Papa će se ispričati za Crkvino zataškavanje?

Danas/net.hr

Seksualna zlostavljanja

29.04.2010.

Papa će se ispričati za Crkvino zataškavanje?

Papa Benedikt XVI. mogao bi se, na svjetskom sastanku svećenika u lipnju, ispričati zbog načina na koji se Katolička crkva odnosila prema slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja, izjavio je dužnosnik Vatikana zadužen za te slučajeve.

Kardinal William Levada također je rekao da Papa namjerava poduprijeti američku politiku prema zlostavljanju kao obrazac za biskupe diljem svijeta.

http://danas.net.hr/svijet/page/2010/04/29/0016006.html  Levada, čelnik Kongregacije za nauk vjere, izjavio je to u intervjuu američkoj televizijskoj postaji PBS, njegovom prvom medijskom istupu otkako je skandal izašao u javnost prije nekoliko tjedana.

“To je velika kriza. Nitko to ne bi smio umanjivati”, rekao je Levada. Dodao je da je Vatikan bio iznenađen, iako je bio svjestan razmjera američke i irske krize, te je optužio “određene medijske sile” za forsiranje te priče u medijima.

Dok se skandal širio Vatikanom, papa Benedikt XVI. našao se pod velikim pritiskom da prizna neki oblik odgovornosti Vatikana za njegovanje kulture zataškavanja, zbog koje zlostavljanja desetljećima nisu bila kažnjavana.

Papa je izrazio tugu i žaljenje zbog tih slučajeva, molio sa žrtvama i obećao nove mjere za zaštitu djece i privođenje pravdi svećenika zlostavljača. No, nije priznao osobnu ili institucionalnu odgovornost, nego je optužio same zlostavljače i njihove nadređene biskupe zbog krivog postupanja prema otkrivenim slučajevima zlostavljanja.

Talijanski mediji ovoga tjedna nagađaju da bi Benedikt, za upućivanje nekog oblika isprike, mogao iskoristiti sastanak svećenika iz svih dijelova svijeta u Vatikanu od 9. do 11. lipnja.