Australski svećenik poslan na robiju zbog 20-godišnjeg seksualnog proganjanja dječaka

Index.hr

02.07.2010.

Australski svećenik poslan na robiju zbog 20-godišnjeg seksualnog proganjanja dječaka

 Tekst: S.C.H.
67-GODIŠNJI katolički svećenik John Sidney Denham iz Australije osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina i 10 mjeseci zbog sustavnog, gotovo 20-godišnjeg seksualnog maltretiranja dječaka u dobi od pet do 16 godina. 

Kako prenose australski mediji, Denham je u razdoblju od 1968. do 1986. seksualno napastovao 25 dječaka u školi u Novom Južnom Walesu. Prilikom izricanja presude sudac je naglasio kako je njegovo nedopustivo ponašanje “pridonijelo stvaranju ozračja straha i izopačenosti” te da je posebno otegotna okolnost što je Dengham u svojem ponašanju pokazao posebnu okrutnost i upornost, s obzirom na dugogodišnje nedopustivo ponašanje.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/australski-svecenik-poslan-na-robiju-zbog-20godisnjeg-seksualnog-proganjanja-djecaka/499680.aspx


Denham: Oprostite mi, ja sam doista pedofilski šljam!

Svećenik Denham je priznao krivnju za nedjela koja mu se stavljaju na teret, rekavši pred sudom da se i sam osjeća kao “pedofilski šljam” jer je iskoristio svoju poziciju za zlostavljanje djece, te se ispričao svim svojim žrtvama i njihovim obiteljima.

Članovi obitelji žrtava prihvatili su ispriku, no tvrde kako katolička crkva mora preuzeti odgovornost za to što rade njezini pripadnici. Jedna od majki zlostavljanih dječaka upozorila je kako ono što su prošle žrtve svećenika pedofila negativno utječe na cijele obitelji i ostavlja trajne posljedice na psihu žrtava.

Australija je još 1993. godine otvorila nacionalnu telefonsku liniju na koju su žrtve svećenika zlostavljača mogle prijaviti sve takve slučajeve, a udruga žrtava zlostavljanja od tada do danas pomogla je u otkrivanju i procesuiranju više od 100 pripadnika katoličke crkve odgovornih za pedofiliju. Tijekom svojeg posjeta Australiji u srpnju 2008. godne papa Benedikt XVI. susreo se s nekima od žrtava svećenićkog zlostavljanja i javno se ispričao za nedjela svećenika.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s