Sveti Otac odobrio potporu biskupu koji je štitio svećenika pedofila

Jutarnji list

KARDINAL HOYOS:

Sveti Otac odobrio potporu biskupu koji je štitio svećenika pedofila

Autor: Portal Jutarnji.hr

18.04.2010.

Prema riječima Castrillona Hoyosa, Papa je odobrio pismo kojim kardinal hvali šutnju biskupa Picana o pedofilskom zlostavljanju unutar Crkve

Kolumbijski kardinal Dario Castrillon Hoyos, koji se povukao prošle godine iz službe, potvrdio je u petak na konferenciji na na Katoličkom sveučilištu u španjolskoj Murciji kako je sam Sveti Otac odobrio pismo iz 2001. godine kojim hvali šutnju francuskog biskupa Pierra Picana o pedofilskom zlostavljanju među svećeničkim redovima.

Vezane vijesti

U pismu je bivši vatikanski kardinal čestitao Pierreu Picanu iz Bayex-Lisieuxa, koji je nedavno dobio odgodu tromjesečnog zatvora zbog prešućivanja zlodjela oca Renea Bisseya, ‘što je poslužio kao model oca koji neće predati svoje sinove’.

Otac Rene Bissey osuđen je zbog pedofilije na 18 godina zatvora zbog višestrukog silovanja jednog dječaka i seksualnog zlostavljanja desetak drugih.

Prema riječima Castrillona Hoyosa, tadašnjeg pročelnika Kongregacije za kler koju je predvodio kardinal Joseph Ratzinger, Papa ga je ovlastio da pismo pošalje svim biskupima i objavi ga na internetu, prenosi španjolski dnevni list La Verdad.

Papa Benedikt XVI.: Crkva ranjena od vlastitih grijeha

Papa Benedikt XVI. jučer je u 17 sati stigao u treći pastoralni pohod Malti, gdje ga ipak nisu dočekali prosvjedi zbog zlostavljanja svećenika pedofila, iako je i na Malti bilo takvih slučajeva. U zrakoplovu na putu do Malte, govoreći novinarima, kratko se osvrnuo na pedofilske skandale i kazao kako je “Crkva ranjena od vlastitih grijeha”, ali da Malta voli, tijelo Kristovo, ‘čak iako je to tijelo ranjeno našim grijesima’. (irb)