Papa 12 godina štitio svećenika pedofila iz Arizone

T portal.hr

ZLOSTAVLJAO DJECU NA ISPOVIJEDI

Papa 12 godina štitio svećenika pedofila iz Arizone

 Datum objave:
03.04.2010 10:29

Autor: tportal.hr/Hina

Tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger, danas papa Benedikt XVI., 1992. godine preuzeo je slučaj svećenika iz Arizone koji je desetljećima seksualno zlostavljao djecu i potom ga je godinama ostavio u službi unatoč opetovanim zahtjevima biskupa da ga se ukloni iz svećenstva, izvješćuje u subotu Associated Press.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/62184/Papa-12-godina-stitio-svecenika-pedofila-iz-Arizone.html 

Pozivajući se na dokumente iz crkvene prepiske, Associated Press navodi se je 1990-ih, crkveni tribunal utvrdio da je velečasni Michael Teta iz Tucsona, Arizona, seksualno zlostavljao djecu od kasnih 1970-ih.

Tribunal je utvrdio da je njegovo ponašanje, uključujući optužbe da je zlostavljao dječake pri ispovijedi, gotovo “sotonsko”, i slučaj je dalje predao tadašnjem nadležnom kardinalu Josephu Ratzingeru.

No, trebalo je punih 12 godina da Ratzinger potpiše Tetino formalno isključenje iz svećenstva, što je korak koji može poduzeti samo Vatikan.

Kako se umnažaju slučajevi svećeničke pedofilije s “otiscima prstiju” sadašnjega Pape, primjeri poput Tete, jačaju sumnju u tvrdnje Rimokatoličke crkve da Papa nije imao ulogu u zaštiti pedofila, ističe AP.

Teta je optužen za zlostavljenje nedugo po dolasku u biskupiju u Tucsonu 1978. godine. Među optužbama nalaze se i one da je zlostavljao dvojicu dječaka, u dobi od 7 i 9 godina, prigodom ispovijedi dok ih je pripremao za prvu pričest.

Tetu je njegov biskup Manuel Moreno povukao iz rada u župi, ali s obzirom na to da najtežu kaznu, isključenje iz svećenstva, može izreći samo Vatikan, on je ostao na plaći Crkve, radeći s mladim ljudima izvan nje.

Ratzinger je dobio taj slučaj jer je Kongregacija za nauk vjere bila nadležna za zlostavljanja pri ispovijedi jer se to smatra težim zlostavljanjem od ostalih zbog oskvrnuća sakramenta pokore.

U potpisanom pismu od 8. lipnja 1992. Ratzinger izvješćuje biskupa Morena da je preuzeo nadzor na slučajem, prema preslici koju je AP-u pokazala odvjetnica Lynne Cadigan, zastupnica dviju žrtava svećenika Michaela Teta. Pet godina kasnije, nikakva akcija nije poduzeta.

“Ovaj slučaj traje već sedam godina. Molim vas da pomognete na svaki način koji možete, kako bi ga riješili”, pisao je Moreno kardinalu Ratzingeru 28. travnja 1997. Trebalo je još sedam godina, da Teta bude isključen iz katoličkog svećenstva.

Drugi slučaj iz Tucsona u Arizoni, vezan uz msgr. Roberta Trupiu, pokazuje kako je Vatikan različito rješavao takve pritužbe prije 2001. godine, kada je kardinal Ratzinger naredio da svi slučajevi zlostavljanja moraju ići preko Kongregacije ze doktrinu i vjeru.

Prije toga slučajevi su se prijavljivali različitim odjelima u Vatikanu, uključujući i slučaj Trupie. Biskup Moreno suspendirao je toga svećenika 1992. godine, no ponovo se suočio s odgodama iz Vatikana. Dokumenti pokazuju da su dva najviša vatikanska sudbena ureda bila uključena u taj slučaj.

Dana 10. veljače 2003., dan nakon što je Arizona Daily Star izvijestio o skandaloznom ponašanju Trupieja, Moreno je ponovo pisao Ratzingeru, nazivajući ga “velikom opasnošću za djecu, adolescente i odrasle koji ga kontaktiraju”.

AP navodi kako nema dokaza da je Ratzinger odgovorio, ali mu je Moreno opet pisao prije umirovljenja, kao i njegov nasljednik biskup Gerald Kicanas, pa je konačno u kolovozu 2004. Trupie isključen iz svećenstva.

Index.hr

 03.04.2010.

Papa ipak štitio svećenike pedofile?

 Tekst: J.D.

NOVA dva slučaja zataškavanja i štićenja svećenika pedofila na kojima se pojavljuje ime Josepha Ratzingera, bivšeg čelnika Kongregacije za nauk vjere, bacaju sjenu na vatikanske tvrdnje o tome da sadašnji papa nije znao ništa o zlostavljanju.

Ova su se slučaja dogodila u gradu Tucsonu u američkoj saveznoj državi Arizoni. U prvom slučaju je još u 90-im godinama ustanovljeno da je velečasni Michael Teta zlostavljao djecu zadnjih 20 godina, i zaključeno je da u njegovom postupanju prema dječacima i muškarcima postoji “gotovo sotonska kvaliteta”.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/papa-ipak-stitio-svecenike-pedofile-/484326.aspx

Jedan pedofil

Crkveni tribunal proslijedio je Tetin slučaj Kongregaciji, a trebalo je 12 godina od tog trenutka dok Teta nije maknut sa dužnosti, iako je biskup Michael Moreno, Tetin nadređeni, više puta upozoravao Ratzingera Tetu izbaci iz svećeničkog zvanja.

Svećenik je optužen da je nedugo nakon dolaska u biskupiju u Tucsonu zlostavljao sedmogodišnjeg i devetogodišnjeg dječaka, i to u ispovjedaonici. Iako je Moreno odmah maknuo Tetu sa svećeničke dužnosti, samo je Vatikan mogao provesti postupak izbacivanja iz svećenstva. U međuvremenu je Teta i dalje primao plaću.

Moreno je Ratzingeru pisao 1997. godine, i naveo da cijeli slučaj traje već sedam godina. Prošlo je još sedam godina dok je Teti ukinuto zvanje svećenika. To je dugo vrijeme, čak i po Vatikanskim standardima, a budući da se ime Joseph Ratzinger ponovno pojavljuje službenim dokumentima, vatikanska PR noćna mora postaje sve ozbiljnija.

Drugi pedofil

U drugom slučaju iz istog grada, u koji je bio uključen monsinjor Robert Trupia, pokazuje se fragmentiranost i neorganiziranost vatikanskog rješavanja ovih problema. Prije nego što je sam Ratzinger 2001. godine naredio da svi slučajevi zlostavljanja moraju ići preko njegovog ureda, prijave su se slale različitim vatikanskim uredima, kao što je bio slučaj kod Trupie.

rije toga slučajevi su se prijavljivali različitim odjelima u Vatikanu, uključujući i slučaj Trupie. Biskup Moreno suspendirao je toga svećenika 1992. godine, no ponovo se suočio s odgodama iz Vatikana. Dokumenti pokazuju da su dva najviša vatikanska sudbena ureda bila uključena u taj slučaj.

Dana 10. veljače 2003., dan nakon što je Arizona Daily Star izvijestio o skandaloznom ponašanju Trupieja, Moreno je ponovo pisao Ratzingeru, nazivajući ga “velikom opasnošću za djecu, adolescente i odrasle koji ga kontaktiraju”.

Nema dokaza da je Ratzinger odgovorio, ali mu je Moreno opet pisao prije umirovljenja, kao i njegov nasljednik biskup Gerald Kicanas, pa je konačno u kolovozu 2004. Trupie isključen iz svećenstva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s