SREBRO I ZLATO KAO OVOZEMALJSKA DOBRA BISKUPIJE VATIKANSKE

Jedinstvena izložba

10.04.2010.

Liturgijsko ruho – novo blago uz Zlato i srebro

ZADAR– U slavnoj zadarskoj Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti, pred oči javnosti izišlo je nikad prije izlagano crkveno ruho, dio neprocjenjivoga blaga sakristija u zadarskoj nadbiskupiji.

Izloženo je 79 dijelova liturgijskog ruha nastalog u razdoblju od posljednje četvrtine 15. do sredine 20. stoljeća, mali dio od ukupno 600 takvih sjajnih umjetnina inventariziranih u posljednje dvije godine.

Pohranjeni su u riznici zadarske katedrale, u najvećoj zbirci povijesnog tekstila na jednome mjestu u Hrvatskoj. Izložba koju je priredila Silvija Banić, “Liturgijsko ruho – blago crkava i samostana Zadra i okolice”, otvorena je u petak i, kao dio jedinstvenog programa očuvanja te dragocjene građe, u prostoru stalne izložbe zadarskog “zlata i srebra” ostat će cijelu godinu.

Mnogi su od tih dragocjenih predmeta u posljednji tren spašeni od sigurnog propadanja, a veliki dio njih čeka na stručan konzervatorsko-restauratorski zahvat. – Ljepota te rasute i neistražene građe poticajna je za daljnje istraživanje i očuvanje tog čudesnog materijala u cijeloj Dalmaciji.

Ovako izložena uputit će župnike i sakristane, časne sestre i vjernike da se prema tom naslijeđenom blagu odnose s velikim strahopoštovanjem i sličan umjetnički tekstil nabavljaju i dalje. Izložba i rad koji joj je prethodio otvaraju stranicu u povijesti umjetnosti koju tek treba ispisati, ne samo u Zadru – kazao je na otvaranju prof. Radoslav Tomić, vrstan poznavatelj zadarske barokne umjetnosti.

Nakon ove građe, na red treba doći, dodao je, i namještaj te nakit u zavjetnim darovima.