Nema recesije kada je u pitanju Vatikan: deseci milijuna kuna za doček Pape 2011. godine

Slobodna Dalmacija

22.03.2010. | 10:08

papin posjet hrvatska će skupo platiti – provjerili smo koliko će naša zemlja utrošiti na izvjesni dolazak katoličkog poglavara sljedeće godine

Nema recesije kada je u pitanju Vatikan: deseci milijuna kuna za doček Pape 2011. godine

Jadranka Kosor, nakon što se u Vatikanu susrela s papom Benediktom, izjavila je kako bi poglavar Katoličke crkve mogao doći u posjet Hrvatskoj 2011. godine. Benedikt je poziv načelno prihvatio, ali se ne zna točan datum njegova dolaska, niti približno program njegova posjeta.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/96233/Default.aspx 

Ako je suditi po tri dolaska prethodnoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, posjet novoga pape bi mogao trajati također nekoliko dana. U svojem zadnjem pastoralnom pohodu koji je trajao od petog do devetog svibnja 2003. godine Ivan Pavao je boravio na pet lokacija: Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Rijeka, Zadar – u svim tim gradovima papin protokol je bio prilično zgusnut: pozdrav s lokalnim dužnosnicima i crkvenjacima, zatim šefom vlade i države, svete mise, beatifikacije, prolazak papamobilom, ručkovi i večere, mise…

Sve je to trebalo platiti, a procjenjivalo se da je samo protokol trećeg papina posjeta, koji se dogodio u vrijeme Račanove Vlade, Hrvatsku stajao oko 30 milijuna kuna, dok se konačna računica, ako se pribroje infrastrukturni zahvati te donacije državnih tvrtki (HEP, Ina, Croatia Airlines) penje za još nekoliko desetaka milijuna kuna.

Slične izračune su objavili i talijanski mediji. Dva prethodna posjeta, u vrijeme Tuđmana, 1994. godine i 1998. godine, bili su megalomanski projekti koji su koštali mnogo više – radilo se o stotina milijuna kuna proračunskog novca; sjetimo se samo 100 milijuna kuna koji su utrošeni na grube infrastrukturne radove na danas zapuštenom splitskom Žnjanu.

Svota koja bi trebala biti utrošena na eventualni posjet papa Benedikta 2011. godine, sudeći po troškovima njegovih prethodnih putovanja, jest između četiri milijuna i šest milijuna eura.

I to je samo trošak putovanja, misa, protokolarnih događanja, hrane, plaće osiguranja i slično. Taj iznos će biti zasigurno veći ako država bude gradila ili preuređivala prostore za megaboguslužja.

Za ilustraciju troškova izvjesnog papina posjeta može poslužiti primjer Velike Britanije koja će, iako u njoj stoluju anglikanci, na Papin posjet, pišu tamošnji mediji, izdvojiti najmanje 20 milijuna funta ili oko 165 milijuna kuna.

Posjeti pape Hrvatskoj bili su jedni od najzahtjevnijih i najbogatijih na svijetu – i po protokolu i po megalomanskim infrastrukturnim intervencijama koje poslije i nisu koristile puno pučanstvu, primjerice u slučaju splitskog Žnjana u koji su ulupane stotine milijuna kuna. Papu i pratnju je tada osiguravalo oko 5000 policajaca i redara, u protokolu su radile stotine ljudi…

U Vladi su tada govorili da su troškovi minimalizirani zbog udjela sponzora. No, zaboravili su reći da su sponzori bili sve odreda državne tvrtke kojima je Vlada naredila da pomognu i daju novac.

U svojem drugom posjetu Hrvatskoj, Splitu i Solinu, prema tvrdnjama tadašnjeg župana Branimira Lukšića, u infrastrukturu u Dalmaciji je uloženo oko 180 milijuna kuna!

Hrvatska vojska je samo na uređenje žnjanskog platoa utrošila 80 milijuna kuna, na vodospkrbu tog danas zauštenog lokaliteta je uloženo šest milijuna kuna. Još je nekoliko milijuna kuna uloženo na pristupne ceste, a samo da bi se osvijetlio i elektrificirao Žnjan uloženo je dodatnih šest milijuna kuna.

HRT je također kako bi ralizirao prijenose potrošio nekoliko milijuna kuna – javna televizija je euforično papu pratila u stopu, bilo je postavljeno 90 kamera, a na cijelom projektu je radilo 600 ljudi.

Masno je plaćen i helikopter za televiziju, a poglavarstvo Zagreba je uslišilo molbu iz HRT-a da se pojača rasvjeta na putu od zagrebačkog aerodroma do Kaptola kako bi kamere hvatale bolju sliku.

Troškove je izazvalo i tiskanje stotina tisuća primjeraka liturgijskih vodiča za mise.

HEP je također utrošio milijune kuna kako bi osvijetlio Gospin otok u Solinu, splitsku katedralu i Biskupsku palaču…

Ministarstvo zdravstva je dalo velik novac za postavljanje poljskih bolnica i plaćanje prekovremenih sati medicinskom osoblju. Tu je i trošak stotina autobusa koji su besplatno prevozili vjernike.

Kako bi se stvorio dojam masovnosti, Ministarstvo prosvjete je raspustilo škole, a sve kako bi što više ljudi prisustvovalo misama. Naravno, izgubljene sate je trebalo nadoknaditi.

saša jadrijević tomas
foto: arhiv sd, reuters

Sindikati protiv

Čast je kada Papa dolazi u jednu zemlju, ali nemojmo biti licemjerni – u ovakvoj situaciji, kada radnici, napose u Dalmaciji, gladuju, nije vrijeme da se izdvajaju milijuni kuna na njegov protokol. Papin posjet košta, ma koliko on skroman bio, a sada, kada se broji svaka kuna, nije vrijeme za to, treba pričekati – kaže sindikalistkinja Spomenka Avberšek.

 

Neka papa sam plati’

Britanska udruga “Nacionalno sekularno društvo” potpisuje peticiju zbog golemog trošenja novaca poreznih obveznika na dolazak Pape u rujnu ove godine.

– Molimo premijera da traži od Katoličke crkve da sama plati posjet Pape Velikoj Britaniji i tako spriječi da iz državnog proračuna Velike Britanije za taj posjet bude izdvojeno 20 milijuna funta. Taj javni novac treba uložiti u bolnice i socijalu – stoji u peticiji koju je potpisalo 30 tisuća ljudi.

 

Analiza proteklih posjeta Pape

•• Dvjesto milijuna kuna je utrošeno na infrastrukturne zahvate u Dalmaciji tijekom posjeta 1998.

•• HV u izgradnju žnjanskog platoa utrošio je 80 milijuna kuna

•• HEP je u elektrifikaciju Žnjana uložio šest milijuna kuna

•• HRT je angažirao 600 osoba za praćenje posjeta

•• Televizija je platila helikoptere za TV praćenje svakog papina koraka

•• Ministarstvo zdravstva, MORH i MUP su platili milijune kuna za prekovremene

•• Uloženo je i oko deset milijuna kuna na opremu za poljske bolnice, šatore, prijevozna sredstva…

•• Ministarstvo prosvjete raspustilo je škole kako bi se na bogoslužju pojavilo što više ljudi. Državna uprava i javne službe nisu radile

•• Državnim tvrtkama se naložilo da radnicima daju slobodno, tako su se gubici u gospodarstvu povećali

•• 5000 policajaca i redara je osiguravalo papu

•• Tiskalo se više od 200 tisuća primjeraka liturgijskih vodiča za mise

•• Iz proračuna su plaćeni hrana i piće za tisuće gostiju

•• Plaćen prijevoz hodočasnicima, plaćene aviokarte i luksuzni hoteli uglednicima i kleru

 

Vjerske zajednice protiv

– Mislim da nije vrijeme za tako velike manifestacije, sjetite se samo koliko je osiguranja i pompe bilo na prošlim posjetima pape. Ako poglavar Katoličke crkve i dođe, to bi trebalo biti kudikamo skromnije – kaže nam pastor Evangeličke crkve Petar Žunić, dodajući da država ionako svake godine izdvaja stotine milijuna kuna za Crkvu, pa bi svaki novi izdatak bio razbacivanje novca.

 

Opozicija protiv

– Kosor je svašta obećala u 2011. godini. Ako već Papa dolazi, neka to Jadranka Kosor iskoristi da preispita finacijske obveze prema Crkvi, i da nekretnine koje namjerava dati Crkvi ostavi za crne dane. Neka onim perom koje joj je dao papa potpiše promjene ugovora sa Svetom Stolicom – kaže saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin.

 

Ekonomist protiv

– Bliski odnosi između Vatikana i RH su poželjni, ali ovoga trenutka nije nužno da pozivamo Papu jer to košta jako puno novca. Stanje je krizno i depresivno u zemlji – kaže ekomomist Slavko Kulić.

Jedna misao o “Nema recesije kada je u pitanju Vatikan: deseci milijuna kuna za doček Pape 2011. godine

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s