Tko je teolog Hans Küng?

OD TEOLOGA SAVJETNIKA NA KONCILU DO DANAS
Tko je teolog Hans Küng?

hans kung3

Hans Küng je zajedno s Josephom Ratzingerom (sadašnjim papom Benediktom XVI.) bio najmlađi koncilski teolog.

Hans Küng jedan je od predvodnika progresivnog dijela Katoličke crkve i osoba koja i danas diže prašinu, posebno među konzervativcima. Najinteresantnije u njegovom životopisu je što je bio teolog savjetnik na Drugom vatikanskom koncilu, da bi mu Kongregacija za nauk vjere u postkoncilskom vremenu oduzela dozvolu za crkveno naučavanje.

Hans Küng rođen je 1928. u Surseeu u Švicarskoj. Studij filozofije i teologije završio je na Gergoriani u Rimu (1948. – 1955.). Za svećenika je zaređen 1954. Specijalizirao je na Sorboni i Katoličkom institutu u Parizu (1955. – 1975.). Bio je profesor fundamentalne teologije, dogmatike i ekumenske teologije u Tübingenu (1963. – 1980.).

Za teologa savjetnika na Drugom vatikanskom koncilu (peritusa) postavio ga je papa Ivan XXIII. Zajedno s Josephom Ratzingerom (sadašnjim papom Benediktom XVI.) bio je najmlađi koncilski teolog.

Ustrajavajući na dosljednom provođenju Koncila, Küng zauzima sve kritičniji stav spram razvoja u poslijekoncilskoj Crkvi, da bi mu na koncu Kongregacija za nauk vjere zbog suprotstavljanja dogmi o papinskoj nepogrešivosti oduzela dozvolu za crkveno naučavanje.

Od 1966. do umirovljenja 1996., bio je profesor ekumenske teologije i ravnatelj Instituta za ekumenska istraživanja Sveučilišta u Tübingenu. Idejni je tvorac i vodeći zagovaratelj ideje svjetskog ethosa. Predsjednik je Zaklade za svjetski ethos u Tübingenu.

Više je djela ovog vodećeg katoličkog, ali i uopće kršćanskog teologa, koji je svojim specifičnim stilom, urešenim znanstvenom strogoćom i zadivljujućom jednostavnošću, zanimanje za teologiji i pitanje o Bogu vratio među “obične“ ljude, prevedeno u Hrvatskoj i BiH.

Među njima, uz knjige Postoji li Bog? (1987., 2006.) i Biti kršćanin (2002.), posebno mjesto zauzima prvi svezak njegovih memoara Izborena sloboda: Sjećanja (2009.) u kojoj Küng bez harmoniziranja povijesti, na jedinstven i autentičan način, svjedoči o burnom vremenu Drugog vatikanskog koncila.

Koncem ove godine svjetlo dana bi trebao ugledati i drugi svezak Küngovih memoara Osporena istina: Sjećanja, i to iznova u okrilju suradnje dviju izdavačkih kuća, Ex librisa iz Rijeke i Synopsisa iz Sarajeva.