Ko koga krade i ko koga laže

Novinar.de

Ko koga krade i ko koga laže

Saznajem kako vladika Irinej (Dobrijević) naredjuje crkvenoškolskim opštinama da povećaju plate sveštenicima jer godišnji izveštaji navodno pokazuju da su im plate male.

Milan Vekovich, 30.04.2010, Australija

+++
Evo, na primer kako se vodi finansiski izveštaj u CŠO Sv Sava u Greenborough .

Vise se ne uvodi u finansijske izvestaje koliko je CSO uzela para za verske obrede (krstenja, secenja slavskih kolaca, vencanja, sahrane …) i koliko od toga pripada svesteniku, a kao sto se to vodilo pre nego sto je vladika Irinej prestavio sebe kao princa i gazde svih crkava i sa njegovim svestenicima apsolutisticki preuzeo vlast nad crkvenim opstinama. Pitamo se gde te pare idu i zasto se to krije i od srpskog naroda, ali i od drzave Australije?

Mogu samo da zakljucim da je to i jos jedan od razloga sto sam ekskomuciran i iskljucen iz clanstva ove opstine, posto sam kao predsednik nadzonog odbora zahtevao sam da se to strogo postuje i sprovodi.

U finansijskom izvestaju koji je pre mesec dana izdala ova CSO pokazuje se da je svestenicka plata $18,720, pa se clanovi slazu da je to malo, a ne znajuci da je $5,200 sakrivano u GST trosak. U Australiji gotovo bez izuzetka poslodavac prikazuje platu zaposlenom zajedno sa porezom (gross), pa je evidentno da se u finansijskom izvestaju CSO prvo objavljuje neto iznos da bi izgledalo manje, a protizakonito se nigde ne pominje (pozamasni) prilog od sluzenja verskih obreda.

Do sada svestenicka plata je bila $23.920. Sada povecava na $27,500 sto je poviseno od strane vladike, plus superannuation od $2475, znaci ukupni iznos je $29975. Redovna plata je sada $27500, jos uz to superannuation od $2475, besplatni stan od vrednosti godisnje kirije $16640, placeni telefon, struja i gas i ko zna koje jos povlastice. Ostavljam vama da izracunate koliko mu je plata, a za tako sati rada u nasoj CSO.

Sami znate da pored crkvene plate i nabrojanih prilegija o Vladislav Sipovac ima svoju redovnu platu u firmi koju radi, pa zbog toga naravno se buni da nema vremena da uradi crkvene poslove, ali ima vremena da zatrazi povecanje plate.

Vidim veliku razliku kada uporedim financijski izvestaj u ovoj opstini od 2006/07 kad je tadasnja uprava (a posteno izabrana od clanstva) vodila ovu CSO i izvestaj danasnji 2009/10 uprave koju su odredili vladika i svestenik, vidim veliku razliku.

Na primer, od kupovine sveca u 06/07 u vrednosti $9,574 je zaradilo se $16,306, a u 09/10 kupovine sveca od vrednosti $11,500 je zaradilo se $13,658!

Prihod u gotovom novcu 06/07 od vrednosti $16,119, zaradilo se $24,646, a u 09/10 od vrednosti $30,838 zaradilo se $24,926. Kad uporedimo zaradu u 06/07 god, zarada u 09/10 bi trebala da bude $47,154, ?????

Prihod od clanarine u 06/07 je bio $3,599, a u 09/10 je skocio na $7,381, dok su prilozi upisani u knjigu u 06/07 bili $60,190, a danas 09/10 su $35,836!

Cujem kako se o Sipovac hvali i kaze da su u ovoj godini zaradili vise nego ikada. Jeste, zarada je od kirije i interesta u banci, a koji je omogucila ta nepriznata stara generacija koji on danas zove zlikovci, a ne on i njegova uprava.

Na kraju da prokomentarisem izjavu o Vladislava koju su prenele Vesti :

“ … pa nemogu ja da radim sa vama, jer sam ja jedan od onih koji je rodjen u dijaspori …”.

Ne znam koliko ce moci da radi sa onima koji nisu rodjeni u dijaspori, ali sa nama koji smo se ovde rodili i odrasli sigurno nece moci, jer nas je svojim radom i ponasanjem i uvredio i izdao.

Milan Vekovich