IURIS PROTECTA Vlast u Hrvatskoj kontrolira i Katolička crkva

Monitor.hr

04.07.2010.

Juris protecta: Hrvatsko pravosuđe je privatizirano

Udruga za unaprijeđenje pravosuđa Juris protecta upozorila je na neprimjerenu visinu tarifa za imovinsko-pravne sporove i dugotrajnost sudskih postupaka u Hrvatskoj te monopol koji ugrožava ljudska prava i opstojnost države.

Izjava o ugroženosti pojedinaca i države:

Josip Broz Tito je u bivšoj Jugoslaviji uspio okupiti veliki dio oportunista na svoju stranu, a uvjereni komunisti i drugi neistomišljenici završili su na Golom otoku i drugim tamnicama tadašnje države. Čistka je uslijedila nakon Rezolucije Informbiroa od 1948, kojom je osuđen Titoizam (oportunizam) KP Jugoslavije.

Titovi oportunisti okupljeni u raznim političkim strankama (HDZ, SDP, HNS, HSLS itd.) uspjeli su kod raspada Jugoslavije uspostaviti kontrolu vlasti u Hrvatskoj. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske u zasebnu državu uspostavljen je formalno višestranacki politički sustav. U praksi Vlast od samog početka do današnjeg dana kontrolira krupni kapital (velikim dijelom u državnom vlasništvu) i Katolička crkva. Nezavisni sindikalni pokreti i nevladine organizacije uglavnom ne postoje. Većinu nevladinih organizacija čine “prvoboračke” udruge proizišle iz rata koji je vodjen za državno osamostaljenje.

Pravna država i institucije vlasti ne funkcioniraju. Pravosuđe je većim dijelom privatizirano i nalazi se pod kontrolom nekoliko moćnih odvjetnika. Takozvana Hrvatska odvjetnička komora dobila je zakonodavne ovlasti za određivanje odvjetničkih tarifa. Tako su moćni odvjetnici za imovinsko pravne sporove ozakonili tarife koje su i do 10 puta veće od europskog prosjeka. To je imalo za posljedicu da nema kvalitetnih kadrova u sudstvu i državnom odvjetništvu, jer su mogućnosti zarada u odvjetništvu na stotine puta veće od zarada sudaca i državnih odvjetnika. Daljnja posljedica je potpuno raslojavanje sudstva i dugotrajnost sudskih postupaka ( 10 – 20 godina), što prema priznatim normama predstavlja masovno kršenje ljudskih prava. Hrvatska je sa sigurnosti država s najvećim brojem kršenja ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka u Europi, a možda i u cijelom svijetu.

Na ovim prostorima nažalost građani nemaju civilizacijske navike da se organiziraju i bore za svoje interese. Ako ovako i dalje ostane, ugrožena je sudbina velikog dijela građana kao i opstojnost države.