Papina ‘umiljata revolucija’ u Vatikanu

Tportal

GREŠNE CRKVENE STRUKTURE

Papina ‘umiljata revolucija’ u Vatikanu

 Datum objave:
02.07.2010 09:12

Autor: Drago Pilsel

Prvi koji je pao zbog nezadovoljstva Benedikta XVI poradi strašnih grešnih struktura unutar Crkve, prefekt je Kongregacije za biskupe, Giovanni Battista Re, čovjek koji je po funkciji nadležan predložiti Papi koji se biskup bira za pojedinu biskupiju u cijelome svijetu

Podupiratelji promjena u Vatikanu kažu da je Papina reforma kurije već počela i da će to biti jedna ‘furiozno umiljata’ revolucija. Kritičari pak smatraju da je operacija ‘čišćenje i transparentnost’ kozmetičke naravi.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/75359/Papina-umiljata-revolucija-u-Vatikanu.html


Činjenice ipak govore da Joseph Ratzinger gotovo svakim danom ponavlja, gdje god može, da je grijeh unutar, a ne izvan Crkve. Posljednjih dana Benedikt XVI (83) kritizirao je, i to žestoko, svećenike koji samo misle na novac i kako se obogatiti, priznao je greške u poslovanju Propaganda Fide, vatikanska kongregacija za evangelizaciju naroda, a koja raspolaže velikom imovinom, i dao je do znanja da je reforma financijskih struktura Svete Stolice neminovna i vrlo skora.

Ratzinger je započeo veliko provjetravanje struktura koje iza sebe ostavio pokojni Ivan Pavao II, i to smjenama mnogih koji su na ovaj ili onaj način involvirani ili u samim pedofilskim skandalima ili u neefikasnom saniranju šteta. Tako je pala i prva velika riba, kardinal Re, kojeg će zamijeniti kanadski kardinal Marc Ouellet iz Quebeca, inače vrlo sklon teološkom usmjerenju sadašnjega Pape (ortodoksnost, skromnost i strogi moral).

Jučer je pak najavljena smjena kardinala Waltera Kaspera, dosadašnjeg predsjednika Papinskog savjeta za jedinstvo kršćana i za odnose sa Židovima. Ipak, odlazak Kaspera se ne smije vezivati za tekuće skandale jer se nakon dva desetljeća vođenja ekumenskih poslova Crkve povlači u zasluženu mirovinu. Na njegovo mjesto dolazi biskup Basela, Kurt Koch, za kojeg se također može reći da pripada konzervativnoj teološkoj školi bliskoj časopisu Communio koji je osnovao Ratzinger.

Ono što najviše intrigira je osnutak novoga dikasterija, Papinske komisije za promociju nove evangelizacije, što bi manje upućenim čitateljima trebalo približiti kao da se radi o nekom ad hoc stvorenom paraministarstvu informiranja i propagande.
Procurila je informacija da će na čelu te borbene formacije za Papino obračunavanje s nevjerom, sekularizacijom i moralnim zastranjivanjima biti talijanski nadbiskup Salvatore Rino Fisichella. Radi se o čovjeku koji je u Rimu poznat kao vođa klerikalne desnice talijanskog političkog spektra i koji je dosad vodio Papinsku akademiju za život, veliku tvornicu propagande protiv pobačaja i eutanazije.

To novo vatikansko ‘ministarstvo’, rekao je otac Federico Lombardi, glasnogovornik Svete Stolice, tek se mora popuniti kadrovima jer se zasad radi o praznoj kutiji za koju se zna kako se zove i čemu ima služiti.

Kadrovi ultradesnog Opusa Dei, kao što je Španjolac Ignacio Carrasco, koji dolazi na dosadašnje mjesto Fisichelle, sve više uzimaju startne pozicije u ovoj borbi i klanova i ideoloških tabora.

Fisichella je ujedno bio i rektor Lateranskog sveučilišta, jedinog koje u potpunosti financira Sveta Stolica. Onamo pak dolazi salezijanac Enrico dal Covo, prilično nepoznat kadar.

Za povjesničara Giancarla Zizolu, ova kriza unutar velike krize koja zahvaća Katoličku crkvu pokazuje dosad neviđenu odlučnost Pape da pokuša uvesti malo više reda pred velikim padom, čak i ponorom pred kojim se nalazi Vatikan.

Vatikanolog Marco Politi pak smatra da ovaj Papa griješi i da je ohol jer bez jasne rasprave o svemu što se događa u Crkvi i bez jasnog priznanja svih grešaka prošlosti, to jest bez jasno debatiranih odluka za budućnost, kriza Crkve će se samo pogoršati.

Slijede velike promjene u financijskim strukturama. Ratzinger želi prekinuti s praksom tajnih računa, skandala i mutnih poslova. Hoće li u tome uspjeti, ovisit će o njegovom zdravlju i o kadrovima koje upravo namješta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s