Duša čovječanstva obilježena papinskim inauguracijama

 Internetu treba dati dušu, kazuje papa Benedikt XVI, te nadodaje da  internet treba postati neka vrsta “trijema za pogane” (crkvena hijerarhija op.a.), na kojemu treba ostaviti mjesta i za one kojima je Bog još uvijek nepoznat (vjerojatno misli papa na svoju Crkvu – njoj je Bog nepoznat op.a.). Tko to daje dušu tami, a tko je odgovoran za prepoznavanje Duha koji prožima sve?

Papa kazuje da potiče katoličke medije da u ovo digitalno doba dadnu znakove potrebne za prepoznavanje Gospodina. Dakle mediji to trebaju učiniti, a „zastupnik boga“ za to nije nadležan. Kada nešto mediji zabrljaju, krivi su. Nije ih imao tko uputiti. I u mreži su pozvani postaviti se kao “animatori zajednice”, pozorni na pripremu putova koji vode do Božje Riječi, te pokazati posebnu osjetljivost prema onima koji su obeshrabreni i u srcu nose želju za apsolutnim i za istinama koje nisu prolazne, ističe „sveti otac“. On ništa ne treba činiti. Sve su drugi dužni – i činiti i snositi rizik neznanja. On samo kazuje, naređuje, promatra. A ostali, kud koji mili moji. Po vlastitom nauku. Ionako se od pape i njegovih ne dadne ništa naučiti onako kako nas je Nazarećanin učio.

Papa je poručio da je zadaća svakog kršćanina koji radi u medijima osigurati kvalitetu ljudskih odnosa, jamčeći pozornost prema osobama i njihovim duhovnim potrebama. Sve trebaju kršćani koji ni sami ne znaju što to oni trebaju osigurati i na kakav način. Koje je to znanje, koje su to objave, kako da nešto jamče kada ne znaju hoće li ih pri tom zateći Kongregacija za nauk propasti i poslati dekret o čemu?

“Svjedoci smo kvarenja duha (Duh je sam Bog, tako da papa kazuje kako smo mi svjedoci kako se sam bog kvari, a on njegov zastupnik je nepokvarljiv i time se stavlja na mjesto veće od Oca) koje nas vodi do toga da se ne gledamo u lice. (Okrenuli smo lice Bogu po nauku „svetog oca“ – kojeg li apsurda).Stoga je potrebno prepoznati lica, nadvladavajući opće kretanje koje bi ljude moglo učiniti tijelima bez duše (što je, usput rečeno – nemoguće – sam papa ne zna što priča – tijela bez duša ne postoje – to je prah, a tijela bez duše tumaraju Vatikanom), predmetima za razmjenu i potrošnju (ovo je definicija funkcioniranja u Vatikanu i samih odnosa unutar njega). Mediji trebaju postati čimbenici humanizacije, usredotočeni na promicanje dostojanstva pojedinaca i naroda”, istaknuo je Benedikt XVI, a mi ćemo istaknuti da osvještenje naroda u kontekstu riječi pape će biti bolno, pogotovo kada shvatimo da smo „predmeti za potrošnju i razmjenu“.

Mediji su sve. Ako malo skrenu tada su oni ateisti i nacisti, kako to pobočni kardinal pape u Vatikanu kazuje.

“Želimo bez straha krenuti na pučinu digitalnoga mora, suočavajući se s otvorenom plovidbom istim onim zanosom koji već dvije tisuće godina vodi crkvenu lađu u morske dubine potonuća. Ne toliko zbog tehničkih sredstava, koja su potrebna, nego se želimo pripremiti boraveći i u tom podvodnom svijetu, i to srcem vjernika koji daje svoj prinos u davanju duše tom neprekidnom komunikacijskom protjecanju na mreži”, napomenuo je Papa i zaključio: “Naše povjerenje nije nekritički dano bilo kojem tehničkome sredstvu. Naša je snaga u tome što smo Crkva, zajednica vjernika, sposobna svima svjedočiti neprolaznu novost (papi je sve novo, čak i sam čin uskrsnuća op.a.) Uskrsloga, životom koji cvjeta u punini u mjeri u kojoj započinje, ulazi u odnos i besplatno se daruje.

Samo se u Vatikanu i njegovoj Rimokatoličkoj imperiji to ne daruje besplatno. Tamo se to plaća.

 Glas Koncila

Benedikt XVI.: Internetu treba dati dušu

Internetu treba dati dušu, istaknuo je u subotu 24. travnja papa Benedikt XVI. u govoru sudionicima skupa koji je na poticaj Talijanske biskupske konferencije održan u Rimu na temu “Digitalni svjedoci. Lica i izražavanje u doba cross medija”.

Na audijenciji održanoj u Dvorani Pavao VI. Papa se zadržao na izazovu navještaja Božje Riječi na ulicama “digitalnoga kontinenta”.

Neka internet postane neka vrsta “trijema za pogane”, na kojemu treba ostaviti mjesta i za one kojima je Bog još uvijek nepoznat, kazao je Benedikt XVI. potaknuvši katoličke medije da u ovo digitalno doba dadu znakove potrebne za prepoznavanje Gospodina.

I u mreži ste pozvani postaviti se kao “animatori zajednice”, pozorni na pripremu putova koji vode do Božje Riječi, te pokazati posebnu osjetljivost prema onima koji su obeshrabreni i u srcu nose želju za apsolutnim i za istinama koje nisu prolazne, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je poručio da je zadaća svakog kršćanina koji radi u medijima osigurati kvalitetu ljudskih odnosa, jamčeći pozornost prema osobama i njihovim duhovnim potrebama.

“Svjedoci smo kvarenja duha koje nas vodi do toga da se ne gledamo u lice. Stoga je potrebno prepoznati lica, nadvladavajući opće kretanje koje bi ljude moglo učiniti tijelima bez duše, predmetima za razmjenu i potrošnju. Mediji trebaju postati čimbenici humanizacije, usredotočeni na promicanje dostojanstva pojedinaca i narod”, istaknuo je Benedikt XVI.

“Želimo bez straha krenuti na pučinu digitalnoga mora, suočavajući se s otvorenom plovidbom istim onim zanosom koji već dvije tisuće godina vodi crkvenu lađu. Ne toliko zbog tehničkih sredstava, koja su potrebna, nego se želimo pripremiti boraveći i u tom svijetu, i to srcem vjernika koji daje svoj prinos u davanju duše tom neprekidnom komunikacijskom protjecanju na mreži”, napomenuo je Papa i zaključio: “Naše povjerenje nije nekritički dano bilo kojem tehničkome sredstvu. Naša je snaga u tome što smo Crkva, zajednica vjernika, sposobna svima svjedočiti neprolaznu novost Uskrsloga, životom koji cvjeta u punini u mjeri u kojoj započinje, ulazi u odnos i besplatno se daruje.” (ika / gk)

25.4.2010.

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=16647&act=view

 Katolička tiskovna agencija.ba

 Vatikan, 25. travanj 2010.

PAPA BENEDIKT XVI. PRIMIO SUDIONIKE SKUPA O PRISUTNOSTI CRKVE U NOVIM MEDIJIMA

“Internetu treba dati dušu, te humanizirati dinamike novih medija”

Internetu treba dati dušu, te humanizirati dinamike novih medija – istaknuo je papa Benedikt XVI. u subotu, 24. travnja, u govoru sudionicima skupa koji je, na poticaj Talijanske biskupske konferencije, održan u Rimu na temu „Digitalni svjedoci. Licâ i izražavanje u doba cross medija“. Na audijenciji održanoj u Dvorani ‘Pavao VI.’, Papa se zadržao na izazovu navještaja Božje Riječi na ulicama digitalnoga Kontinenta. Predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Angelo Bagnasco, zahvalio je pak Svetome Ocu na njegovoj službi, koja je upravo na današnji dan, 24. travnja prije pet godina, započela svečanom Svetom Misom služenom na Trgu svetoga Petra.
Neka Internet postane jedna vrsta „trijema za pogane“, na kojemu treba ostaviti mjesta i za one kojima je Bog još uvijek nepoznat – želja je pape Benedikta XVI. koju je izrazio potaknuvši katoličke medije da u ovo digitalno doba dadu znakove potrebne za prepoznavanje Gospodina. I u mreži ste pozvani postaviti se kao ‘animatori zajednice’, pozorni na pripremu putova koji vode do Božje Riječi, te pokazati posebnu osjetljivost prema onima koji su obeshrabreni i u srcu nose želju za apsolutnim i za istinama koje nisu prolazne – istaknuo je Sveti Otac.
To je nezaobilazno poslanje Crkve – rekao je nadalje Papa te nastavio – Zadaća je svakog kršćanina koji radi u medijima osigurati kvalitetu ljudskih odnosa, jamčeći pozornost prema osobama i njihovim duhovnim potrebama. (…) Svjedoci smo kvarenja duha koje nas vodi do toga da se ne gledamo u lice. Stoga je – prema Papinim riječima – potrebno prepoznati lica, nadvladavajući opće kretanje koje bi ljude moglo učiniti tijelima bez duše, predmetima za razmjenu i potrošnju. Mediji trebaju postati čimbenici humanizacije, usredotočeni na promicanje dostojanstva pojedinaca i narodâ – istaknuo je Sveti Otac te napomenuo kako se samo tako ovaj važan prijelaz na kojemu se nalazimo može pokazati plodnim i bogatim novim mogućnostima. Želimo bez straha krenuti na pučinu digitalnoga mora, suočavajući se s otvorenom plovidbom istim onim zanosom koji već dvije tisuće godina vodi crkvenu lađu. Ne toliko zbog tehničkih sredstava, koja su potrebna, nego se želimo pripremiti boraveći i u tom svijetu, i to srcem vjernika koji daje svoj prinos u davanju duše tom neprekidnom komunikacijskom protjecanju na mreži – napomenuo je Papa.
Pohvalivši potom zalaganje talijanskih katoličkih medija, Sveti ih je Otac potaknuo da ne prestanu njegovati u vlastitu srcu zdravu naklonost prema čovjeku, koja postaje želja za što većim približavanjem njegovim načinima izražavanja i njegovu pravom licu. Neka svijet društvenoga priopćivanja potpuno uđe u pastoralne programe, a Crkva hrabro prođe putovima digitalnoga kontinenta – rekao je Papa te na koncu istaknuo – Naše povjerenje nije nekritički dano bilo kojem tehničkome sredstvu. Naša je snaga u tome što smo Crkva, zajednica vjernika, sposobna svima svjedočiti neprolaznu novost Uskrsloga, životom koji cvjeta u punini u mjeri u kojoj započinje, ulazi u odnos i besplatno se daruje. (kta/rv)

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=23748

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s