Papa Pio XII. tražio je od biskupa da zaštite Židove

Jutarnji.hr

VATIKANSKI ARHIV

Papa Pio XII. tražio je od biskupa da zaštite Židove

Eugonio Pacelli dopise je nuncijaturama uputio još kao kardinal Pacelli.

AP

Autor: Inoslav  Bešker

03.07.2010.

Sinagoga je ipak srušena u Zagrebu i opljačkana u Splitu, pa je pitanje što su radili hrvatski biskupi

RIM – Sveta Stolica je još 1938. – 1939. zahtijevala od biskupâ da spašavaju i Židove, i njihove sinagoge, i vjerske spise, očito svjesna onoga što im se sprema. Taj podatak sadrže dva važna dopisa kardinala državnog tajnika Eugenija Pacellija (budućeg pape Pija XII., a prethodno izvrsno informiranog nuncija u Bavarskoj i Njemačkoj).

‘Preobraćeni Židovi’

U Vatikanskome tajnom arhivu – tvrdi međureligijski orijentirana Zaklada Pave the Way (PTWF) na svojoj internetskoj lokaciji – proučio ih je i interpretirao njezin njemački istraživač Michael Hesemann. Državni tajnik Pija XI. – autora antinacističke enciklike Mit brennender Sorge – uputio je brzojavku 30. rujna 1938., tri tjedna poslije “Kristalne noći”, apostolskim nuncijaturama i apostolskim izaslanstvima, te na adresu još 61 (nad)biskupa, a zatim i dodatno pismo 9. siječnja 1939.

Kardinal Pacelli traži pomoć za “preobraćene Židove” odnosno “nearijevske katolike” – ali Hesemann smatra da su ti izrazi korišteni da bi namagarčili njemačku špijunažu, te da je jasno da se odnose na sve Židove.

Naime, u brzojavci se zahtijeva da (nad)biskupi vode brigu o njihovim svetištima, njihovoj duhovnosti, te svemu što se tiče njihova vjerskog kulta, običaja i tradicija – a jasno je da pokatoličeni Židovi nisu imali posebna svetišta ni posebne knjige.

Hesemann pretpostavlja da je termin “obraćeni Židovi” (“ebrei convertiti” u pismu) korišten zato što je u Konkordatu iz 1933. utvrđeno da će pokatoličeni Židovi u Njemačkoj biti tretirani kao katolici, iako nisu “Arijevci”.

Izloženi genocidu

Ipak su i u Njemačkoj i u mnogim drugim zemljama Židovi bili izloženi genocidu. Negdje su to činili njemački okupatori (npr. u Poljskoj, Nizozemskoj itd., nerijetko uz doušništvo domaćih rasista), a negdje domaće rasističke vlasti (u Norveškoj, Valoniji, Hrvatskoj, Srbiji itd.), dok su negdje nacistički saveznici štitili Židove (u Bugarskoj, donekle u Madžarskoj). Sinagoga je uništena u Zagrebu odlukom gradonačelnika Wernera (dok je nadbiskup bio bl. Stepinac), a opustošena i opljačkana u Splitu (dok je biskup bio Bonefačić). Možda će i iz naših crkvenih arhiva izići nešto o tome.