Max Cenčić Intimna ispovijest bečkog dječaka

Globus / 23.03.2010. 20:15:10

Max Cenčić Intimna ispovijest bečkog dječaka

Max Emanuel Cenčić, slavni hrvatski kontratenor koji je pjevao u Bečkim dječacima, što su se ovih dana našli usred skandala zbog optužbi dvojice bivših članova za seksualno zlostavljanje, prisjeća se manje poznate strane života

Da, čuo sam za zajednička tuširanja dječaka s ritualnim “pranjem genitalija” i znam da je stariji dječak iz zbora prisiljavao mlađega na fellatio. No, mene su u školi “samo” tukli ko vola u kupusu – prisjetio se slavni hrvatski kontratenor Max Emanuel Cenčić manje poznate strane života u Bečkim dječacima, najpoznatijem dječjem zboru na svijetu, čiji članovi žive u internatu ili crkvenim spavaonicama.

Nevini raspjevani dječaci u mornarskim odijelcima, jedan od austrijskih brendova, prije nekoliko dana našli su se u središtu skandala kad su dva bivša člana – 33-godišnji berlinski kirurg, koji je u zboru bio između 1985. i 1987., te 51-godišnji minhenski psiholog, čija je karijera u Bečkim dječacima počela 1966., a završila 1970. – progovorili o seksualnom zlostavljanju u vrijeme dok su pjevali u “Wiener Sängerknaben”.

Priča se poklopila s mračnim svjedočanstvima o pedofiliji u okrilju Crkve, zbog kojih je i sam papa Benedikt XVI. bio prisiljen izreći javnu ispriku.(Silvia Glavić)

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA