‘Tužba protiv Pape je nezakonita’

VATIKAN

 ‘Tužba protiv Pape je nezakonita’

 Datum objave:

 23.04.2010 18:35

Autor: tportal.hr/Hina

Vatikan je u petak kao nezakonitu odbacio sudsku tužbu podnesenu u SAD-u protiv pape Benedikta XVI. i njegovih najbližih suradnika zbog slučaja spolnog zlostavljanja u školi za dječake oštećena sluha u Wisconsinu

‘Slučaj protiv Svete Stolice i njezinih dužnosnika potpuno je neutemeljen. U tužbi se većinom ponavljaju stare teorije koje su već bile odbačene na američkim sudovima’, stoji u pisanoj izjavi vatikanskog odvjetnika Jeffreyja Lene.

 http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/65136/Vatikan-tuzba-protiv-Pape-je-nezakonita.html 

 Tužbe žrtava zlostavljanja su zakonite, ali ovo nije jedna od njih’, dodao je. Riječ je o tužbi u predmetu ‘NN protiv Svete Stolice’, pokrenutoj u četvrtak pri saveznom sudu u Milwaukeeju u ime neimenovana tužitelja kojeg je navodno zlostavljao svećenik Lawrence Murphy.

 Murphy je optužen za zlostavljanje oko 200 dječaka u vrijeme dok je podučavao u Katoličkom internatu za gluhe dječake u Wisconsinu od 1950. do 1974.

 U tužbi se navodi da su današnji Papa, u vrijeme dok još nije obnašao tu dužnost, i drugi vatikanski visoki dužnosnici, poput današnjeg i bivšeg državnog tajnika Vatikana, kardinala Tarcisija Bertonea i Angela Sodana, propustili poduzeti odgovarajuće mjere prema Murphyju 90-ih godina prošlog stoljeća kad su američki crkveni dužnosnici otkrili zlostavljanja, prijavili ih Vatikanu i zahtijevali da se Murphyja izbaci iz svećeničke službe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s