Djeca svećenika traže da ih očevi priznaju, a da se Crkva ispriča

Jutarnji  list

PAPA OPET NA UDARU

Djeca svećenika traže da ih očevi priznaju, a da se Crkva ispriča

AFP

Autor: Antonija Handabaka

19.04.2010.

U javnost izlaze slučajevi žena koje su njihovi ljubavnici svećenici nagovorili na pobačaj ili su ih jednostavno odbacili

LONDON – Dani muke za Katoličku crkvu ne prestaju i medijske stupce pune nove vijesti o grijesima svećenika te, još gore, skandaloznim načinima njihova zataškavanja.

VEZANE VIJESTI

Vijesti

– Riješi ga se – rekao je navodno jedan biskup trudnoj ljubavnici jednog svećenika u SAD-u. Tvrdi to Cait Finnegan iz američkog udruženja Good Tidings kojoj se, kaže, javilo 2000 žena koje su imale veze sa svećenicima. No, i neki od svećenika koji su imali nedopuštene veze tražili su od svojih ljubavnica da pobace ili da daju dijete na posvojenje. Mnoge koje su ipak rodile potpisale su ugovor o šutnji u zamjenu za alimentaciju koju im je isplatila Crkva.

Šutnja vrijedna 50.000 USD

Jedan od primjera koji sumira optužbe je franjevac Henry Willenborg koji je od svoje tada 28-godišnje trudne ljubavnice Pat Bond iz Missourija tražio da pobaci. Imala je spontani pobačaj, a kad je ponovo ostala trudna, Willenborgovi nadređeni su je nagovarali da vlastito dijete dade na posvajanje. Odbila je, no u zamjenu za alimentaciju za sina Nathana potpisala je s Crkvom ugovor o šutnji o identitetu oca za 50.000 dolara.

– Bila sam naivna i potpisala sam – kaže danas 53-godišnja Bond koja je odlučila progovoriti nakon što su joj franjevci odbili pomoći u plaćanju medicinskih troškova za liječenje njezina sina koji je sa 22-godine, prošlog studenog, umro od tumora na mozgu. Willenborg je imao vezu s još jednom ženom, a nakon što se to otkrilo, suspendiran je i poslan na liječenje od ovisnosti o seksu. Poslije je vraćen na dužnost.

Na sudu u Marylandu

Na njemačkom govornom području, smatra se, postoje tisuće svećenika koji su očevi. Paul Zuhlener, austrijski teolog, procjenjuje da čak 22 posto svećenika u Austriji ima seksualne odnose.

Neki su slučajevi trenutno na sudu. U saveznoj državi Maryland dvoje djece pokojnog svećenika Francisa Ryana tuži nadbiskupiju i traži deset milijuna dolara nakon što je DNK testiranjem utvrđeno da im je Ryan otac. Adrian Senna (65) odrastao je u sirotištu, a Carla Latty (58) u posvojiteljskoj obitelji.

Otac ih nikad nije želio priznati niti pomoći u odgoju njihovoj danas također pokojnoj majci. Djeci koja nisu bila ništa kriva uskraćena je mogućnost da imaju normalan obiteljski žvot i patila su. Lorenzo Maestri, bivši svećenik i član udruženja za oženjene svećenike u Italiji, optužuje, pak, papu Benedikta XVI. da je glavni u zataškavanju slučajeva.

Duhovno pročišćenje

– On je odgovoran za tajnost jer je 2001. bio šef Kongregacije i bavio se seksualnim problemima svećenika. Naredio je biskupima da sve slučajeve pošalju njemu u Vatikan – tvrdi Maestri. – Ljepota katolicizma su duhovno iskupljenje i pročišćavajuća milost praštanja. No, Crkva koja nevoljko priznaje svoje grijehe, skriva počinitelje i nastavlja braniti neobranjivo pokazuje svijetu da ne prakticira ono što propovijeda – kaže, pak, komentatorica Rosie Di Manno.

Vikara natjerali da prizna krivnju?

Gerhard Gruber, nekadašnji generalni vikar pape Benedicta XVI. (dok je ovaj bio nadbiskup u Münchenu 1980-ih), a koji je prvotno priznao krivnju zato što je dao utočište svećeniku pedofilu Peteru H., optužio je crkvene vlasti da su ga prisilile da prizna krivnju kako bi zaštitio poglavara Katoličke crkve.

Naime, Der Speigel navodi da je sadašnji Papa predsjedavao sastankom na kojem je odlučeno da se u Münchenu pomogne Peteru H. te da mu se dozvoli da opet radi kao svećenik. Gruberovi prijatelji su ispričali kako je bio pod pritiskom da preuzme odgovornost za tu odluku. ( M. H.)