PAPA I NJEGOV ALTER EGO

SVE ŠTO STE UČINILI I JEDNOM OD OVIH MOJIH NAJMANJIH MENI STE UČINILI

“Optužbe o seksualnom zlostavljanju djece naštetile ugledu rimokatoličke Crkve, svećenstva i Pape,”naslov je članka na VOA News.

Pita li se sam papa i njegovi podupiratelji (npr. Bozanić u Hrvatskoj) da li je zlostavljanje naškodilo žrtvama? Da li one imaju nekakva prava i da li su ih imali do sada dok se cijela stvar nije pojavila u javnosti? Žrtve po ponašanju pape i ostalih njegovih poslušnika su samo formalno u statusu žaljenja samih počinitelja i odgovornih.

Kako vidimo ovoga trenutka najvažnije je pitanje kojim se Crkva bavi: imunitet pape od odgovornosti, odnosno sve se čini samo da on jadan i nezaštićen ne bude proglašen odgovornim za bilo što? Da li jedan samozvani zastupnik Boga na zemlji razmišlja o tome da je to nespojivo s njegovim pozivom?

Papa, kao tadašnji Pročelnik Kongregacije za nauk vjere, pod pretpostavkom da nije znao za ovo o čemu danas izlaze činjenice na vidjelo, nije vršio svoju dužnost kako treba. Ako on nije to činio kako treba na mjestu na kojem je bio, tada se postavlja pitanje što su tek radili svećenici nižeg hijerarhijskog ranga. To je očito bio sveopći kupleraj. A ako je znao, onda je kupleraj još i veći.

VOA NEWS COM

Mnoge žrtve seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva, danas odrasle osobe, nalaze se u Rimu i traže odgovore o ulozi ondašnjeg kardinala Ratzingera u slučajevima svećenika koji su ih zlostavljali

Sonja Pace | Rim 05. travanj, 2010.

Trg Svetog Petra u Vatikanu, centar je rimokatoličke vjere, i sjedište Crkve koja broji više od milijardu vjernika diljem svijeta. No, Crkva se u ovom trenutku nalazi u nezavidnoj poziciji uslijed optužbi o seksualnom zlostavljanju djece od strane svećenstva, kao i o pokušajima da se skandal zataška od strane višeg svećenstva, te pitanjima o ulozi samog pape Benedikta XVI, prije nego je postao Papom, u vrijeme kada je bio kardinal Joseph Ratzinger. Petera Iselyija svećenik je seksualno zlostavljao kada mu je bilo 13 godina, što ga je, kako kaže, potaklo da pomogne u osnivanju grupe za potporu žrtava u Sjedinjenim Državama. On je sada u Rimu i traži odgovore:

“Zato smo ovdje, i kažemo – pogledajte ove odrasle muškarce u našim zajednicama, koji su preživjeli zlostavljanja – oni od vas zaslužuju odgovor. Morate s njima razgovarati.”

Oni traže odgovore o ulozi ondašnjeg kardinala Ratzingera u slučaju svećenika koji je zlostavljao nekih 200-njak gluhe djece u američkoj saveznoj državi Wisconsin prije 30 godina, te zašto se on odlučio ne protjerati tog svećenika iz Crkve, niti poduzeti ikakve mjere protiv njega.

“Ako on ne bude odgovorio jasno i uvjerljivo na dokaze kojih je u ovom slučaju sve više, kako će onda moći uvesti disciplinu ili bilo što promjeniti. On to neće moći napraviti.”

Za sada, Papa se ispričao za zlostavljanja u Irskoj, koja su nedavno obznanjena, te je napisao pismo irskim katolicima u kojem je kritizirao biskupa za njegovo nepravilno ponašanje u ovim slučajevima. Optužbe o zlostavljanjima pojavile su se i u drugim dijelovima Europe, uključujući i u Papinoj rodnoj Njemačkoj, gdje je on služio kao nadbiskup u Minhenu izmedju 1977 i 1982. Za to je vrijeme Ratzinger odobrio premještanje svećenika pedofila Petera Huellermanna u Minhensku biskupiju na psihoterapiju. Postavlja se pitanje, je li on znao da je tom svećeniku uskoro nakon premještaja bilo dozvoljeno da radi sa župljanima, gdje je ponovno dolazio u kontakt sa djecom. Vatikan kaže da Ratzineger to nije znao. Jezuitski svećenik Godehard Breuentrup profesor filozofije na minhenskom Jezuitskom koledžu, kaže da on sumnja da je Ratzinger znao za to:

“Ne vidim direktnu odgovornost Ratzingera za Huellermannov ponovni rad sa župljanima. Možda jedino indirektna odgovornost, u smislu da je on odgovoran za svo svećenstvo ispod njega.”

Ratzinger je poznat po tome što je postrožio zakone protiv seksulanog zlostavljanja unutar Crkve. No, pitanja se i dalje nastavljaju o vremenu kada je on bio čelnik vatikanskog glavnog ureda za pitanja doktrine, te o tome koliko je on znao o prikrivanju slučajeva zlostavljanja od strane višeg svećenstva. Francis Rocca, vatikanski dopisnik Religion News Service-a, kaže da vjeruje da je Papa svjestan implikacija ovih slučajeva.

“Očekujem da će on reagirati na situaciju u Njemačkoj kao što je to učinio u slučaju Irske, i uvjeran sam da će, u skladu sa papinskom retorikom, izjaviti da način na koji su biskupi rješavali ovu situaciju u 80-im godinama prošlog stoljeća, dok je i on sam bio na toj dužnosti, nije bio baš najbolji.”

No, za mnoge, neodređene izjave ove vrste, nisu dovoljne, kaže Peter Isely, te dodaje da Papa mora početi koristiti oštriji jezik koji opisuje ono što se dogodilo, i što je visoko svećenstvo učinilo po tom pitanju. No, u dugoročnom smislu, situacija u kojoj se Crkva nalazi, nije tako strašna, tvrdi Francis Rocca:

“Mislim da će se ovo pokazati pozitivnim u dugoročnom smislu, jer se govori o situaciji ne samo u sjevernoj Americi, nego i u Europi, a kasnije i u drugim djelovima svijeta, te se ukazuje na to kako se s ovim problemom treba nositi bolje nego je to do sada bio slučaj.”

Mnogi vjeruju da će novi, striktniji napuitci koji će doći iz Vatikana o rješavanju ovakvih situacija u budućnosti vjerojatno biti prvi rezultat tih promjena.