Napadi na Benedikta XVI. nalikuju napadima na Pija XII.

Večernji list

07.04.2010 / 13:35

SKANDAL U CRKVI

Napadi na Benedikta XVI. nalikuju napadima na Pija XII.

Piše: Silvije Tomašević

RIM – Vatikanski vrh ocjenjuje kako su napadi na Benedikta XVI. zbog slučajeva svećenika pedofila jednaki napadima na Pija XII. zbog njegova držanja tijekom Drugog svjetskog rata. Istodobno je norveška televizija NRK obznanila kako je Georg Muller, norveški katolički biskup, podrijetlom Nijemac, priznao je kako je prije 20 godina seksualno zlostavljao jednog dječaka te je podnio ostavku. Georg Muller, bivši katolički biskup u gradu Trondheimu, podnio je ostavku 7. lipnja 2009. i to je neočekivano priopćio na nedjeljnoj misi. To je prvi slučaj pedofilije u Katoličkoj crkvi u Norveškoj. NRK je objavio i kako je Katolička crkva platila između 50.000 i 65.000 eura odštete žrtvi svećenika pedofila. Muller je seksualno zlostavljao dječaka prije 20 godina, kada je još bio svećenik. Bernt Eisvig, sadašnji biskup Trondheima i Osla, kako piše londonski Times, izjavio je kako je Mueller podnio ostavku čim je obaviješten o optužbama. Dječak je, naime, šutio 20 godina. O slučaju je obaviješten i Vatikan koji je zatražio njegovu ostavku.

Zbog slučajeva pedofilije ne prestaju napadi na papu Benedikta XVI. Sadašnji papinski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, kao i bivši papinski državni tajnik kardinal Angelo Sodanu usporedili su te napade s napadima na Pija XII. zbog njegova ponašanja tijekom Drugog svjetskog rata, kao i s napadima na Pavla VI. zbog njegove enciklike Humanae vitae. Angelo Sodano, koji je na Uskrs izgovorio prije mise na Trgu svetog Petra riječi solidarnosti s Benediktom XVI., što je bio neuobičajen čin, kaže kako se papu napada zbog njegova držanja u vezi s pitanjima morala, a grijesi nekih svećenika upotrebljavaju se za napade na Crkvu.

– Iza nepravednih napada na papu vizije su obitelji i života suprotne evanđelju – izjavio je Sodano. Vatikan drži kako Benedikta XVI. napadaju krugovi koji su za zakone o pobačaju, koji su protiv obitelji zasnovane na braku između muškarca i žene.

Kardinal Tarcisio Bertone kaže kako je Benedikt XVI. papa trećeg tisućljeća i kako ga vjernici podržavaju, što se vidjelo po njihovu masovnom odazivu za vrijeme uskrsnih blagdana. Bertone je odbacio i optužbe njemačkog tjednika Die Zeita, prema kojima ga se optužuje za zataškavanje slučaja američkog svećenika Lawrenca Murphyja iz 1998.  Dodaje  kako se iz dokumenata vidi da ni on kao tajnik, ni kardinal Ratzinger kao tadašnji pročelnik Kongregacije, nisu zataškavali slučaj svećenika pedofila Murphyja.