PAPA PRIHVATIO OSTAVKU IRSKOG BISKUPA MORIARTYJA

IKA/Križ života

23.04.2010.

PAPA PRIHVATIO OSTAVKU IRSKOG BISKUPA MORIARTYJA

Još jedna ostavka zbog zataškavanja pedofilije

Irski biskup Moriarty ponudio je Papi ostavku nakon objavljivanja izvještaja povjerenstva irske Vlade koje je pokazalo da se u Dublinskoj nadbiskupiji zataškavalo slučajeve zlostavljanja.

Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku irskoga biskupa Kildare i Leighlina Jamesa Moriartyja, objavio je 22. travnja Tiskovni ured Svete Stolice.

Biskup Moriarty ponudio je Papi svoju ostavku nakon objavljivanja izvještaja povjerenstva irske Vlade pod vodstvom sutkinje Yvonne Murphy krajem protekle godine, u kojem se pokazuje da se u Dublinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. godine sistematski zataškavalo slučajeve zlostavljanja djece od strane duhovnika. Mons. Moriarty, koji je u irskome glavnom gradu obnašao službu pomoćnoga biskupa od 1991. do 2002. godine, u tom se izvještaju spominje ali ne i izravno kritizira.

Benedikt XVI. već je u prosincu prihvatio ostavku biskupa u Limericku Donala Murrayja, koji je u Dublinu služio kao pomoćni biskup od 1982. do 1996. godine, a još nije odlučeno hoće li se prihvatiti i druge dvije također u prosincu ponuđene ostavke dublinskih pomoćnih biskupa Eamonna Walsha i Raymonda Fielda.

U ožujku ove godine Benedikt XVI. prihvatio je ostavku biskupa Johna Mageea, kojega su društva za zaštitu djece optužila da nije primjereno reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnika u biskupiji Cloyne.