crkve, kupljen od milodara koji, prilikom glavnih marijanskih praznika – kad se daje novac zemaljskim zastupnicima nebeske moći koja je na zemlji, odnosno u ovom njenom dijelu, čvrsta i realna – dosegne i više od milijun eura. U tom stanu on je Mirandu seksualno iskorištavao, tvrdi prevareni muž, i to u pauzi za gablec. Skinuvši dalmatiku, redovno bi nasrnuo na njenu čednost. Osramoćeni književnik već se deset godina poteže po crkvenim i svjetovnim sudovima, tražeći pravdu, te pokušavajući izboriti rastavu i skrbništvo nad djecom.

Obratio se nadbiskupu, pisao je papi, ali Vinko stoji tvrd kao hrid – Crkva, politika i svi ostali čimbenici ovdje su se tako uortačili da se neraskidiv lanac proteže od sedmog neba do devetog kruga pakla. Don Vinko Sanader, naime, ima presudnu moć u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je nominirao sve šefove javnih poduzeća i ostale funkcionare, s kojima se svake subote nalazi u birtiji, gdje mu ljube ruku, iskazuju poniznost i štovanje.

Grad je preuzeo Kerum, Vinko izravno kontrolira Solin, a treću splitsku općinu – Kaštela, daljnji rođak župan Ante Sanader, šef tamošnjeg HDZ-a. Sanaderova sestra je provincijalka ženskog franjevačkog reda. Za taj red sagrađen je novi golemi samostan, jedna od tucet sakralnih građevina podignutih u Splitu u posljednjih desetak godina, koje je od ovog nekoć industrijskog grada načinilo mali Konstantinopolis, pun svećenika, fanatika i lumpa, s navijačima koji divljaju u cirku…

Narod je zaluđen lažnim objavama, mjesno svećenstvo bavi se politikom i biznisom, hijerarhija samo nastoji zatomiti skandale. Tko se tu zanima za Boga, ima li tko bilo kakav interes za teologiju? Stvar je bezmalo ostala na nama ateistima.

Kružok iz ‘Esplanade’

Tako je legendarni hrvatski novinar Marko Grčić, redaktor hrvatskog prijevoda Biblije, koji se u impressumu spominje češće od Duha Svetoga, glavni eruditski izvor za egzegezu, koju provodimo po kavanama. Jedan moj prijatelj, protestantski svećenik koji piše doktorat kod jezuita na zagrebačkoj bogosloviji, dok njegova žena na Cambridgeu završava tezu iz hebraistike, opijen učenošću i filozofijom, stalno nas potiče na nove rasprave, što se često vrte oko ekumenskih tema.

On je suorganizator “Subvrsive Festivala”, a napisao je i jednu knjigu sa Slavojem Žižekom. Naiđe pentekostalac profesor Kuzmić koji predaje na Harvardu i u Pekingu, naiđe jedan vragometni pop, a pokušali smo privući i oca Pantelejmona, Prigorca iz Dugog Sela koji se obratio na pravoslavlje, pa postao grčki monah u vrlo strogom manastiru gdje živi kao heremit i izdržava se ikonopisom.

Bio je došao u Zagreb da posjeti majku, ali je zbrisao, no ja sam u Banjoj Luci već uhvatio vezu s bivšim padobrancem, rock-kritičarom i stručnjakom za grupu “Residents”, koji se zaredio pa otišao u Jeruzalem gdje je postao nekakav stožerni protođakon i predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Ako ga ulovim, moći ću podnijeti izvješće kružoku u zagrebačkoj “Esplanadi”, gdje uglavnom raspravljamo o sv. Pavlu i novim knjigama. Politička pitanja uopće ne spominjemo – čak i s novinarima raspravljam jedino o korupcijskim aferama. Ostalim glupostima neka se bavi “Glas Koncila”.

denis kuljiš

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s