‘Vatikan je tražio da odgovaram za odluku Pape’

Net/danas.hr

19.04.2010.

Zataškavanje pedofilije

‘Vatikan je tražio da odgovaram za odluku Pape’

Svećenik koji je prije mjesec dana preuzeo odgovornost za zataškavanje pedofilskog slučaja jednog svećenika, kaže da je Vatikan zatražio da to učini kako bi zaštitio papu Benedikta XVI.

Naime, kako je objavio njemački Spiegel, 81-godišnji svećenik Gerhard Gruber prije mjesec dana preuzeo je odgovornost da je kao Ratzingerov zamjenik 1979. godine odobrio premještaj svećeniku Peteru H., koji je te godine silovao 11-godišnjeg dječaka.

Gruber je kao zamjenik Ratzingera, koji je od od 1977. do 1982. bio minhenski nadbiskup, izjavio da je on dopustio pastoralni rad spomenutom zlostavljaču, koji se potom vratio starim navikama.

Prvotno je i sama nadležna dijeceza priznala da je tadašnji minhenski nadbiskup Joseph Ratzinger odobrio premještaj, no kasnije je Gruber sam preuzeo potpunu odgovornost.

Sad je jasno i zašto, barem ako je za vjerovati Gruberovim prijateljima koji su otkrili informacije Spiegelu: Gruber je prije mjesec dana, kad je slučaj svećenika zlostavljača otkriven, iz Vatikana faksom dobio poruku u kojoj se zahtijeva da preuzme potpunu odgovornost kako bi se Papu maklo ‘s linije paljbe’.

Da je Gruberovo preuzimanje odgovornosti lažno, odmah je prepoznao vlč. Thomas P. Doyle, jedan od najpoznatijih ‘zviždača’ o slučajevima pedofilije u Katoličkoj crkvi.

“Papa Benedikt je mikro-menadžer, on je stara škola. Nužno bi bio obaviješten o bilo čemu takvome. Recite generalnom vikaru da smisli nešto bolje jer je i više nego očito da samo pokušava zaštititi Papu”, rekao je Doyle u ožujku za New York Times.