Msgr. Devčić je stoga pozvao vjernike da mole za svećenike, a svećenike da istinski žive odnos s Kristom

Novi list

Datum objave: 1.4.2010 u 11:12h

Riječki nadbiskup Ivan Devčić na Veliku srijedu predvodio misu posvete ulja

Svećenici zbog slabosti daju povoda za osudu

Msgr. Devčić je stoga pozvao vjernike da mole za svećenike, a svećenike da istinski žive odnos s Kristom

 Jedna od najvažnijih stvari što bismo je trebali učiniti tiče se preispitivanja prioriteta svećeničkog života i rada, kazao je nadbiskup Devčić

Mnogo je toga što svećenik mora činiti, ali sve to ne smije ići na štetu službe poučavanja vjere, čišćenja savjesti vjernika i euharistije

RIJEKA – Svećenici su isto slabi ljudi, a zbog svoje slabosti daju povoda za osudu i kritičke poglede svijeta. Stoga, dragi vjernici, molite za svoje svećenike, dok vi, braćo svećenici, istinski živite odnos s Kristom i ugledajte se na svete svećenike poput sv. Ivana Mariju Vianneya kako bi tih povoda bilo sve manje, naglasio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić jučer u Katedrali sv. Vida na već tradicionalnoj misi posvete ulja na Veliku srijedu.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/svecenici–zbog-slabosti-daju-po.aspx  S obzirom da se spomendan ustanovljenja svećeničkog reda na Posljednjoj večeri, na kojoj je Krist ustanovio sakrament euharistije i svećeničkog reda, slavi danas na Veliki četvrtak, u riječkoj se prvostolnici svećenici okupljaju dan ranije kako bi u svojim župama mogli slaviti preduskrsne blagdane. Tako su pred Bogom i okupljenom zajednicom obnovili svoja svećenička obećanja, dok je blagoslovljeno i posvećeno ulje koje će se u tijeku godine koristiti za podjelu sakramenata bolesničkog pomazanja, krizme i svetog reda te u obredima posvete oltara i crkve. U prinosu darova predstavnici župnih Caritasa prikupljene priloge darovali su za nadbiskupijski Caritas.

Nadbiskup Devčić je propovijed prvenstveno uputio svećenicima koji su se jučer okupili u iznimno velikom broju.

– Mnogo je toga što svećenik mora činiti, ali sve to ne smije ići na štetu tri njegova bitna pastoralna zadatka – službe poučavanja vjere, čišćenja savjesti vjernika i euharistije. Događa se, međutim, da zbog svećenikove zauzetosti mnogim drugim stvarima ono što je bitno pomalo klizi u drugi plan. Zato se jedna od najvažnijih stvari, što bismo u Svećeničkoj godini i kao pojedinci i kao prezbiterij trebali učiniti, tiče preispitivanja prioriteta našeg svećeničkog života i rada, kako nam se ne bi dogodilo da zbog nebitnog ili manje bitnog zanemarujemo činiti ono što spada na samu bit našeg svećeničkog poslanja, poručio je riječki nadbiskup, istaknuvši da svako pastoralno djelovanje župnika mora voditi euharistiji. Nadbiskup je stoga svećenike podsjetio na cilj Euharistijske godine koja se u Riječkoj nadbiskupiji slavi, a sastoji se u osvješćivanju mjesta i uloge euharistije u životu Crkve i svakog pojedinog vjernika, kako bi sveukupna pastoralna aktivnost izvirala iz euharistije i vodila prema njoj, koja sadrži svekoliko duhovno dobro Crkve.

Siniša PUCIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s