Papu na Malti ipak nisu dočekali prosvjedi zbog svećenika pedofila

Večernji list

17.04.2010 / 21:08

PETROV NASLJEDNIK

Papu na Malti ipak nisu dočekali prosvjedi zbog svećenika pedofila

Benedikt XVI. će se možda susresti sa žrtvama, a građani Malte, kojih je 98 % katolika, većinom ne misle da se treba ispričati

Piše: Silvije Tomašević

LA VALLETTA – Malta može mnogo ponuditi glede budućih pitanja u Europi kao što su tolerancija, recipročnost i držanje prema imigraciji, rekao je papa Benedikt XVI. po dolasku na maltešku zračnu luku danas u 17 sati.
“Vaša nacija treba nastaviti braniti bračnu nedjeljivost kao prirodnu i sakramentalnu instituciju”, rekao je Benedikt XVI.,  koji će na otoku državi boraviti subotu i nedjelju, zapravo ukupno 26 sati. U pastoralni pohod Malti, na to prvo putovanje u ovoj godini, Benedikt XVI. je došao u povodu 1950. godišnjice brodoloma svetoga Pavla.

Papa je ponovio kako treba očuvati život od njegova začetka, pa do prirodne smrti, kako je prava obitelj temeljena na braku između muškarca i žene, te kako “pravo štovanje vjerske slobode dovodi do pravog i cjelovitog razvitka kako pojedinaca, tako i društva”. Spomenuo je kako malteški narod već gotovo dva tisućljeća jača svoje kršćanske korijene, te kako bi Malta, koja ima bliske kontakte sa Srednjim istokom može biti mostom između naroda i poticati dijalog za bolje razumijevanje.

Na zračnoj luci su Benedikta XVI. dočekali predsjednik Malte, George Abela, sa suprugom i predsjednik Malteške biskupske konferencije mons. Paul Cremona.
“Sveti Oče, naša je himna jedna molitva”, rekao je Papi predsjednik Abela ističući na taj način duboku kršćanstvo u Maltežana. Od 410.000 stanovnika 98 posto su katolici.

No, i na Malti je bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika. Papa, dakako, nije spominjao skandale u crkvi. U zrakoplovu na putu do Malte je samo kazao kako je “Crkva ranjena od vlastitih grijeha”.  Mons. Paul Cremona m je kazao kako je primio predstavnike žrtava svećenika pedofila koji su poželjeli sastati se s Papom, ali još ništa nije dogovoreno. Cremona je dodao kako je bilo slučajeva pedofilije u Crkvi, ali “smo učinili sve za otklanjanje takvih zločina iz Crkve i pozvali sve građane Malte da nam, ako znadu za neke slučajeve, to kažu i pomognu iskorijeniti taj zločin”.

Razgovarali smo s Maltežanima i o pedofiliji u Crkvi i bi li se Papa trebao ispričati. Odgovori su nevjerojatni, odnosno kako i nije bilo mnogo slučajeva svećenika pedofila. Samo ih je bilo četiri, a za tako što, kažu nam Maltežani, se Papa možda i ne bi rebao ispričati.

Malta, a je dobila neovisnost od Velike Britanije 1964., ima više od 410.000 stanovnika od kojih  su 98% katolici. Od svibnja 2004. taje zemlja postala članicom Europske unije, a od 2008. je uvela euro.

U palači Gran Maestri u La Valletti Benedikt XVI. je bio u kurtuaznom posjetu predsjedniku Abelu, a onda je pohodio Spilju san Paolo u Rabatu. U Spilji svetog Pavla, Benedikt XVI. je večeras pohvalio djelovanje misionara u cijelome svijetu što je na čast Malti, zemlji dubokih kršćanskih korijena.

Sveti Pavle je 60. godine, na putu za Rim, doživio brodolom i tako došao na Maltu, gdje je zatim ostao tri mjeseca prije negoli je nastavio put prema Siciliji. Na Malti je svetog Pavla ugrizla zmija. Preživio je ugriz i onda su mnogi bolesni Maltežani došli do njega i ozdravili. Benedikt XVI. je na pastoralno putovanje na Maltu došao u povodu 1950. godišnjice brodoloma svetog Pavla.

Posjet Benedikta XVI. je treći posjet jednog pape tome otoku. Ivan Pavao II . je na Malti bio 1990. i  2001.