DW: Pedofilski skandali povećavaju razočaranje Vatikanom

Nacional.hr

05.04.2010. / 11:24

Autor: Deutsche Welle

DW: Pedofilski skandali povećavaju razočaranje Vatikanom

U Velikoj Britaniji je već skupljeno preko 10.000 potpisa kojima se traži odustajanje od posjeta Bendikta XVI. koji je planiran za rujan ove godine. Grupa britanskih odvjetnika čak ispituje mogućnost oduzimanja imuniteta Papi zbog navodnog zataškavanja

Mnogi su ostali razočarani odnosom Vatikana prema skandalima. Dok se svakim danom pojavljuju nova saznanja o zlostavljanju djece od strane pripadnika crkve, Vatikan ne samo da uporno šuti nego čak prelazi u protunapad. No ni vjernici ne sjede mirno.

http://www.nacional.hr/clanak/81084/dw-pedofilski-skandali-povecavaju-razocaranje-vatikanom 

Predstavnici katoličke crkve u Njemačkoj na Veliki petak su slali poruke o potrebi novog početka i potpuno novog pristupa u ophođenju prema slučajevima zlostavljanja djece od strane pripadnika crkve, a Papa – Nijemac i dalje šuti o slučajevima zlostavljanja u Njemačkoj. Štoviše, u neobičnom iskazu povjerenja poglavaru rimokatoličke crkve dekan kolegija kardinala Angelo Sodano kritike na račun Vatikana naziva “nevažnim brbljanjem”.

“Žalosna šutnja”

Kardinal Sodano u svom obraćanju čak hvali od sve širih krugova crkvene javnosti kritizirano Papino ignoriranje brojnih slučajava zlostavljanja djece, koje se događalao i u najbližim krugovima samog kardinala Josepha Ratzingera. “Uvrijeđeni nije reagirao uvredama, pogrđeni nije reagirao osvetom, nego se okrenuo onom koji pravedno sudi”, pohvalio je Sodano držanje Benedikta XVI. Držanje koje je mnogim vjernicima, pogotovo u Njemačkoj, postalo neizdrživo. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch na sam Veliki petak, dan pokore, pozvao je crkvu na potpuno novi odnos prema slučajevima zlostavljanja. Crkva je prošlog tjedna uvela dežurne telefone za žrtve čiji broj je u međuvremenu poprimio zabrinjavajuće razmjere. To, kako primjećuju analitičari, pokazuje kako katolička crkva u Njemačkoj pokušava ispraviti ono što se da ispraviti i ublažiti duboku krizu u kojoj se trenutno nalazi. No, kako se primjećuje, pomoć jedino ne stiže od njemačkog Pape a komentatori su posebice oštro reagirali na nespominjanje skandala tijekom uskrsnog obraćanja poglavara katoličke crkve vjernicima. Kometator državne televizije ARD govori o “olovnoj šutnji” i ponašanju koje “nikome ne pomaže”. Benediktovu šutnju na događaje koji su se zbivali i za njegovog djelovanja u Njemačkoj i to u njegovoj blizini komentator naziva “žalosnom”. Prema mišljenju Gregora Hoppea, dugogodišnjeg dopisnika iz Vatikana, Papa je prokockao priliku, onima koji u ovom trenutku najviše od njega očekuju, žrtvama nasilja, dati sigurnost i pojašnjenje koje, kako je rečeno, samo Papa može dati. Ugledni tjednik “Der Spiegel” zaključuje kako se katolička crkva nalazi u jednoj od najtežih kriza a Uskrsna poruka Pape nije doprinijela poboljšanju tog stanja.

U Velikoj Britaniji poziv na bojkot

No ogorčenje na račun ponašanja Vatikana nije prisutno samo u Njemačkoj. Barbara Blaine, voditeljica grupe koja okuplja žrtve zlostavljanja u SAD-u nazvala je govor kardinala Sodana uvredljivim. “Žrtvama je stalo do utjehe i oporavka a ne da se njihove izjave opisuju kao nevažno brbljanje”, rekla je Blaine. U Velikoj Britaniji je već skupljeno preko 10.000 potpisa kojima se traži odustajanje od posjeta Bendikta XVI. koji je planiran za rujan ove godine. Grupa britanskih odvjetnika čak ispituje mogućnost oduzimanja imuniteta Papi zbog navodnog zataškavanja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s