UROTA KARDINALNO-VATIKANSKA

USKRSNUĆE KARDINALNE ODGOVORNOSTI

Slučajevi pedofilije unutar crkvenih krugova otkriveni su u Čileu, Americi, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Austriji, Norveškoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Australiji, Portugalu…

Katolička crkva će vjerojatno ovaj članak označiti kao još jedan od napada na nju. Kako kaže Vatikan – mediji, ateisti, nacisti, antisemiti – svi su se urotili protiv pape i Crkve. A na današnji dan vidimo da je Crkva izjednačila krivnju i žrtve. Žrtve pedofilije su tako stavljene u isti koš s počiniteljima – sami su krivi za svoju muku.

Objavljujemo činjenice koje nisu do sada demantirane i komentiramo ih, a u cilju sprječavanja budućih pedofilskih skandala u Crkvi i osvješćivanja javnosti o potrebi uhodavanja pravnog puta da Crkva sadašnjim žrtvama plati novčanu nadoknadu za  pretrpljeno te u cilju izricanja pravične kazne počiniteljima od strane suda.

 Bozanić prikrivao pedofiliju

Papa je ovih dana svijetu poslao poruku jasne “nulte tolerancije” spram pedofilije unutar same Crkve. Kardinal Bozanić je nedavno napomenuo da oni koji ne prijave svećenika za seksualno zlostavljanje civilnim vlastima čine veliku pogrešku.

“Oni su to dužni napraviti”, jasno je  poručio nadbiskup zagrebački kardinal i bivši čelnik Hrvatske biskupske konferencije.

Bozanić je također rekao kako papino pismo u svezi pedofilije dolazi u pravo vrijeme, koje je Vatikan odabrao nakon pažljivog promišljanja o njegovu sadržaju, te posebno napominje: „Seksualni zločin nije krimen kojeg kažnjava samo Kanonsko pravo i tu su stvari jasne. Ako netko sazna za opravdanu sumnju na nekog svećenika da je počinio takvu vrstu zločina, onda ga on mora prijaviti civilnim vlastima, to je njegova dužnost. Tu je u crkvi ista praksa kao u drugim organizacijama, poput vojske. Sve drugo bilo bi velika greška i neopravdano zataškavanje.“

Podsjetimo, Katolička crkva u Hrvatskoj je u skorašnje vrijeme imala dva velika skandala s seksualnim prijestupima svećenika. Rapski župnik Drago Ljubičić je postao prvim hrvatskim katoličkim svećenikom koji je osuđen zbog seksualnog zlostavljanja.

Predstojnik Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić napominje:

“Kad govorimo o pedofiliji, vrlo jasno želim istaknuti da je ona prema kršćansko-katoličkom moralu uvijek smatrana jednim od najtežih grijeha protiv šeste Božje zapovijedi, zvan ‘crimen pessimum’ (najteže zlodjelo). Kao zločin, pedofilija, bez obzira na to tko ju učinio, zahtijeva sankcije i njome se trebaju pozabaviti nadležna državna tijela. U tome smislu nedvosmisleno upućujemo na to da svaki takav slučaj mora biti prijavljen policiji”, objašnjava Ancić koji je i glasnogovornik HBK.

Velečasni Ivan Čuček je 2005. godine pravomoćno osuđen zbog 16 kaznenih djela bludnih radnji nad desetogodišnjim djevojčicama, a  prije gotovo tri godine omogućeno mu je služenje svete mise u crkvi svete Marije na zagrebačkom Kaptolu. Valja naglasiti kako je Čuček pravomoćno osuđen 2005. godine sa šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine, a misu je služio prije isteka roka kušnje.

“Osobama u crkvenoj službi kojima se dokaže takav čin, Crkva oduzima službu i zabranjuje daljnje kontakte s maloljetnicima. Napominjem da je često riječ o osobama poremećene psihe kojima je potrebno liječenje, čak i prisilno”, kaže Ancić iako ga slučaj velečasnog Čučeka u tome itekako opovrgava.

Službeni Kaptol koji se tada našao na udaru kritika zbog misa svećenika pedofila, odaslao je tada posebno priopćenje u kojem su tek izrazili žaljenje ako je netko od vjernika ostao uznemiren. No, isto tako, naglasili su tada, nitko im od vjernika nije uputio primjedbu zbog povremenih misa velečasnog Čučeka. Prema tom slučaju, velečasni Čuček u očima Crkve ostao je umirovljeni svećenik.

65-godišnji svećenik Drago Ljubičić je bio župnik u Banjolama na otoku Rabu. U prosincu 2007. godine osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima od 8 do 11 godina. Zločin je počinjen u prostorijama župne crkve svete Lucije u Banjolu, kao i u prostorijama područne osnovne škole. Kaptol je tada, također, izdao tek šturo priopćenje da će sankcionirati sve prekršitelje u svim slučajevima kada im se pravomoćno dokaže krivnja.

ljubičić

Ljubičić je nekoliko mjeseci prije izricanja presude ispovijedao djecu u župi u Poljicama na Krku, a Crkva se branila da je “ispovijedao na otvorenom” te da su ga “mogli svi vidjeti”. Pravomoćna presuda izrečena mu je u studenome prošle godine.

Crkva se u Hrvatskoj nalazi na potpuno suprotnim stajalištima od Vatikana. Dok se Papa, dijelom i zbog osobnih napada da je bio umješan u prikrivanje jednog od skandala, trudi sve više govoriti i upozoravati na pošasti pedofilije, u Glasu Koncila na tu temu ni riječi.

Bozanić spominje temu kao povod napada na Crkvu, kao i svojevremeno svećenik Ljubičić čiji je slučaj kardinal osobno zataškao. Ne znamo zašto bi pedofilija bila povod napada na Crkvu. Ona činjenično jest povod za obranu od stvarnosti. Kada je “Glas Koncila” upitao Ljubičića zašto mladi sa Raba izbjegavaju odlazak u Crkvu on je dao sljedeći odgovor: “Razlog tomu župnik Drago Ljubičić vidi u vrlo jakom komunizmu koji je bio prisutan na Rabu, a mnogo je ljudi bilo na različitim političkim funkcijama. Rijetkost je na Rabu da netko nije bio član Komunističke partije” (Glas Koncila 18 (1610), 1.5.2005.)

Drago Ljubičić danas je osuđeni pedofil kojeg je Crkva nakon svake optužbe za pedofiliju prebacivala iz župe u župu umjesto da ga je predala policiji.

Više: http://www.kriz-zivota.com/pod_povecalom/5426/hrvatski_sveenici_o_pedofiliji/

Najprije je službovao na Krku, te je premješten – navodno zbog sličnih radnji – na Pag (Novalju), a potom sa Paga na Rab (opet zbog sličnih optužbi) “Crkva je znala. Političari su znali. zabijali su glavu u pijesak ili nisu vjerovali djeci. Govorili su da se Crkvi ne treba zamjeriti, a djeca su bila žrtva bludničenja. Muškiće od desetak godina nasreću nije silovao, ali mnoge ih je dirao i budničio”

Više: http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/svecenik-me-dirao-po-genitalijama.html

Drago Ljubičić je osuđeni pedofil zbog kojeg su krčkoj biskupiji (na čelu sa Bozanićem) svako malo stizala pisma u kojima se Ljubičića optuživalo za pedofiliju a Crkva nije ništa poduzela, već ga je prebacivala (po oprobanom receptu Crkve u cijelom svijetu) iz župe u župu.

Više: http://www.javno.com/hr-hrvatska/mjestani-optuzili-svecenika-za-pedofiliju/53283

Bozanić nije postupio po svojim današnjim riječima: prijavio slučaj policiji a znao je da je Drago pedofil, znači, po njegovim današnjim izjavama, poremećena osoba. Obzirom je prikrivao slučaj onda zaključimo sami da li možemo vjerovati jednom hrvatskom kardinalu?

Više: http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatski-biskupi-ako-medju-nasim-svecenicima-ima-pedofila-to-su-poremecene-osobe/481506.aspx

Don Ivan Grubišić danas napominje kako svi koji su znali za pedofile trebaju napustiti Crkvu. Da li će napokon to učiniti i kardinal zbog svojih kardinalnih čina?

Više: http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/96865/Default.aspx

Irski biskup Magee je dao ostavku, papa stalno izražava žaljenje koje je više formalno nego što izražava konkretne poteze Crkve. Tko će nadoknaditi štetu koja je po onome što Crkva naučava jednaka najdubljoj povredi božanskih zakona i po zakonu uzroka i posljedica počinitelji trebaju snositi te posljedice?

Više: http://blog.vecernji.hr/tomasevic/2009/12/13/pedofili-u-crkvi/

Mons. Levada, nadbiskup San Franciska je 2004.godine u intervjuu danom Glasu Koncila izjavio da je pedofilsko ponašanje svećenstva u Americi nakon otkrivanja trebalo smjesta prestati. Međutim, to se nije dogodilo.

Crkva je jamčila vjernicima da takvi svećenici više nikada neće moći služiti. „Američki sindrom bi mogao biti nešto drugo: borba i zaustavljanje pedofilije!“, izjavio je Levada. Sakrivanje činjenica očito ne rješava problem.

Više: http://www.glas-koncila.hr/print_news.html?news_ID=2173&parentt_ID=

Međutim, leglo uzroka duboko posljedicama pritišće današnju stvarnost koju slobodno smijemo nazvati bludnicom čovječanstva: kardinalna Rimokatolička crkva papinskog nasljeđa u stilu Kaligule, Urbana VI i, pored ostalih, Borgie, nastavlja tradiciju svojeg učenja na temelju iskustava Rimskog imperija u orgijanju. Današnjeg papu ne možemo izdvojiti jer svojim načelnim žaljenjem i nečinjenjem nikakvih konkretnih koraka, podržava bludništvo svoje zmije. Odgovornost u svom pastoralnom pismu prebacuje na biskupe i izravno ih optužuje.

Više: http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20021124/svijet01.asp

Ne bi smio postojati niti jedan svećenik pedofil, jer se činjenica o  postojanju pedofilije može smatrati strategijom opće diskriminacije. Bozanić je explicitno izrekao: pedofili su poremećene osobe, treba ih prijaviti. Oni koji prikrivaju ‘crimen pessimum’ trebaju dati ostavku.

“Crkva je naučila od Benedikta XVI. kako ne treba šutjeti ili sakrivati istinu i kada je ona mrska i bolna, ali to ne znači da treba podnositi, ako ih bude bilo, strategije opće diskriminacije”, kazao je (22. ožujka) predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco.

Papa praktički, traži od Bozanića napuštanje položaja. Prijavio je “propast u vođenju” (failures of leadership), što je jasan poziv na ostavku.

Više: http://blog.vecernji.hr/tomasevic/2010/03/23/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s