Betanija se zatvara, velečasni Sudac izoliran i prognan

Večrnji list

 15.04.2010 / 22:10

Biskupi protiv karizmatika Htjeli ga smjestiti u dom za umirovljene svećenike, a na duhovnu obnovu čeka 50.000 vjernika

Betanija se zatvara, velečasni Sudac izoliran i prognan

Bozanić velečasnom zabranio seminare, a krčki biskup pokrenuo likvidaciju Betanije

 Piše: Darko Pavičić

Poznatom karizmatiku vlč. Zlatku Sudcu zabranjeni su svi seminari duhovne obnove po cijeloj Hrvatskoj, a Dom za duhovne susrete Betanija u Ćunskom u Lošinju je u – likvidaciji! Budući da vlč. već mjesecima nema u Betaniji, među polaznicima njegovih seminara (od kojih je najviše branitelja) stvorila se pomutnja i bezbroj pitanja što se događa. Tako smo i mi dobili niz upita čitatelja zašto više nema seminara u Betaniji, a u registru Trgovačkog suda otkrili smo da je Betanija u postupku likvidacije, tj. zatvaranja i brisanja iz registra.

http://www.vecernji.hr/vijesti/betanija-se-zatvara-velecasni-sudac-izoliran-prognan-clanak-126674 

Tvrtka za duhovnost

S druge strane, biskupi su na zajedničkom zasjedanju (prema našim izvorima još prije godinu i pol) postigli dogovor da nitko u svojoj biskupiji ne dopusti održavanje Sudčevih seminara duhovne obnove. Glavni podupiratelj te ideje, navodno, bio je osobno zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je mladom svećeniku zabranio i duhovnu obnovu i predsjedanje misom u Svetoj Materi Slobode na zagrebačkom Jarunu, kada je u studenom 2008. Sudac poklonio kip Pieta tom svetištu. Biskupi su odlučili da brigu o Sudcu isključivo preuzme njegov biskup mons. Valter Župan, koji je Betaniju, mjesto koje je on u svome rodnome selu odredio za duhovne obnove, odlučio u jesen 2009. – likvidirati.

Naime, prema podacima iz sudskog registra, Betaniju je 7. srpnja 2000. osnovao upravo Biskupski ordinarijat Krk (Sudac se s krvavim križem na čelu pojavio u ljeto 1999. u Novalji na Pagu). Tvrtka je registrirana za “organiziranje i održavanje duhovnih vježbi osobama koje dolaze na duhovne susrete, pružanje usluga boravka i smještaja osobama koje dolaze na duhovne susrete, prihvat i smještaj osoba u potrebi te karitativnu djelatnost prema osobama u potrebi”. Ravnatelj, tj. sadašnji likvidator, nekadašnji je krčki župnik mons. Antun Toljanić, koji nam je rekao kako Betaniju ukidaju zato što više nema potrebe da ona funkcionira kao tvrtka.

– Zašto gasimo Betaniju? Nismo je trebali ni registrirati. Bila je to greška. Ne treba nam više takav status jer možemo raditi i bez njega – rekao nam je Toljanić, ne znajući zašto su onda baš tako poslovali svih ovih 10 godina.

Također, mons. Toljanić tvrdio nam je da se u Betaniji održavaju seminari, a tko ih održava od svećenika, na naše pitanje nije znao odgovoriti.

– Susreću se krizmanici, njihovi roditelji… – rekao je zbunjeno, tvrdeći kako on vlč. Sudca čeka u Betaniji.

– Čekamo da se on dogovori s biskupom – rekao je Toljanić, dodajući kako je Sudac Betanijin duhovnik.No, čini se da je istina posve drukčija, jer je Sudcu uskraćeno i stanovanje u potkrovnom stančiću u Betaniji.

Izrađuje vitraje

– Dobio je sobu u domu za umirovljene svećenike u Krku. Da je riječ o nekome zaposleniku u nekoj tvrtki, to bi se zvalo mobing i svi bi pisali o njemu, a ovako, nikome ništa. Bio im je dobar dok je radio za njih i dok im je namicao novac. Jasno je da im sad Betanija ne treba – rekao nam je jedan od svećenika Krčke biskupije, koji je želio ostati anoniman, jer je krčki kler podijeljen oko statusa vlč. Sudca. Mnogi mu, naime, daju podršku, ali se ne usude javno iznijeti svoje mišljenje. Od njega doznajemo čak i podatak da Sudac mjesecima nije primio svoju plaću, tj. svećeničku nagradu, jer u Krku nisu znali gdje bi mu je poslali?! Sam Sudac ne želi razgovarati o svome statusu.

– Nemam komentara i ništa vam ne mogu reći. Čuo sam da je broj onih koji čekaju na seminare prešao 50.000 – rekao je Sudac. On posljednje mjesece provodi izrađujući vitraje i raspelo za branitelje u Jastrebarskom te odlazi na seminare duhovne obnove u inozemstvo, gdje ga zovu voditelji hrvatskih katoličkih misija u europskim zemljama.

2 misli o “Betanija se zatvara, velečasni Sudac izoliran i prognan

  1. U redu je to da nemoze bilo tko raditi sto je njega volja ali isto tako svi znamo sto je i kako je bilo u povjesti ne samo hrvatske nego i svjetske krscanske crkve.Smatram da vecina ljudi pozna tu povijest.Sto recI o vlc. sudcu .Pa sve je receno kroz povijest crkve .Sve je jasno cemu se imamo cudit. Neka mi netko postavi pitanje ja cu mu rado odgovorit paralelnim slucajima kroz povjest.Nista nova, nista nova,NAZALOST

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s