O medijskome diskreditiranju pape Benedikta XVI.

Slobodna Dalmacija

29.04.2010. | 16:22

O medijskome diskreditiranju pape Benedikta XVI.

Vijeće meksičkih katoličkih analitičara u ponedjeljak je objavilo izjavu o “medijskome diskreditiranju pape Benedikta XVI. i kardinala Norberta Ribere Carrere, primasa Meksika, zbog slučajeva pedofilije”, što su nazvali “medijskim linčovanjem”.

Laici, članovi Vijeća, u svojoj izjavi koju je predsjednik Vijeća Carlos Montiel poslao agenciji Zenit, a prenosi je Radio Vatikan, ističu kako je medijski linč uperen protiv Pape i meksičkoga primasa jedina nakana kampanje izvještavanja o pedofiliji u Crkvi nekih obavijesnih sredstava, koja nastoje, upuštajući se u skandalozno novinarstvo, iskoristiti skandal, a to je odlika onih čiji je cilj obogaćivanje umjesto prenošenja sigurnih i istinitih informacija.

Neuspješnost nekih medija pretvorila ih je u suce, zanemarujući svoj novinarski posao informiranja posvetili su se kažnjavanju. Svjedoci smo nedostatka ozbiljnoga istraživanja i valu širenja informacija koje potiču morbidnost i laži, ističe se u izjavi.

Time se želi Crkvu ukloniti iz javnoga života, ili bar ocrniti njezinu javnu sliku. Analizirajući aktualnu situaciju, primjećuju analitičari, jasno je da su oni koji nastoje oslabiti ulogu Crkve u oblikovanju društva i obitelji isti oni koji se bore za lažnu, podlu i slabu demokraciju kako bi ju podložili interesima, prohtjevima i volji države i nekih političkih stranaka, a željeli bi da vjerski vidici ovise o laicizmu čiji je cilj brzo uništavanje religije.

Analitičari izražavaju “potpunu potporu” papi Benediktu XVI. koji se odlučno suočio s gnusnim slučajevima pedofilije, a od izvjestitelja i obavijesnih sredstava koji su neprijateljski djelovali protiv Crkve zahtijevaju da objave dokaze koji će potvrditi njihove članke i mišljenja.

Također su očitovali potporu meksičkome primasu, koji je najavio bespoštednu borbu protiv pedofila u Crkvi.

U tome smislu odbacuju kampanju pokrenutu protiv njega, jer se pokreće sudske procese koji su samo izlika, medijska i oportunistička prijevara čiji je cilj izvlačenje profita, ponovno se pokreću procesi koje su pravodobno analizirale nadležne vlasti i kardinala oslobodile od optužbi.

“Stoga smo protiv medijskog utjecaja onih koji žele tražiti od Crkve odštete kao i pokretanja sudskih procesa protiv pape Benedikta XVI. i biskupa, odlučno ističući kako je Sveti Otac glavni vođa u promicanju i poboljšanju društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa u svijetu”, ističe se u izjavi.

Analitičari tvrde da Katolička Crkva nije izgubila vjerodostojnost nakon skandala počinjenih od nekih svećenika pedofila.

Naprotiv, podsjećaju na katolike koji herojski čuvaju netaknutom svoju vjeru: biskupe, svećenike, redovnice i redovnike, uglednike i laike, a od odgovornih za informiranje i nadležnih vlasti zahtijevaju da bdiju nad poštovanjem vjerske slobode te da prestanu utjecati na narod da povjeruje kako čitava Crkva djeluje s dvojakim moralom.

Od zastupnika i senatora u Kongresu zahtijeva se dosljednost s njihovim zakonodavnim projektima o laičkoj državi i vjerskoj slobodi, a od sudaca nepristranost u dijeljenju pravde.

Pedofilija je bez sumnje, tvrde analitičari, nedopustiva isto kao i pobačaj. Ako pedoflija budućnost osobe, pobačaj pak uništava i uklanja svaku budućnost života. Analitičari žale zbog patnje onih koji su pretrpjeli zlostavljanja od strane nekih crkvenih pastira i klerika, a izražavaju solidarnost sa svim žrtvama.

Mole Boga da olakša tu mučnu situaciju, te njegovu milosti da muškarci i žene prijavljuju zlodjelo, kako bi njihovo hrabro svjedočenje služilo poboljšanju cijeloga društva.

Analitičari zaključuju svoju izjavu izražavajući pouzdanje u božansko milosrđe za sve koje je zaslijepila želja da uništavaju bližnjega, da ih prosvijetli kako bi obraćeni mogli biti dio Kristove Crkve koju su ranili svojim grijehom. IKA