Pedofilija u Crkvi: Papa prihvatio ostavku irskog biskupa Johna Megeeja

Pedofilija u Crkvi: Papa prihvatio ostavku irskog biskupa Johna Megeeja

Tekst: I.Kri.
24.03.2010.

PAPA Benedikt XVI. je danas prihvatio ostavku irskog biskupa Johna Mageeja nakon što ju je on ponudio zbog svoga držanja tijekom pedofilskog skandala u koji su bili upleteni svećenici.

Biskup je ponudio ostavku nakon što je u crkvenom izvještaju kritizirano njegovo ponašanje kada su dva svećenika iz njegove biskupije optužena za zlostavljanje djece. U izvještaju piše kako ne postoji dokaz koji bi upućivao da je rizik primjereno identificiran te se djecu potencijalno izložilo novom zlostavljanju.

U priopćenju iz Vatikana stoji kako je Papa prihvatio ostavku na temelju članka iz kanonskog zakona koji kaže da biskup, koji zbog svoje bolesti ili nekog drugog razloga ne može obavljati svoju dužnost, može zatražiti razrješenje.

Magee se “iskreno ispričao” zbog svojih pogrešaka te moli za oprost žrtve zlostavljanja. “Želim još jednom uputiti iskrene isprike svima koji su tijekom moga biskupovanja ili u drugo vrijeme bili zlostavljani od strane svećenika u biskupiji u Cloyneu”, kazao je Magee.