‘Izbor Benedikta XVI razbio je katolički svijet’

 OBLJETNICA PAPINA PONTIFIKATA

‘Izbor Benedikta XVI razbio je katolički svijet’

 Datum objave:
16.04.2010 14:00

Autor: tportal.hr/Hina

Benedikt XVI u ponedjeljak slavi petu obljetnicu pontifikata usred poplave optužaba protiv Vatikana zbog prikrivanja pedofilije u crkvenoj hijerarhiji, koje su tek posljednja kriza među onima koje su ga pratile, od krize s muslimanima i židovima, preko polemike s političarima, do sukoba s progresivnim elementima unutar Katoličke crkve

‘Nije u modernoj povijesti bilo pontifikata toliko obilježenog cikličkim krizama koje su sada postale stalne’, ocjenjuje vatikanist Marco Politi te ističe da je razotkrivanje pedofilije u crkvenim redovima ‘daleko najteža kriza, jer je šutnja Crkve prikrivala brojne zločine koje je počinilo svećenstvo’.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/64004/Izbor-Benedikta-XVI-razbio-je-katolicki-svijet.html/ 

‘To nisu izolirani grijesi, nego institucionalni grijesi šutnje’, drži kroničar dnevnika Il Fatto (ljevica) i naglašava da je Papa u pismu Ircima uputio ‘najoštrije riječi’ protiv šutnje.

‘Svojim izborom Benedikt XVI izazivao je krize i razbio katolički svijet, tako da je danas Crkva oštro podijeljena iako to nije odmah vidljivo’, navodi Politi te zaključuje: ‘Papinstvo (u doba Benedikta XVI) izgubilo je sposobnost privlačenja i utjecaja na javno mnijenje, kako se to zbivalo u doba Ivana Pavla Drugog.’

‘Rječnikom poslovnog upravljanja rečeno, ovo papinstvo ide iz jedne krize u drugu’, drži John Allen, koji piše za National Catholic Reporter.

Tih pet godina pontifikata proteklo je u krizama. Prvu je Benedikt XVI izazvao 2006. u Regensburgu, citirajući bizantskoga cara Manuela II. Paleologa, koji je povezao islam s nasiljem.

Tim citatom razbjesnio je muslimane diljem svijeta, a ubrzo je slijedila i kriza sa židovskom zajednicom zbog nekoliko pogrešnih koraka.

Prvi je bila beatifikacija pape Pija XII, kojemu Židovi zamjeraju šutnju u doba holokausta. Sljedeći su potaknule Benediktove riječi u Auschwitzu da je za nacizam odgovorna ‘skupina kriminalaca’, čime je naoko nastojao skinuti teret krivnje s njemačkog naroda.

Nisu bile dobro primljene ni Papine sporne izjave u Brazilu u svibnju 2007. o pokrštavanju Indijanaca.

Benedikt XVI, koji u petak slavi 83. rođendan, izazvao je polemike i unutar same Katoličke crkve vraćanjem mise na latinskom jeziku u srpnju 2007.

Veliku je krizu izazvao u siječnju 2009, kada je ukinuo edikt o izopćenju četvorice biskupa lefebvrista, a jedan od njih – Richard Williamson – nijekao je holokaust.

U ožujku 2009. Benedikt XVI progovorio je protiv uporabe prezervativa koji sprečavaju širenje AIDS-a.

Tada su ga prvi put zapadne vlade službeno kritizirale.

No u crkvenoj doktrini Benedikt XVI cijenjeni je teolog. Autor je triju enciklika, a njegova je riječ ‘duboka i lucidna’, zapravo ‘vrlo impresivna’, drži John Allen.

‘Ironija je u tome da je Benedikt XVI vrlo uspješan u onome što mu je priraslo srcu, no ne snalazi se u kaosu oko njegova pontifikata’, drži Allen.

‘Očito je da se Benedikt XVI usredotočio na svoje pisano djelo umjesto da jasno i trajno politički usmjerava vatikansku kuriju’, a upravo to činio je njegov prethodnik Ivan Pavao Drugi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s