Švicarska predsjednica predložila “crnu listu” svećenika pedofila

Barkun.hr

Švicarska predsjednica predložila “crnu listu” svećenika pedofila

28.03.2010.

Crna lista svećenika pedofila trebala bi se sastaviti kako bi ih se spriječilo da dođu u dodir s djecom, predložila je švicarska predsjednica Doris Leuthard u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici švicarskog lista Le Matin Dimanche.

http://www.barkun.hr/index.php/2010032834400/Svijet/Svicarska-predsjednica-predlozila-crnu-listu-svecenika-pedofila.html 

 “Važno je da pedofili, bili oni svećenici, učitelji ili ako na bilo koji način rade s djecom, ne mogu doći u dodir s njima. Vođenje centraliziranog upisnika kakvi već postoje za učitelje, trebao bi se razmotriti i za svećenike pedofile”, istaknula je.

Leuthard je također naglasila kako je “važno osnovati prihvatilišta za žrtve”. “Slučajevi se moraju riješavati odlučno, kazala je. Tu Crkva mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Nije važno jesu li počinitelji laici ili duhovna lica. Svi su podložni švicarskom kaznenom zakonu, bez iznimke”.

Prijedlog o registru svećenika pedofila dolazi u času kada je istaknuti član švicarske biskupske konferencije nedavno predložio Svetoj Stolici da sastavi popis s imenima katoličkih svećenika koje se sumnjiči za spolno zlostavljanje.

Martin Werlen, prior benediktinske opatije Einsiedeln u švicarskom njemačkom kantonu, misli da bi uvid u taj popis mogli imati biskupi “diljem svijeta” u času imenovanja.

Švicarska Crkva je objavila da istražuje najmanje devet “ozbiljnih” slučajeva navodnog spolnog zlostavljanja koje se dogodilo zadnjih godina. (Hina) 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s