RIMSKA CRKVA NA USKRS

Ovaj Uskrs u Crkvi rimokatoličkoj možemo označiti pojmovima: ogorčenost nevažnošću, dešifriranje praznog groba, zlonamjerne priče, kušnje koje ponekad pogađaju vjerničku zajednicu, progonstvo nade, pedofiliju koja je statistički irelevantan problem, neprijateljske napade na Crkvu. 

trnova kruna

MARIN SRAKIĆ: Kako u srcu ne osjetiti gorčinu kad vidimo da za tolike kršćane ovaj blagdan nema onu glavnu važnost i središnje mjesto, rekao je danas nadbiskup Srakić. Poručio je kako je prazan Isusov grob znak koji treba dešifirirati.

BENEDIKT XVI: obratio se svijetu i državnicima poželjevši da svugdje prevlada dijalog, jer čovječanstvo proživljava duboku krizu.

Danas je bio neuobičajeni početak svečanosti na Trgu svetog Petra. Nikada se u dvotisućljetnoj povijesti Crkve nije dogodilo da se uoči uskršnje mise uputi poruka potpore Papi.

ANGELO SODANO: Sveti Oče, Božji narod je uz Vas i neće dopustiti da na njega utječu trenutačne zlonamjerne priče i kušnje koje ponekad pogađaju vjerničku zajednicu’. Vi ste ‘čvrsta stijena’ na kojoj Crkva počiva. Danas Vam cijela Crkva želi uglas reći: Sretan Uskrs, dragi Sveti Oče! Sretan Uskrs, Crkva je uz Vas’

JOSIP BOZANIĆ: Isusovo uskrsnuće poručuje da se Bog nije pomirio sa svijetom iz kojega je, čini se, nada prognana.

FRANC RODE: Takav mora biti svećenik – Isusova nazočnost među ljudima. Crkva je duhovna sila i njezin je arsenal duhovna snaga biskupa, svećenika, redovnika i vjernika. Sva ta hajka oko pedofilije u svećeničkim redovima prelazi granice dobra ukusa. Statistički je to irelevantan problem – jedan ili najviše dva svećenika od stotina u životu su imali nekakvu avanturu, a u medijima se to predstavlja kao općeprisutna i permanentna pojava u Katoličkoj crkvi. Tko ne vidi da je to neprijateljski napad na Crkvu i baš posljednjih dana na samoga Svetoga Oca? Namjera je posve jasna: dokinuti moralni autoritet Crkve i gospodarski je uništiti. U pozadini su sile koje ne podnose da je Crkva nazočna u svijetu i da ima utjecaja na ljude svojim moralnim naukom.

 Dalje.com.hr

 MSGR. MARIN SRAKIĆ:

 4. TRAVNJA 2010. 14:02h

Kako ne biti ogorčen jer je Uskrs izgubio važnost

Kako u srcu ne osjetiti gorčinu kad vidimo da za tolike kršćane ovaj blagdan nema onu glavnu važnost i središnje mjesto, rekao je Srakić.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić naglasio je u nedjelju u Osijeku kako je ”uskrsnuće Isusa Krista središnja, sastavna i odlučna činjenica naše vjere, odnosno našeg kršćanskog bića, pa i same Crkve”.

Predvodeći uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla msgr. Srakić u svojoj je propovijedi istaknuo kako je svojim uskrsnućem Isus ljudima navijestio mir božanskoga života te da bez njegova uskrsnuća ”ne bi bilo naše kršćanske vjere, niti crkve”, dodavši kako se ne radi o nečemu što je rubno ili nevažno, nego o samoj sudbini našega života.

Kako onda u srcu ne osjetiti gorčinu kad vidimo kako za tolike kršćane ovaj blagdan nema više onu glavnu važnost i središnje mjesto koje mu nužno pripada, na temelju životnoga odnosa, koji postoji između Isusova uskrsnuća i kršćanske vjere, zapitao je nadbiskup Srakić. Dodao je kako je danas ”više nego ikad” potrebno učvrstiti uvjerenje da je ovaj blagdan ”u središtu naše vjere, kako bismo je mogli odlučno izraziti u životu crkve i kršćanina”.

Ocijenio je kako otajstvo Uskrsa ne treba završiti sutra, ili za mjesec dana, već da to treba sadržaj života kršćana, koji, svjedočeći tako svoju vjeru, preuzimaju i obvezu njezina prenošenja na iduće naraštaje.

Nadbiskup Srakić poručio je kako je prazan Isusov grob znak koji treba dešifirirati te da u praznini Isusova groba spozajemo da zadnju riječ nema smrt, nego život.

Cassari: Ovo je dan koji je Bog odredio za djelovanje svoje milosti i spasenja

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari predvodio je uskrsnu misu u zadarskoj katedrali Svete Stošije pred mnoštvom vjernika i uz pjevanje Katedralnog zbora.

Apostolski nuncij sve nazočne je pozdravio riječima uskrslog Krista ”Mir vama”, a posebice je zahvalio privremenom upravitelju Zadarske nadbiskupije Milivoju Bolobaniću, svećenicima i bogoslovima, a zatim i Katedralnom zboru za koji je rekao da može pjevati i u Bazilici Svetoga Petra u Rimu.

U svojoj propovijedi apostolski nuncij je istaknuo da je Uskrs temeljni događaj naše vjere.

– U ovoj predivnoj katedrali moje se srce sa zahvalnošću okreće otajstvu Kristova uskrsnuća zbog njegove pobjede nad smrću. Ovo je dan koji je Bog odredio za djelovanje svoje milosti i spasenja, ovo je dan radosti za sve što je Bog učinio za nas, za sve zajedno i svakoga posebno. Dan je to u koji smo ušli kao grešnici, a izlazimo otkupljeni kao djeca Božja – rekao je Cassari.

Istaknuo je da Bog nije zadovoljan svijetom u kojemu vladaju osveta, nasilje, arogancija i zakon jačega.

– Ali, Krist nas neće ostaviti same, Bog nas ne napušta i Isusova ljubav jača je od smrti – rekao je apostolski nuncij Roberto Cassari.

Blagdan Uskrsa svečano je proslavljen i u svim ostalim župama Zadarske nadbiskupije.

http://dalje.com/hr-hrvatska/kako-ne-biti-ogorcen-jer-je-uskrs-izgubio-vaznost/300618

 

Dnevnik.hr

Sodano: Sveti Oče, Božji narod i Crkva su uz Vas

Vatikan, 04.04.2010., 13:33 | D. Ma.

Kardinal Angelo Sodano i dekan Kolegija kardinala, u nedjelju se, na početku svečane Uskrsne mise ispred bazilike sv. Petra obratio papi Benediktu XVI., kazavši kako ‘zlonamjerne priče’ neće utjecati na Katoličku crkvu, istodobno mu odavši priznanje kao hrabrom i uvijek pouzdanom predvodniku svih katoličkih vjernika.

Obraćanjem doajena kardinala, Angela Sodana, Svetom Ocu, tradicionalna Uskrsna misa ove je godine počela na posve neuobičajen način, što analitičari tumače kao odlučnost Vatikana da obrani Benedikta od optužbi da je sudjelovao u zataškavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja unutar Crkve.

‘Sveti Oče, Božji narod je uz Vas i neće dopustiti da na njega utječu trenutačne zlonamjerne priče i kušnje koje ponekad pogađaju vjerničku zajednicu’, rekao je kardinal Sodano, bivši državni tajnik Svete Stolice, dodavši kako je Papa ‘čvrsta stijena’ na kojoj Crkva počiva.

‘Danas Vam cijela Crkva želi uglas reći: Sretan Uskrs, dragi Sveti Oče! Sretan Uskrs, Crkva je uz Vas’, kazao je Sodano. (Hina)

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/sodano-sveti-oce-bozji-narod-i-crkva-su-uz-vas.html

 Dnevnik.hr

‘Bog se nije pomirio sa svijetom iz kojega je nada prognana’

Zagreb, 04.04.2010., 13:07 | I.D.

Crkva slavi najveći blagdan u liturgijskoj godini Kristovo uskrsnuće, a svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić s pomoćnim biskupom Ivanom Šaškom te prebendarima i kanonicima zagrebačke katedrale.

 Uskrs u katedrali

 U propovijedi kardinal Bozanić je istaknuo da nam Isusovo uskrsnuće poručuje da se Bog nije pomirio sa svijetom iz kojega je, čini se, nada prognana. Kristova ljubav jača je od svakoga zla, Evanđelje nam naviješta pobjedu nad smrću i rođenje za novi život u koji su svi pozvani. Vjera u Kristovu pobjedu nad smrću posebno je svojstvo kršćanstva, poručio je kardinal Bozanić potkrijepivši to riječima apostola Pavla koji je zapisao ‘Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša… najbjedniji smo od svih ljudi’. To je smisao velikog blagdana Uskrsa, a ujedno i dug koji kršćani imaju prema drugim ljudima, nada je to u život koju kršćani trebaju svjedočiti u svijetu, istaknuo je.

Posebno je napomenuo da mi vjernici kao i nekadašnji učenici Isusovi na putu za Emaus često bježimo daleko od razočaranja svoga života. Uskrsnuće se može dogoditi nasred puta dok još razgovaramo o svojim raspršenim iluzijama. Tako odjednom postajemo svjesni onoga što nam se dogodilo. Otvaraju nam se oči. Znamo da nismo sami, poručio je u propovijedi kardinal. Kardinal je poželio da i ovaj Uskrs promijeni srce i život svakoga od nas i svake kršćanske zajednice. Naglasio je da treba širom otvoriti vrata uskrslom koji dolazi među nas, koji u naša srca ulijeva snagu uskrsnuća što je neizmjerna snaga ljubavi, razumijevanja i mira.

‘Ali, uskrsli Krist još uvijek nosi ožiljke rana i poziva nas da ih dotaknemo. Pozvani smo opipati njegove rane, točnije bolne dijelove ovoga svijeta: mislim na osamljene starce, bolesne, siromahe, nezaposlene, napuštenu i zaboravljenu djecu… Pozvani smo rukama dotaknuti rane Isusova tijela. Uskrsli Gospodin nas želi uključiti u djelo Uskrsnuća, svi smo pozvani uskrsnuti u srcu, rasti u ljubavi, svjedočiti velikodušnost i milosrđe’, naglasio je kardinal. Misi u zagrebačkoj katedrali nazočili su, uz ostale, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar kulture Božo Biškupić. (Hina)

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bog-se-nije-pomirio-sa-svijetom-iz-kojega-je-nada-prognana.html

 Večernji list

 04.04.2010 / 13:16

urbi et orbi

Papa: Čovječanstvo proživljava duboku krizu

Kardinal Angelo Sodano obratio se Papi i kazao kako je “cijela Crkva uz Benedikta XVI.”, koji je podvrgnut stalnim napadima zbog skandala svećenika pedofila.

 Piše: Sivije Tomašević

poveæ slova normalna slova manja slova

VATIKAN – Potreban je eksodus prema miru, rekao je papa Benedikt XVI. s balkona na pročelju bazilike svetog Petra u Rimu obraćajući se Gradu i svijetu (urbi et orbi) na Uskrs, nakon čega je sretan najvažniji blagdan Katoličke crkve poželio na 65 jezika, među kojima i na hrvatskome.

Uoči uskršnje mise na Tgu svetog Petra, koju je pod kišom pratilo oko sto tisuća vjernika, kardinal Angelo Sodano, dekan kardinalskog zbora, se obratio Papi i kazao kako je “cijela Crkva uz Benedikta XVI.”, koji je podvrgnut stalnim napadima zbog skandala svećenika pedofila.

Bio je to neuobičajeni početak svećanosti na Trgu svetog Petra. Nikada se u dvotisućljetnoj povijesti Crkve nije dogodilo da se uoči uskršnje mise uputi poruka potpore Papi. Papa se obratio svijetu i državnicima poželjevši da svugdje prevlada dijalog, jer čovječanstvo proživljava duboku krizu.

– Neka zemljama pogođenima terorizmom i društvenim ili vjerskim diskriminacijama Bog dade snagu za pokretaje dijaloga i za radostan suživot, poručio je Papa. Govorio je o kriznim prostorima u svijetu, kao i pučanstvu pogođenom potresom.

http://www.vecernji.hr/vijesti/papa-covjecanstvo-prozivljava-duboku-krizu-clanak-120990

RTL.hr

NIŠTA OD ISPRIKE

04.04.2010.

Uskrs u Vatikanu u sjeni pedofilskih skandala

Benedikta muče problemi u Pakistanu, Čileu, Haitiju, na Bliskom istoku i u ostatku svijeta, ali u svojoj uskrsnoj poslanici nije dao naznačiti da ga muče pedofilski skandali u vlastitoj kući.

RIM – Tijekom tradicionalne uskrsne poslanice Urbi et Orbi na rimskom Trgu svetog Petra, poglavar Katoličke crkve Benedikt XVI je zaključio kako Uskrs donosi poruku “oprosta, dobrote i istine izmučenom svijetu”, a da pritom nije ni spomenuo sve veći broj pedofilskih skandala koji potresaju Crkvu, a neki se od njih dotiču i njega samoga.

Nikakav, dakle, oprost nije zatražio, ali zato nije propustio spomenuti gotovo sve druge goruće svjetske probleme s kojima se susreću kršćani – od vjerskih progona u Pakistanu, preko teških stradavanja u Čileu i Haitiju te zločina narkotrafikanata po Latinskoj Americi pa sve do nemira na Bliskom istoku.

“Svojom smrću i uskrsnućem Isus Krist oslobodio nas je od ropstva grijeha i otvorio nam put prema obećanoj zemlji, Kraljevstvu Gospodnjem, univerzalnome kraljevstvu pravde, ljubavi i mira”, rekao je Benedikt pred okupljenom gomilom na trgu.

Sodano prekršio protokol i osobno se obratio Benediktu

Prije početka njegova govora, dekan kolegija kardinala Angelo Sodano sasvim mu se neuobičajeno obratio, pohvalivši ga kao “hrabrog vođu”, odbacujući “”zlonamjerne priče”, kako naziva optužbe o zataškavanju zlostavljanja.

“Danas, kroza me, cijela vam Crkva u zboru želi reći: Sretan Uskrs, voljeni Sveti Oče. Sretan Uskrs, Crkva je uz vas”, rekao je Sodano.

Isprika Židovima i žrtvama zbog skandalozne izjave

Nešto prije Sodana, ali ne pred cijelim narodom, već u izjavi za jedne talijanske dnevne novine, Benediktov osobni propovjednik Raniero Cantalamessa ispričao se barem za nešto, ako već ne za hrpu pedofilskih skandala.

“Ako sam, i protiv vlastite volje i namjera, povrijedio osjećaje Židova i žrtava pedofilije, iskreno mi je žao i svima se ispričavam”, kazao je Cantalamessa, aludirajući na svoju izjavu tijekom propovijedi na Veliki petak, u rimskoj bazilici sv. Petra, kada je u prisustvu pape, potpuno neprimjereno i skandalozno, išao uspoređivati napade na Crkvu zbog zataškavanja pedofilskih zločina s “najsramnijim aspektima antisemitizma”.

Ipak, i ova je isprika išla ponajprije u smjeru samoga Benedikta, kako ga se ne bi slučajno povezivalo s Cantalamessinim skandaloznim stavovima.

“Sve sam sam smislio, papa nema ništa s tim”

“Papa, ne samo da me ni na koji način nije nadahnuo za moju izjavu u propovijedi, već je, poput svih ostalih, moje riječi čuo prvi put tijekom liturgije održane na Veliki petak”, rekao je Cantalamessa, na čiju su izjavu sa zaprepaštenjem reagirale Židovske zajednice iz cijeloga svijeta, a Marvin Hier iz Centra Simona Wiesenthala od pape je zatražio ispriku zbog “sramotnih izjava” i “potpunog izvrtanja povijesti”.

U subotu je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, izjavio je kako izrečene usporedbe mogu navesti na pogrešne zaključke te da Cantalamessini komentari ne predstavljaju službeni stav Katoličke crkve i da, kada ih je iznosio, nije govorio kao predstavnik Svete Stolice.

Papa čestitao i na hrvatskome

Inače, papa je u nedjelju nakon uskrsne poruke udijelio apostolski blagoslov svima i čestitao Uskrs na 65 jezika, među kojima i na hrvatskome. Snimku čestitke pogledajte u videoprilogu.

Piše: D.M./Hina

http://www.rtl.hr/uskrs-u-vatikanu-u-sjeni-pedofilskih-skandala-clanak-17490

  Večernji.hr

04.04.2010 / 14:03

Kardinal Franc Rode o skandalima koji potresaju svećeničke krugove

“Hajkom o pedofilskim aferama Katoličku crkvu žele uništiti”

S pročelnikom Kongregacije za ustanove posvećenog života o redovništu, karizmaticima, odnosima Hrvatske i Slovenije, skandalima koji u posljednje vrijeme sve više potresaju svećeničke krugove.

Piše: Darko Pavičić

S pročelnikom Kongregacije za ustanove posvećenog života kardinalom Francom Rodeom, nekadašnjim ljubljanskim nadbiskupom, razgovarali smo u Vatikanu o redovništvu, odnosima Hrvatske i Slovenije, pedofilskim aferama…

Nedavno je papa Benedikt XVI. rekao da redovništvo mora počivati na dva stupa: karizmatičnosti i vezanosti uz hijerarhiju. Koliko je današnje redovništvo karizmatično?

Danas ne govorimo toliko o karizmatičnim redovnicima, premda među njima ima jedan broj izrazitih karizmatika, koliko o proroštvu među redovnicima. Evo, baš na stolu imam knjigu o. J. M. Adlaya “Jesu li redovnici još uvijek proroci?”. Danas to pitanje najčešće postavljaju sami redovnici. I odgovor, pozitivan ili negativan, zvuči kao priznavanje ili nijekanje identiteta redovništva. Zna se: pravo, autentično redovništvo mora biti proročko. To je njegovo specifično poslanstvo u Crkvi i svijetu. Također je cijeli Božji narod proročki, kao što kaže Drugi vatikanski koncil, cijela Crkva mora biti proročka, s jedne strane jer je odjek Božje riječi, a s druge zato što Bog govori svome narodu. Ipak, unutar Božjega naroda redovnici imaju posebno poslanje u tome da se Božja riječ realizira u njihovu uvjerljivom obliku života jer su svjedoci Krista zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti. Usred svijeta, pa i unutar Božjega naroda, redovnici su drugačiji; riječ koju izgovaraju svojim životom je druga, govor, koji nije sad njihov napor, nego milost koju daje Gospodin. Tako je redovnik – prorok – živi znak evanđelja, sposoban plivati suprotno toku svjetovnosti, stvarati protukulturu u sekulariziranom svijetu.

http://www.vecernji.hr/vijesti/hajkom-pedofilskim-aferama-katolicku-crkvu-zele-unistiti-clanak-120926

Koliko se poslušno provode planovi biskupa…

To proročko redovništvo ima legitimno mjesto u Crkvi premda ne pripada u hijerarhijske strukture. Biskup ne samo da mora poštovati specifičnu karizmu redovničke zajednice, nego je mora čuvati i promovirati. Na neki je način odgovoran da redovnička zajednica živi u skladu sa svojom karizmom unutar biskupije. S druge strane, redovnička zajednica mora se držati biskupovih pravila u pogledu nauka, bogoslužja i pastoralnoga plana. No, moram priznati da se ta načela ne poštuju na općoj razini. Biskupi se povremeno tuže na neposlušnost redovnika. Ponekad dođe do napetosti zbog različitih pristupa u pastoralnom radu ili različitih gospodarskih interesa, no većih problema nema.

Nedavno ste se vratili iz SAD-a, gdje redovnici imaju nekih problema?

Činjenica je da je redovništvo u SAD-u u krizi, kao i u cijelom zapadnom svijetu. Pogledajte brojke: 1965. u SAD-u je bilo 180.000 redovnica, a danas ih je 59.000. Gotovo svaka katolička župa imala je svoju osnovnu školu, gimnaziju i druge ustanove koje su vodile redovnice. Danas je mnogo tih ustanova zatvoreno. Katolička crkva imala je široku mrežu bolnica, a danas su one prešle u druge ruke. S druge strane, val sekularizacije i feminizma snažno je prodro u redovničke zajednice. Znakovi toga svjetovnoga mentaliteta je to da su redovnice ostavile redovničku odoru i da više nisu prepoznatljive kao takve, razbijene su redovničke zajednice, sestre su, po dvije ili tri, otišle živjeti po apartmanima. U tim je razmjerima redovita molitva teža, redovita disciplina nemoguća, a pokora i siromaštvo apstraktan pojam. Nešto stoga treba poduzeti da se poboljša kvaliteta redovničkog života kako bi redovništvo dobilo svoje mjesto koje je nekada imalo u američkoj Crkvi i društvu. Zato smo se odlučili za apostolsku vizitaciju ženskih redovničkih zajednica, koja će trajati do početka 2011. i trebala bi dati novu dinamiku redovničkim zajednicama.

Dakle, redovnici bi trebali nositi svoje habite.

To mi se čini nužno potrebnim. Drugi vatikanski koncil je preporučio da redovnici svoju odoru prilagođuju suvremenim potrebama, ali ne da je se i odreknu. Na žalost, na Zapadu su se gotovo sve redovnice odlučile za civilnu odjeću. S tim ništa nisu dobile. Suprotno! Nijedna civilna odjeća im ne može dati to dostojanstvo, tako posvećen izgled, kao što ga daje redovnički habit. U SAD-u je približno 80 ˝% redovnica u civilu, a 20 % u redovničkoj odori. A tih 20 posto ima 80 posto svih novih redovničkih poziva. To jasno govori da je budućnost redovništva u prepoznatljivosti, u čemu sudjeluje i odora.

Kakav, zapravo, danas treba biti svećenik?

Ovde se godine, posvećene svećenicima, raspravlja o tome. Benedikt XVI. za ideal svećeništva postavio je arškog župnika Ivana Marija Vianneya. Jednostavnoga, poniznoga, siromašnoga, pobožnoga, gorljivoga francuskoga svećenika iz 19. stoljeća. On je za svoje vjernike utjelovljenje Isusa Krista. Njegova riječ bila je Isusova riječ, a njegova dobrota odraz dobrote Kristova srca. Takav mora biti svećenik – Isusova nazočnost među ljudima.

Koliko Crkva može utjecati na suvremenog čovjeka svojim naukom?

Ovisno o području na kojemu Crkva progovara ljudima. Ljudi lakše primaju crkveni socijalni nauk, njezin nauk o međusobnoj ljubavi, kao i sve što ulazi u područje spolnosti. To posebno vrijedi danas, kada sve europske države prihvaćaju zakone koji nastaju u suprotnosti s katoličkim naukom u pogledu spolnosti i obitelji. I priprosti ljudi onda misle da je to što je dopušteno zakonom ujedno i moralno opravdavajuće. I baš zato moral mora biti katolički, da ujedinjen s politikom, kada se donose zakoni koje prihvaća država, budu u skladu s prirodnim pravom i katoličkom etikom.

Kako ste vi i u Rimu doživjeli prepucavanje komisija Iustitia et pax hrvatske i slovenske biskupske konferencije o arbitražnom sporu dviju država?

Moram priznati da me stajalište hrvatske komisije Iustitia et pax iznenadilo, a neugodno je iznenadilo i vatikansku diplomaciju jer je i papa nedvomisleno naglasio arbitražni sporazum kao pozitivni pomak u svjetskoj politici.

Čini se da su premijeri J. Kosor i Pahor kod rješenja. Dijelite li optimizam?

Nisu mi poznate pojedinosti sporazuma pa o tome ne mogu govoriti. Svakako mislim da je sporazum potreban i da je bolje da što prije dođe do njega. Neprijateljski govori, agresivne izjave nikome nisu koristile. Moramo graditi zajedništvo kao dobri susjedi i prijateljski narodi. Svaki je potez koji ide u tome smjeru pozitivan, pametan i mudar. Jednostavno, kršćanski.

Koje bi, po vašem mišljenju, bilo najbolje rješenje?

Najbolje rješenje, vjerojatno, bit će ono s kojim nitko neće biti posve zadovoljan. Ipak moram reći da je za Sloveniju od središnjeg značenja pristup do međunarodnih voda.

Jeste li u kontaktu s hrvatskim biskupima i kakvi su vam odnosi?

Naši su odnosi dobri, uistinu prijateljski i u znaku poštovanja. S nekim biskupima smo, dakako, bliži. Ja osobno s kardinalom Bozanićem.

Jeste li zadovoljni položajem Crkve u Sloveniji?

Teško je biti zadovoljan. I novi ljubljanski nadbiskup dr. Stres također je upozorio nedavno na neka neriješena pitanja, o kojima se govori posljednji godina. Najveće među njima jest pitanje vjeronauka u školi, koji od Slovenije radi tužni unikat u Europi. Tu smo, praktično, na razini Albanije.

Kako Crkva, osobito u zemljama bivšeg socijalizma, može ojačati poziciju?

Crkva je duhovna sila i njezin je arsenal duhovna snaga biskupa, svećenika, redovnika i vjernika. Drugo je vanjski okvir u kojemu živi. Taj okvir u Hrvatskoj uspjeli ste postaviti na civiliziranu, europsku razinu. U Sloveniji smo u tome smislu još daleko od Europe.

Kako komentirate lavinu pedofilskih skandala u Crkvi, a neki sežu i do pape?

– Sva ta hajka oko pedofilije u svećeničkim redovima prelazi granice dobra ukusa. Statistički je to irelevantan problem – jedan ili najviše dva svećenika od stotina u životu su imali nekakvu avanturu, a u medijima se to predstavlja kao općeprisutna i permanentna pojava u Katoličkoj crkvi. Tko ne vidi da je to neprijateljski napad na Crkvu i baš posljednjih dana na samoga Svetoga Oca? Namjera je posve jasna: dokinuti moralni autoritet Crkve i gospodarski je uništiti. U pozadini su sile koje ne podnose da je Crkva nazočna u svijetu i da ima utjecaja na ljude svojim moralnim naukom.

Nikada nisam gajio velike simpatije prema karizmaticima
Kako gledate na pojedine karizmatike koji posljednjih godina dolaze u Hrvatsku i Sloveniju i rade velike skupove za vjernike u sportskim dvoranama, na stadionima?

– Prema tim karizmaticima nikada nisam gajio velike simpatije. Kad sam bio ljubljanski nadbiskup, rijetko sam dopuštao da hodaju po biskupiji i okupljaju ljude oko sebe. U Indiji imaju milijardu nekršćana i neka njima naviještaju evanđelje! Pritom su ta velika okupljanja sa svojom tipičnom duhovnom atmosferom prije “vatra iz slame” nego istinito učvršćenje i produbljenje vjere. Katolička crkva, nasuprot nekim protestantskim zajednicama, nikada nije pospješivala takve egzaltirane pobožnosti. Previše je trijezna i realna da bi gradila na takvim trenutačnim oduševljenjima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s