Doskakanje Crkve – Papa i imunitet

RTL

POZIVAJU SE NA IMUNITET

Kako Vatikan kani doskočiti zahtjevu da papa ide na sud?

01.04.2010.

Američki odvjetnik koji zastupa nekoliko žrtvava navodnih seksualnih zlostavljanja od strane katoličkih svećenika je i službeno zatražio papino svjedočenje. No, u Vatikanu se brane pomalo čudnim argumentima.

WASHINGTON – Iako to Vatikan nastoji svim silama spriječiti, pedofilske afere sve su bliže papi Benediktu XVI.

http://www.rtl.hr/kako-vatikan-kani-doskociti-zahtjevu-da-papa-ide-na-sud-clanak-17403 

Američki odvjetnik William McMurry je odlučio uložiti i službeni zahtjev kojim traži da se, prije početka suđenja za nekoliko slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih svećenika u Kentuckyju, ispita i papu.

Ono na što se u ovom trenutku fokusira odvjetnik žrtava je sam Vatikan, odnosno dokazi da je Benedikt XVI znao za slučajeve zlostavljanja prije 20-ak godina te da ih je svjesno zataškao. Papa, tada poznat pod imenom Joseph Ratzinger, bio je na čelu Kongregacije za nauk vjere te je, kako tvrde američki istražitelji, “ohrabrivao zatajivanje podataka kako bi zaštitio ugled Crkve”.

Prošlog je tjedna “The New York Times” objavio da je papa konkretno znao za slučaj svećenika, koji je navodno zlostavljao oko 200 dječaka u školi za gluhe u Wisconsinu.

Papa je na čelu države, dakle ima imunitet

Iz Vatikana su u četvrtak na zahtjev američkog odvjetnika odgovorili kako ispitivanje Benedikta ne dolazi u obzir jer da je on državni poglavar pa iz toga proizlazi njegov imunitet od kaznenog progona, kao i ostalim državnicima u većem dijelu svijeta.

“Papa je nedvojbeno državni poglavar, s istim pravnim statusom kao svi državni poglavari (na svijetu)”, rekao je predsjednik vatikanskog suda Giuseppe dalla Torre u intervjuu za Corriere della Sera. Dodao je i kako “Crkva nije multinacionalna korporacija. On (papa) ima (duhovni) primat u Crkvi… ali je za vođenje neke biskupije pred zakonom odgovoran njezin biskup.”

Tko kaže da je Vatikan država?

Ipak, vatikanska je argumentacija pomalo čudna, s obzirom da je u međunarodnom pravu općeprihvaćena činjenica kako Vatikan ni u kojem slučaju nije država, već samo “međunarodnopravni subjekt”, iz čega bi moglo proizaći da nešto što nije država ne može imati državnog poglavara.

Uostalom, imunitet od kaznenog progona, što se vidi i na primjeru Hrvatske, za predsjednika države nije bezgraničan. Istina, Ustavom jesu nametnute velike zapreke u pogledu pokretanja postupka protiv Predsjednika, ali to ne znači da su te zapreke nepremostive. Konkretno, postupak protiv Predsjednika ili njegovo pritvaranje mora odobriti Ustavni sud, a ako se Predsjednika zatekne kako čini “kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina”, Predsjednika se i bez odobrenja Ustavnog suda može strpati u pritvor.

Sporna je i dalla Torreova izjava o papinoj nenadležnosti za vođenje pojedinih biskupija. Neosporiva je činjenica da je upravo papa taj koji imenuje biskupe, a da njegove ovlasti sežu i dalje od duhovnih, dobrano govori sva sila međunarodnih ugovora (konkordata) koje je Vatikan sklopio s brojnim državama.

Piše: Dalibor Miljuš

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s