Terorizam pod mitrom – Skandal ide dalje: Papin prijatelj optužen da je redovito mlatio djecu u sirotištu

Index.hr

31.03.2010.

Skandal ide dalje: Papin prijatelj optužen da je redovito mlatio djecu u sirotištu

Tekst: I.Kri.

BLIZAK prijatelj pape Benedikta XVI., biskup Walter Mixa, optužen je da je tukao djecu u katoličkom sirotištu u Njemačkoj.

Mixa je postao biskup 2005. godine, a u javnosti su se često mogle čuti njegove kontroverzne izjave kojima je pokušavao objasniti raširenu pedofiliju u Crkvi. Tako je jednom izjavio da je za seksualno zlostavljanje djece u Crkvi odgovorna i “seksualna revolucija” koja je krenula 60-ih godina prošlog stoljeća. On nije optužen za pedofiliju, ali njegov žrtve tvrde kako ih je redovito tukao, piše Telegraph.

Kada bi mu pukla kuhača, djecu bi nastavio tuči šakama

Biskup je, navodno, sa palicom za čišćenje tepiha tukao golu djecu i vikao da je Sotona u njima te ga treba istjerati.  Pet navodnih žrtava iz sirotišta u Schrobenhausenu tvrde kako je biskup mlatio i sa štapom, drvenom kuhačom, a kada bi mu to puklo, tada bi ih tukao šakama.

I časne sestre su tukle djecu, ali su one za to koristile metle, cipele ili vješalice za odjeću. 48-godišnja Hildegard Sedlmair tvrdi kako ju je Mixa tukao kada je imala 15 godina. “Bila sam vrlo uznemirena kada ga je Papa proglasio biskupom, jer je tada bio na mnogo nižoj poziciji i ne zaslužuje biti na sadašnjem mjestu zbog svega kroz što smo prošli”, kazala je Hildegard te dodala kako joj je vrijeme provedeno u tome domu “bilo najgore u njezinom životu”.

Optužbe su prestale kada je Mixa napustio sirotište

Njemački učitelj, koji ne želi da njegovo ime izađe u javnosti, tvrdi da ga je Mixa najmanje 50 puta u godinu dana skinuo i snažno izlupao po stražnjici. Kao mladi svećenik, Mixa je bio prijatelj sa tadašnjim kardinalom Ratzingerom. Njegova konzervativna bavarska grupa je uvijek podupirala kontroverzne odluke pape Benedikta. Glasnogovornik Augsburške biskupije tvrdi kako optužbe vjernika  apsurdne i klevetničke. Od kada je Mixa napustio sirotište 1999. godine, optužbe su prestale.