‘Danas su to burke, sutra možda minice!’

REAKCIJE NA ZABRANU

‘Danas su to burke, sutra možda minice!’

Datum objave:
30.04.2010 11:05

Autor: tportal.hr

Zabranu burki i nikaba, koju je gotovo jednoglasno usvojio Donji dom belgijskog parlamenta, osudili su muslimanske vođe, katolički biskup te organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, prenosi AFP

John Dalhuisen, stručnjak Amnesty Internationala za diskriminaciju u Europi, poručio je da ‘zabrana predstavlja opasan presedan i krši slobodu religijskog izražavanja’.

S njim se slaže i potpredsjednica belgijskog Muslimanskog izvršnog vijeća Isabelle Praile, dodajući ‘da je danas riječ o zabrani nikaba, sutra burke, dan kasnije bit će to turbani Sikha, a onda možda i minice’., belgijski biskup, a Belgija je tradicionalno katolička zemlja, zapitao je ‘ima li država zaista pravo regulirati simbole osobnih uvjerenja?’

Guy Harpigny

Međutim, nacrt zakona sad ide na usvajanje u Senat i očekuje se da će tamo također proći te bi mogao postati zakon u lipnju ili srpnju ove godine, piše BBC.

No Belgija se nalazi u dubokoj političkoj krizi, pa bi pad vlade i nadolazeći izbori mogli odgoditi stupanje na snagu tog zakona, inače prvog u Europi koji bi propisivao takvu vrstu zabrane, upozorava Reuters.

U međuvremenu, o zabrani razmišlja i Francuska, europska država s najbrojnijom muslimanskom populacijom. Naime, vlada u Parizu razmatrat će idući mjesec prijedlog zakona o potpunoj zabrani burke, koji bi mogao biti usvojen najkasnije do kraja godine.