Židovske zajednice iz cijelog svijeta kritizirale izjavu Papina ispovjednika

Monitor.hr

Židovske zajednice iz cijelog svijeta kritizirale izjavu Papina ispovjednika

03.04.2010.

Uoči proslave najvećega katoličkog crkvenog praznika Uskrsa, Katolička crkva, koju potresaju pedofilski skandali, našla se i na meti oštrih kritika židovskih zajednica iz cijelog svijeta zbog izjave osobnog ispovjednika pape Benedikta XVI. Raniera Cantalamessa, koji je optužbe na račun Pape usporedio s kolektivnim nasiljem nad Židovima.

http://www.monitor.hr/clanci/zidovske-zajednice-iz-cijelog-svijeta-kritizirale-izjavu-papina-ispovjednika/30252/ 

Židovske zajednice iz cijeloga svijeta sa zaprepaštenjem su reagirale na Cantalamessinu izjavu. On je, naime, tijekom molitve na Veliki Petak u bazilici sv. Petra u Rimu, dok je Papa slušao, rekao da mu je jedan prijatelj Židov napisao kako ga pedofilski skandali u crkvi podsjećaju na “najsramnije aspekte antisemitizma”.

Glavni rabin rimske Židovske zajednice Ricardo Di Segni, poznat kao umjeren rabin, izjavio je kako je Calamessina izjava “neprikladna”. Židovske zajednice iz cijeloga svijeta uglavnom koriste termine poput “neugodno”, “nepristojno”, “sramotno”, kada opisuju jučerašnju molitvu i Cantalamessinu spornu izjavu, prenosi Reuters.

Marvin Hier iz Centra Simon Wiesenthal od Pape je zatražio ispriku zbog “sramotnih izjava” i “potpunog izvrtanja povijesti”, javio je AFP.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, izjavio je kako ovakve usporedbe mogu navesti na pogrešne zaključke te da Cantalamessini komentari ne predstavljaju službeni stav Katoličke crkve i da, kada ih je iznosio, nije govorio kao predstavnik Svete Stolice. (H)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s