Misteriji uskrsnulog intelekta

Novela o ljudskoj spoznaji neljudskih misterija po „papi“

Ljudski gledano, riječi pape Benedikta XVI. koji je u srijedu istaknuo kako je Kristovo uskrsnuće otajstvo koje je ljudski gledano nemoguće protumačiti – stvarno je nemoguće razumjeti.

„Svetost“ ne razumije uskrsnuće koje je po njemu manifestacija  moći pape nad nemoći svojeg sluge Srakića koji se isčuđava gdje je nestalo fizičko tijelo iz groba prije dvije tisuće godina i što bi to trebalo značiti po teologiji tijela. To su misteriji i otajstva. Po riječima pape Bog sam sebe sakriva u misterije koje nitko ne razumije, ali „sveti otac“ je neopisiv u onim svojim vidicima koji izmiču našoj ljudskoj sposobnosti spoznaje i istraživanja.

Proslava uskrsnog otajstva papinog hermelina, radosno razmatranje  uskrsnuća papinog intelekta koji je pobijedilo grijeh i smrt, prava je prigoda za ponovno otkrivanje i ispovijedanje papinih tajni s većim uvjerenjem naše vjere u Crkvu, koja prati svjedoke svoje riječi, čineći čuda zajedno s njima. Bit ćemo doista i do kraja svjedoci papine spoznaje o uskrsnuću kada pustimo da iz nas odsijeva čudo njegove prosvjetljenosti; kada će se u našim riječima i, još više, u našim djelima, u punoj dosljednosti s papinim evanđeljem, moći prepoznati glas i ruka biskupa koji su dali ostavku zbog misterija i pedofilskih tajni.

Glas Koncila

»Kristovo uskrsnuće je otajstvo koje je ljudski gledano nemoguće protumačiti«

Na prvoj audijenciji nakon svetkovine Uskrsa papa Benedikt XVI. je u srijedu istaknuo kako je Kristovo uskrsnuće otajstvo koje je ljudski gledano nemoguće protumačiti.

“Kristovo uskrsnuće je najviši i nenadmašni čin Božje moći. To je apsolutno izvanredan događaj, najljepši i najzreliji plod ‘Božjeg otajstva’. Tako je izvanredan da je neopisiv u onim svojim vidicima koji izmiču našoj ljudskoj sposobnosti spoznaje i istraživanja. A, ipak, to je također ‘povijesni’, stvarni događaj, o kojem postoje svjedoci i pisana svjedočanstva. To je događaj na kojem se temelji čitava naša vjera. To je središnji događaj u koji vjerujemo i glavni razlog zbog kojeg vjerujemo”, istaknuo je Sveti Otac u katehezi.

Proslava uskrsnog otajstva, radosno razmatranje Kristova uskrsnuća koje pobjeđuje grijeh i smrt snagom Božje ljubavi, prava je prigoda za ponovno otkrivanje i ispovijedanje s većim uvjerenjem naše vjere u Gospodina uskrsloga, koji prati svjedoke svoje riječi, čineći čuda zajedno s njima. Bit ćemo doista i do kraju svjedoci Isusa uskrsloga kada pustimo da iz nas odsijeva čudo njegove ljubavi; kada će se u našim riječima i, još više, u našim djelima, u punoj dosljednosti s njegovim evanđeljem, moći prepoznati glas i ruka samog Isusa, rekao je Papa.

Papa je na audijenciju stigao helikopterom iz Castel Gandolfa, gdje se ovih dana odmara, i papamobilom prošao ispunjenim Trgom Sv. Petra, gdje su ga hodočasnici pozdravili s velikim oduševljenjem.

Pozdravljajući i blagoslivljući brojne skupine hodočasnike, Papa je na hrvatskom jeziku rekao: “S velikom uskrsnom radošću pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike! Dragi prijatelji, svojim uskrsnućem Krist je pobijedio grijeh i smrt. Neka njegova živa prisutnost na putovima vaših života uvijek bude vaša najveća radost i utjeha. Hvaljen Isus i Marija!” (ika / gk)

7.4.2010.