“Crkvi se pedofilija vratila kao bumerang u glavu”

Index.hr

 petak, 2.4.2010 08:08

“Crkvi se pedofilija vratila kao bumerang u glavu”

Tekst: Z.J.

“BROJNI primjeri seksualnoga zlostavljanja maloljetnika, bacili su Crkvu u duboku krizu”, izjavio je bivši predsjednik njemačke biskupske konferencije, kardinal Karl Lehmann. U jučerašnjem izdanju njemačkoga dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, Lehmann je naglasio da Crkva ne smije biti začuđena što je se sad ocjenjuje prema mjerilima po kojima je ona nekad ocjenjivala druge. “Otkriveni primjeri seksualnoga zlostavljanja Crkvi su se vratili kao bumerang”, rekao je Lehmann koji je dodao kako on osjeća olakšanje što “stvari konačno ugledaju svjetlo dana”.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/crkvi-se-pedofilija-vratila-kao-bumerang-u-glavu/484093.aspx 

Lehmann je i sam rekao kako je tijekom predsjedanja njemačkom biskupskom konferencijom “mnoge stvari držao u tami i skrivao ih od očiju javnosti”. Prema njegovim riječima “počinitelji su šutjeli kao zaliveni, a žrtve nisu imale hrabrosti nekome izgovoriti svoju bol, i danas je vrijeme da se Crkva pobrine za sve žrtve”.

“Crkva se dugo protivila znanosti i činjenicama da se počinitelji trebaju liječiti, već se oslanjala na njihovu dobru volju i jedino što je činila je njihov premještaj u drugu župu”, potvrđuje Lehmann i raspravlja o tome kako smatra tragičnim da nigdje u crkvenom učenju ne stoji da je seksualno zlostavljanje dopustivo, ali su crkveni oci uvijek tražili neku “rupu u zakonu” kojima su objašnjavali svoja nedjela. Razloge tome Lehmann nalazi na više nivoa. Prvo navodi mišljenje Crkve da je bolje pobrinuti se za počinitelje, nego za žrtve što je došlo do “udruživanja u šutnji koje je karakteristično za zatvorene sustave poput Crkve”.

Kardinal dodaje kako je važno obratiti pozornost na mlade svećenike koji ulaze u Crkvu, a posebice u ustanove koje rade s djecom te njihova eventualnu sklonost pedofiliji treba biti nepremostiva činjenica njihovom svećeničkom pozivu. Upravo u tim ustanovama događa se najveća mogućnost zlouporabe djece u zatvorenim prostorima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s