Njemački biskupi se distanciraju od pape

T portal

 BENEDIKTOVE ŠTETNE ODLUKE

Njemački biskupi se distanciraju od pape

 Datum objave:

03.02.2009 14:01

 Autor: tportal.hr/Deutsche Welle

Papine odluke o rehabilitaciji biskupa Richarda Williamsona koji osporava činjenice o Holokaustu i imenovanje kontroverznog svećenika Gerharda Wagnera pomoćnim biskupom u austrijskom gradu Linzu izazivaju oštre reakcije

Najnoviji papini potezi težak su udarac ekumenskom zbližavanju i međuvjerskom dijalogu – osobito sa Židovima, smatra hamburški nadbiskup Werner Thissen, prenosi njemački radio Deutsche Welle.

 http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/8215/Njemacki-biskupi-se-distanciraju-od-pape.html 

Vatikansku administraciju optužuje za površnost, jer se prije odluke ‘ne samo mogla nego i morala dobro obavijestiti o Williamsonovu svjetonazoru’, a poglavaru Katoličke crkve neuvijeno poručuje neka bolje pripazi kakvim se savjetnicima okružuje. Odluke Benedikta XVI. dovele su do ‘vanjskog i unutarnjeg otuđenja brojnih vjernika od Crkve, do gubitka povjerenja pogotovo među židovskom braćom i sestrama te do znatnog narušavanja kršćansko-židovskog odnosa’, ocjenjuje biskup dijeceze Rottenburg-Stuttgart Gebhard Fürst.

 Njemački Židovi zamrznuli veze s Vatikanom

  Židovi prosvjeduju protiv rehabilitacije biskupa Williamsona

Time su se već dvojica istaknutih pripadnika Njemačke biskupske konferencije javno distancirala od pape i njegovih spornih dekreta. Korak dalje otišlo je Središnje vijeće Židova u Njemačkoj raskinuvši sve veze s Vatikanom. Na kritici pape Benedikta XVI. ne štede ni brojna nacionalna društava za katoličko-židovsku suradnju. Katolička predsjednica njihova koordinacijskog odbora Eva Schulz-Jander napominje: ‘On previše razmišlja u granicama Crkve, a premalo u kontekstu dijaloga s ostalim vjerama i kulturama. Vatikanu se jednom napokon mora dati do znanja da Crkva ne djeluje u vakuumu, nego u svijetu s drugim religijama.’

 Teolozi zaprijetili istupom iz Katoličke crkve

 Ugledni teolog Hans Küng iz Tübingena čak se boji da je papa ‘u bitnoj mjeri izgubio dodir s vanjskim svijetom’, jer ne primjećuje potrebu vjernika i svećenika za obnovom i otvaranjem Katoličke crkve.

 ‘Opasno je da Benedikt u rodnoj zemlji podriva vlastiti autoritet, a njemačkom narodu nanosi štetu’, zaključuje Küng. Niz vodećih teologa je zbog bojazni od gubitka vjerodostojnosti najavio istupe iz Katoličke crkve. Povod je prošlotjedna papina odluka o rehabilitaciji ekskomuniciranog biskupa Richarda Williamsona koji negira povijesne činjenice o Holokaustu te imenovanje kontroverznog župnika Gerharda Wagnera pomoćnim biskupom u austrijskom Linzu.

 Taj je svećenik zgrozio javnost izjavama kako su posljedice uragana ‘Katrine’ bile ‘kazna božja za nemoral u New Orleansu’, a knjige o mladome čarobnjaku Harryju Potteru ‘izraz sotonizma’.

Jedna misao o “Njemački biskupi se distanciraju od pape

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s