Papa na Malti izrazio ‘sram i žaljenje’

Datum objave:
18.04.2010 15:04

Autor: tportal.hr/Hina

Papa Benedikt XVI. sastao se u nedjelju na Malti sa skupinom žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i obećao im da će crkva učiniti sve što može da kazni svećenike zlostavljače i u budućnosti zaštiti mladež

Vatikan je objavio da je Papa izrazio ‘sram i žaljenje’ zbog boli koje su pretrpjele žrtve i njihove obitelji te se pomolio s njima tijekom susreta u veleposlanstvu Vatikana u Rabatu na Malti.

To je prvi susret pape Benedikta XVI. sa žrtvama od izbijanja skandala koji od početka godine potresa Vatikan. ‘Pomolio se s njima i obećao da Crkva čini i činit će sve u njezinoj moći da istraži optužbe, privede pravdi odgovorne za zlostavljanja i primijeni učinkovite mjere da bi u budućnosti zaštitila mlade ljude’, stoji u priopćenju Vatikana.

Odvjetnici žrtava traže od Vatikana da poduzme konkretne korake u zaštiti djece te da odstrani iz svojih redova svećenike pedofile, ističući da Papini izrazi solidarnosti i srama nemaju smisla bez konkretnih mjera.

Benediktov odlazak na Maltu, u povodu 1950. obljetnice brodoloma Svetog Pavla, zasjenila su očekivanja da će Papa učiniti neku snažnu gestu da bi popravio štetu izazvanu skandalom.

Žrtve i njihovi odvjetnici optužuju Papu da je, zajedno s crkvenim vrhom, sudjelovao u zataškavanjima zlostavljanja dok je bio nadbiskup u Njemačkoj i kasnije kao čelni čovjek vatikanske Kongregacije za nauk vjere.

Jedna misao o “Papa na Malti izrazio ‘sram i žaljenje’