Belgija i Čile: Novi slučajevi zlostavljanja potresaju Crkvu

 HRT.hr

 23.04.10.  

 Novi slučajevi zlostavljanja potresaju Crkvu

  Biskup iz belgijskoga grada Brugesa priznao je da je na početku svoje svećeničke karijere spolno zlostavljao dječaka. Biskup Roger Vangheluwe (74) podnio je ostavku, koju je Papa prihvatio. Trenutačno se vode istrage o 20 prijavljenih slučajeva spolnog zlostavljanja djece unutar belgijske Katoličke crkve.

 Vangheluwe je najviša osoba u hijerarhiji belgijske Katoličke crkve koja se zbog spolnog napastovanja mora povući.

 http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=70823&cHash=86b6e5f3c1 

Odlučno okrećemo stranice ne tako davne prošlosti, kada je Crkva, kao i na drugim područjima, više voljela šutnju i skrivanja, izjavio je nadbiskup Andre-Joseph Leonard.

 Premda se gotovo ništa ne zna o detaljima spornog slučaja, nadbiskup priznaje da mu je neizmjerno žao što njegova žrtva i 25 godina poslije živi u strahu od napastovanja i pati. Nadam se da će ovo pokrenuti istrage i da više nikada nećemo skrivati takva djela, istaknuo je nadbiskup.

 Trenutačno se vode istrage o 20 prijavljenih slučajeva spolnog maltertiranja djece unutar belgijske Katoličke crkve.

Svaki dan vidim ostavke svećenika diljem svijeta, bilo da su pod prisilom ili spontane. One upućuju na velik problem pedofilije unutar Crkve počevši od vatikanske hijerarhije, rekao je Roberto Mirabile iz Udruge žrtava seksualnog napastovanja.

 Papa je ovaj tjedan već prihvatio ostavku irskog biskupa Jamesa Moriartyja te se očekuje da će je prihvatiti i od njemačkog biskupa Waltera Mixa, osumnjičenog za financijske malverzacije i premlaćivanje djece.

 Pedofilski skandal potresa i Čile

Čileanske vlasti pokrenule su istragu protiv sada već umirovljenog katoličkog svećenika zbog optužbi da je niz godina zlostavljao petoricu mladića. Zbog pedofilije, u Čileu je do sada pet svećenika osuđeno, a petnaestorica su pod istragom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s