Hrvatski biskupi poslali Papi pismo potpore

Jutarnji.hr

SINOVSKA ODANOST U TEŠKIM VREMENIMA

Hrvatski biskupi poslali Papi pismo potpore

bozani__sve_enici_264484S1

Vjekoslav Skledar/Cropix

Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Objavljeno: prije 19 h i 8 min

Hrvatski biskupi i svećenici zajedničkim su pismom izrazili potporu i ‘sinovsku odanost’ i uputili smjernu molitvu Papi Benediktu XVI., javlja Glas koncila.

Njegovim čitanjem jučer je završeno svečano euharistijsko slavlje Nacionalnoga hodočašća hrvatskih svećenika.

U pismu koje su potpisali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik HBK-a mons. Marin Srakić, a pročitao ga splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, biskupi su izrazili potporu Svetome Ocu rekavši: “iz prošlih desetljeća progonstava Crkve u našoj Domovini nama je dobro poznato na koji se sve način udaralo pastire Crkve te time željelo unijeti nemir i tjeskobu među vjernike.” Novi pokušaji samo su drugačiji oblici jednakih težnja, istaknuli su biskupi.

“Baš zbog toga, svjesni važnosti crkvenoga jedinstva i postojanosti, u ovome trenutku svi mi pastiri Crkve u Hrvatskoj zajedno sa svojim vjernicima u Vašoj izloženosti napadima, kušnjama koje napadaju Kristovo mistično tijelo, očitujemo Vam svoju sinovsku odanost, molitvenu blizinu i svećeničko zajedništvo, uzdižući prinose Bogu za Vas i za Vaše dragocjeno služenje u Crkvi. Blaženoj Djevici Mariji, koju mi u Hrvatskoj rado zazivamo u svim poteškoćama i radostima Crkve, upućujemo svoje molitve da Vas ona štiti svojim majčinskim plaštem i udijeli Vam utjehu ljepotom svoga pogleda u sjaju uskrsne pobjede!” – stoji na kraju pisma.

Katolička crkva našla se prošlih mjeseci na udaru kritika zbog zataškavanja brojnih pedofilskih skandala, a neki su mediji zbog toga prozvali i Papu.