Opasna družba psihijatrijskih slučajeva: Pismo iz 1963. pokazuje da je i papa Pavao VI. znao za svećenike pedofile

Indeks.hr

01.04.2010.

Pismo iz 1963. pokazuje da je i papa Pavao VI. znao za svećenike pedofile

Tekst: J.D.

VELEČASNI Gerald M.C. Fitzgerald, vođa katoličkog reda iz američke savezne države Novi Meksiko koji se specijalizirao za liječenje svećenika pedofila još je 1963. u pismu obavijestio tadašnjeg papu Pavla VI. da bi svećenike pedofile trebalo izbaciti iz službe.

U pismu čiju je kopiju jučer dobio Associated Press, a koje je u sudskom procesu u Los Angelesu podnio jedan od tužitelja protiv Crkve, navodi se kako su pedofili “zmije” koje bi trebalo lišiti svećeničkih dužnosti i pokazuje se kako je Vatikan dobro znao za problem pedofilije.

Otok za svećenike pedofile

Fitzgerald je prošle godine postao poznat kad su brojni mediji izvijestili o njegovoj želji da kupi otok na koji bi se smještalo svećenike pedofile. Krajem 50-ih godina prošlog stoljeća čak je poslao dva člana svog rada na mali otok u Karibima, za koji je položio 5.000 dolara, ali je osnivanje pedofilske komune zabranio nadležni biskup.

Pismo se otvara zahvalom papi na audijenciji dan ranije, a onda se prelazi na problem svećenika koji su se odali “abnormalnim, homoseksualnim željama”, i dodaje kako bi njihov tretman trebao uključivati i psihijatrijsko savjetovanje, te kako ih je opasno držati u službi.

Izbaciti ih

“Osobno, ne odobravam povratak na dužnost svećenika ovisnih o abnormalnim postupcima, posebno grijehovima prema mladima. Najiskrenije bih predložio da ih se potpuno izbaci iz službe, jer kad njihovi slučajevi dođu pred civilne vlasti, nekatolički svijet definitivno za njihove grijehe krivi disciplinu celibata”, naveo je Fitzgerald.

Fitzgerald je spomenuo kako je praksa u kojoj se svećenike pedofile prebacuje iz jedne biskupije u drugu vrlo pogubna, i predlaže potpuno izbacivanje svećenika iz aktivne službe.