Polovica svećenika na Zapadu ima seksualne veze

Slobodna Dalmacija

10.04.2010. | 10:59

Američki psiholog, bivši dominikanac Richard Sipe, procjenjuje:

Polovica svećenika na Zapadu ima seksualne veze

Hoćemo li doživjeti ukidanje celibata, pita jedan svećenik drugoga. Nećemo, odgovara ovaj, ali naša djeca hoće.

polovica svećenika ima sksualne veze1

Bivši nadbiskup Lusake u Zambiji, kontroverzni Emmanuel Milingo vjenčao se 2001. godine s Južnokorejkom Marie Sung Marie Sung / R

Američki psiholog, bivši dominikanac Richard Sipe procjenjuje da oko polovice svećenika na Zapadu ima seksualne veze. U takozvanom Trećem svijetu postotak je i veći. Javna je tajna da je u Južnoj Americi i Africi upitno je li svećenički celibat više izuzetak ili pravilo.

 http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/98471/Default.aspx 

U Latinskoj se Americi u šali zna reći da svaki svećenik koji otvoreno ne živi s ljubavnicom ima velike šanse postati biskup. U Meksiku brojni svećenici žive sa svojim partnericama, koje znaju nazivati „rodicama“, a svoju djecu „nećacima“. Biskupi znaju kakvo je stanje na terenu, ali prešutno preko toga prelaze. Ali, u selu San Bartolo u Meksiku jedan svećenik nije htio „skrivati“ svoju bolju polovicu, pa je izbačen iz službe.

Međutim, cijelo je selo stalo iza njega: ostao je živjeti u kući u vlasništvu sela, drži misu u školskom dvorištu umjesto u crkvi, parovi dolaze kod njega da ih vjenča, od njega se traže blagoslovi… To je jedan od brojnih slučajeva u kojima vjernici stavljaju druge duhovne vrijednosti iznad celibata.

Sto tisuća razređenih

Mnogo afričkih svećenika, pa i biskupa, ima obitelji, a vjernicima to nije neprihvatljivo. Organizacija „Oženjeni svećenici odmah“, koju vodi bivši nadbiskup Lusake u Zambiji, kontroverzni Emmanuel Milingo koji je ekskomuniciran iz Crkve, zagovara blaža pravila te slobodnu odluku pojedinca hoće li izabrati celibat. Traži da Crkva ponovno prihvati svećenike koji su razređeni zbog toga što su oženjeni. Procjenjuje se da ih ima više od sto tisuća.

Celibat je crkveno pravilo, a ne dogma. To pravilo po kojem svećenici ne smiju biti oženjeni – a samim tim ni imati spolne odnose, jer izvan braka ih ne bi smjelo biti – može se i ukinuti. Ponekad se stječe dojam da je kanonsko pravilo o celibatu staro jednako koliko i sama Crkva. Međutim, celibat u današnjem obliku nalazimo u kanonskom pravu manje od sto godina. Naime, službeno je uveden tek 1917. godine. Prije toga, na Drugom lateranskom koncilu 1139. godine, zabranjena je ženidba zaređenim svećenicima, ali se nije branilo zaređivanje oženjenih.

Međutim, u praksi se to nije dopuštalo. Ipak, još u 4. stoljeću, koncil u Kartagi branio je svećenicima spolne odnose u braku. Prema Bibliji, apostol Petar je bio oženjen. Sveto pismo, naime, spominje njegovu punicu. Među apostolima, jedino se za sv. Pavla može sa sigurnošću tvrditi da je bio neoženjen, dok su ostali, čini se, bili oženjeni. Nekoliko je papa bilo oženjeno. U okviru Katoličke crkve ima oženjenih svećenika.

Prije svega, to su katolički svećenici istočnog obreda. Tako je Živko Kustić, nakon što se oženio, mogao postati grkokatolički svećenik. U zadnje vrijeme u redove katoličkog svećenstva primaju se i oženjeni anglikanski svećenici, koji se ne slažu s liberalnim trendovima u svojoj bivšoj Crkvi. Početkom devedesetih nekako su prihvatili zaređivanje žena za svećenike, ali im je „prekipjelo“ kada je započelo zaređivanje homoseksualaca.

 

polovica svećenika2

Otac Peter Graff sluša propovjed svoje žene Virginije

Islam bez celibata

Pravoslavni svećenici mogu biti oženjeni, ali u bračnu zajednicu mogu stupiti samo prije zaređenja. Pravoslavni episkopi, kao i monasi, ne smiju imati ženu. Zbog toga pravoslavne crkve imaju praksu svoj episkopat regrutirati pretežito iz redova monaha. Većina protestantskih zajednica nema ograničenja glede uplovljavanja u bračne vode svojih vjerskih službenika. Od velikih svjetskih religija jedino u islamu uopće ne nalazimo celibat.

Naime, još od doba proroka Muhameda muslimane se potiče na ženidbu. Sve se više katolika javno zalaže za izborni svećenički celibat, tako da se svećenici sami mogu odlučiti hoće li stupiti u brak ili neće. Dakle, dio svećenika bio bi oženjen, a dio neoženjen. Za to se primjerice zalaže Hans-Jochen Jaschke, pomoćni biskup u Hamburgu.

Iako ne vidi izravnu vezu između velikog broja slučajeva seksualnog zlostavljanja i celibata, smatra da „celibat kao životni stil može privući ljude čija je seksualnost nenormalna“. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch, rođen 1938. godine u Vojvodini, rekao je prije dvije godine da je celibat dar, ali ne i teološka nužnost. Kardinal Edward Egan, umirovljeni nadbiskup New Yorka, kazao je da je rasprava o temi oženjenih svećenika sasvim legitimna.

Mislim da to treba razmotriti, istakao je. Poslije je malo ublažio svoj stav. Kanadski su biskupi početkom devedesetih tražili dozvolu da zaređuju oženjene koji bi služili u slabo naseljenim područjima Kanade koja su bila bez svećenika. Tijekom posljednja dva desetljeća broj katolika u svijetu po jednom se svećeniku povećao za dvadeset posto.

Naknadno ‘ispeglane’ izjave

Za prilagođavanje crkvenih pravila o celibatu zalaže se i bivši milanski nadbiskup, kardinal Carlo Maria Martini, koji je bio jedan od „favorita“ za nasljednika pape Ivana Pavla II. Prošle su godine ugledni austrijski vjernici laici potpisali peticiju u kojoj se traži ukidanje svećeničkog celibata, a koju je prijatelj pape Benedikta XVI., konzervativni nadbiskup Beča, kardinal Christoph Schönborn odnio prošle godine u Rim.

Iako je rekao da se ne slaže sa sadržajem peticije, istaknuo je: „Važno je da netko u Rimu zna što dio naših laika misli o problemima Crkve.“ Kardinal Schönborn je nedavno govorio i o neizbježnom ispitivanju uzroka seksualnih skandala, pa je u tom kontekstu spomenuo i celibat. Poslije je njegov glasnogovornik, navodno zbog pritiska iz Vatikana, „pojasnio“ da kardinal nikad nije doveo u pitanje pravilo Katoličke crkve o celibatu.

Dok traje pontifikat sadašnjeg pape, teško da će se otvoriti rasprava o celibatu, zbog toga što je Benedikt XVI. čvrsto uvjeren da je to sveta vrijednost za svećenike latinskog obreda.

goran kotur

Među pedofilima svećenici zastupljeniji od prosjeka Prema istraživanju koje je provedeno za irsku vladu iz 2002. godine, manje od šest posto dječaka koji su seksualno iskorišteni bili su žrtve svećenika i drugih vjerskih službenika. Manje od jedan i pol posto zlostavljanih djevojčica bile su žrtve svećenika. Dakle, velika većina pedofila nisu svećenici, ali su, prema irskom istraživanju, među pedofilima svećenici zastupljeniji od prosjeka.U Americi je oko četiri posto svećenika prijavljeno zbog seksualnog zlostavljanja. Velika većina žrtava svećenika pedofila su dječaci, ali to ne mora značiti da su svi ti svećenici homoseksualci. Naime, izgleda da su potencijalnim zlostavljačima među svećenstvom dječaci dostupniji od djevojčica.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s