Jezuiti rade na ujedinjenju rimokatoličke i Pravoslavne crkve

Novinar.de
7. novembar 2009.
Jezuiti rade na ujedinjenju rimokatoličke i Pravoslavne crkve

Milioni dolara uloženi uvasiptanje studenata i osnivanje vodeće biblioteke za podršku i pomoć ekumenskoj teologiji

Podstaknut značajnim prilogom Majkla Hafingtona (Michael Huffington), Lojola Merimount Univerzitet je u Los Anđelesu osnovao jedinstveni Institut sa zadatkom ostvarenja boljeg ekumenskog dijaloga i razmene između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve. Osnivači se nadaju boljoj komunikaciji u potrazi za pomirenjem, posebno među pravoslavnim i katoličkim zajednicama, kao i ostalim hrišćanima. Hafington institut, od nacionalnog i međunarodnog značaja, obezbeđivaće forum za ključne razgovore i bratsko razumevanje.

http://www.novinar.de/2009/11/07/jezuiti-rade-na-ujedinjenju-rimokatolicke-i-pravoslavne-crkve.html 

Kao institucija Jezuita i osnivač Hafington Instituta, Lojola Merimount Univerzitet (Loyola Marymount University) posvećuje posebnu pažnju bogoslovskim stipendijama. Univerzitet vaspitava svoje studente ne samo da budu tolerantni, već da budu svesni vrednosti i da uče od tradicija i vera koje su različite od njihove.

Majkl Hafington je ovom Institutu zaveštao sumu od $5,000,000, od 2007-2012 godine. Smatra se da ovaj veličanstveni zadatak, jedinstvo hrišćana, predstavlja priliku da Institut proširi i produbi svoju podršku. Stoga je planirano, i očekuje se, da Institut dobije još $5,000,000 od pravoslavnih, katolika i drugih, kako bi ostvario opsežni program.

Nužnost ponovnog vaspostavljanja hrišćanskog jedinstva priznata je od strane Drugog vatikanskog koncila (1962-1965) pod vođstvom pape Jovana XXIII i potom pape Pavla VI. Nakon sastanka, koji je označio epohu, između Vaseljenskog patrijarha Atinagore I i pape Pavla VI 1965, i Katoličko-pravoslavne deklaracije iz 1965. usledili su mnogi slični bratski susreti. Na sastanku u Konstantinopolju 30. novembra 2006. papa Benedikt XVI i patrjarh Vartolomej I su u zajedničkom saopštenju potvrdili svoju opredeljenost da dele “jednaka osećanja i odnos prema bratstvu, saradnji i zajedništvu u ljubavi i istini.”

Hafington institut sledi put koji su u poslednjih 40 godina svojim radom prokrčili papa i patrijarh ka zbližavanju crkava Konstantonopolja i Rima. Ciljevi Instituta su:

  • – Promovisanje jedinstva Katoličke i Pravoslavne crkve.
  • – Organizovanje bratskih susreta ove dve zajednice.
  • – Pružanje sredstava i mogućnosti za iskrene ekumenske razgovore na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou.
  • – Negovanje crkvenog i akademskog interesovanja i rukovođenja u konstruktivnom ekumenizmu.
  • – Formiranje vodeće zbirke radova i biblioteke podataka za studije i podršku ekumenizma.

Trenutne aktivnosti Instituta uključuju Hafington simpozijum na ekumenske teme. U planu je jačanje usluga koje Institut pruža Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi, obogađivanje biblioteke bogoslovskim radovima i publikovanje ekumenskih materijala. Teži se ka razvoju prakične veze sa pravoslavnim bogoslovskim školama i jačanju mađunarodne uloge ovog Instituta.

“U našem razbijenom svetu rimokatolički univerziteti imaju posebnu dužnost da obrazuju studente kako bi radili na boljem razumevanju verskog nasleđa koje delimo sa drugim hrišćanima, posebno sa pravoslavnom braćom i sestrama. Potrebno je da izučavamo našu istoriju kako bi se sreli sa drugima, koji zajedno sa nama sanjaju o ostvarenju Hristove molitve “da svi budu jedno”. Zajedno možemo da radimo na prevazilaženju podela iz prošlosti i poštovanju različitosti u našoj zajedničkoj hrišćanskoj veri.” – rekao je o. Majkl Ing (Fr. Michael E. Engh), bivši dekan Belarmin koledža.

izvor: svetosavlje.org; 03.11.2009

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s